Melkallergie bij zuigelingen: wat je moet weten

Melkallergie bij zuigelingen lost meestal vanzelf op. Lees verder voor meer informatie over deze aandoening die 3% van de kinderen treft.
Melkallergie bij zuigelingen: wat je moet weten
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 03 mei, 2023

Melkallergie bij zuigelingen is een vrij veel voorkomende aandoening. Het is eigenlijk een allergische reactie op het eiwit in melk. Deze allergie wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van verschillende tekenen en symptomen bij de baby en kan op 6-jarige leeftijd weer de kop opsteken. Het is ideaal om het vroeg vast te stellen om het voedingstekort te voorkomen dat het meestal veroorzaakt als het niet goed behandeld wordt.

Wat veroorzaakt melkallergie bij baby’s?

Allergieën voor bepaalde voedingsmiddelen worden opgewekt door het immuunsysteem van mensen. Dat wil zeggen, wanneer kleintjes allergisch zijn voor melk, reageert het immuunsysteem op een specifiek eiwit en brengt het een reactie op gang om het te neutraliseren. Als het lichaam vervolgens weer in contact komt met het eiwit, wordt de reactie herkend en komen er chemicaliën vrij die de symptomen en tekenen van melkallergie bij zuigelingen veroorzaken. In de meeste gevallen ontstaat gevoeligheid voor zowel caseïne- als wei-eiwitten (Engelse link).

Symptomen van melkallergie bij zuigelingen

In het algemeen verschijnen de klinische verschijnselen in de eerste levensmaanden, vooral vóór de leeftijd van zes maanden. De eerste symptomen treden vervolgens op in de dagen of weken na inname van melkeiwit. Daarnaast vallen bijwerkingen op voedsel in twee hoofdcategorieën:

  1. IgE-gemedieerd: dit zijn snel optredende reacties, waarbij de symptomen een uur na inname optreden.
  2. Niet-IgE-gemedieerd: dit zijn langzaam opkomende reacties, die de meest voorkomende oorzaken zijn van dit type allergie, waarbij het uren of dagen duurt voordat de symptomen tot uiting komen.
Melkallergie bij zuigelingen
Onder andere braken, netelroos of pruritus zijn enkele symptomen die snel kunnen optreden als gevolg van melkallergie bij zuigelingen.

Snel optredende symptomen van melkallergie

Volgens een overzicht (Engelse link) in het Italiaanse Journal of Pediatrics kunnen symptomen die snel optreden bij zuigelingen het volgende omvatten:

  • Piepende ademhaling.
  • Urticaria.
  • Jeuk of tintelend gevoel rond de lippen of mond.
  • Braken.
  • Angio-oedeem (zwelling van de tong, keel of lippen).
  • Anafylaxie.

Langzaam optredende symptomen van melkallergie

Langzaam optredende symptomen kunnen onder andere het volgende omvatten:

  • Koliek.
  • Diarree.
  • Weigering om te eten.
  • Prikkelbaarheid.
  • Buikkrampen.
  • Bloed in de ontlasting.

Diagnose van melkallergie bij zuigelingen

Momenteel is er geen specifieke test voor melkallergie bij zuigelingen. De diagnose richt zich echter op de geschiedenis van de symptomen en een bijbehorend lichamelijk onderzoek. Huidpriktesten of specifieke serum IgE vertonen (Engelse link) een hoge gevoeligheid maar een lage specificiteit. Daarom kan deze soms positief zijn bij niet-allergische patiënten.

Omgaan met melkallergie bij zuigelingen

De definitieve behandeling voor elke voedselallergie is de eliminatie van dat product uit het dagelijkse dieet, volgens een overzicht (Engelse link) van het European Journal of Pediatrics. Over het algemeen verdwijnt melkallergie vanzelf als het kind tussen de 3 en 5 jaar oud is. Het is echter het beste om de hoeveelheid zuivel die de moeder consumeert te beperken, omdat het daarin aanwezige eiwit ook via de moedermelk reacties kan veroorzaken.

Een moeder geeft borstvoeding
Borstvoeding is de beste voedingsbron voor pasgeborenen. Het draagt ook bij aan het voorkomen van allergische reacties.

Alternatieven voor melk voor zuigelingen die borstvoeding krijgen

Er zijn verschillende voedingsmogelijkheden voor zuigelingen met een melkallergie, zoals borstvoeding. Op die manier kunnen allergische reacties die door dit voedsel worden uitgelokt dus worden voorkomen.

  • Borstvoeding: dit is de meest aanbevolen voedingsbron voor baby’s. Het is daarom altijd aan te raden om zo lang mogelijk borstvoeding te geven.
  • Hypoallergene melkpoeder: dit type flesvoeding bevat enzymen die verantwoordelijk zijn voor het hydrolyseren van de melkeiwitten die allergische reacties veroorzaken, zoals wei en caseïne. Ze staan ook bekend als elementaire formules.
  • Flesvoeding op basis van soja: deze wordt gemaakt met soja-eiwit ter vervanging van melkeiwit. Bij deze melkvoeding komen soms echter ook allergische reacties voor.
  • Kunstmelk op basis van aminozuren: deze wordt gemaakt met de eenvoudigste vorm van eiwitten en aminozuren. Deze melk wordt aanbevolen wanneer hypoallergene flesvoedingen geen verbetering brengen in het ziektebeeld van melkallergie bij zuigelingen.

Baby’s en allergieën

Melkeiwitallergie is een van de meest voorkomende allergieën bij baby’s. Het is zelfs een van de eerste die zich manifesteert. Dit is echter gunstig voor de vroege opsporing ervan. In geval van twijfel of bezorgdheid is het altijd het beste om een kinderarts te raadplegen. Die zal namelijk een nauwkeurige diagnose stellen en de te nemen maatregelen aangeven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lifschitz C, Szajewska H. Cow’s milk allergy: evidence-based diagnosis and management for the practitioner. Eur J Pediatr. 2015 Feb;174(2):141-50. doi: 10.1007/s00431-014-2422-3. Epub 2014 Sep 26. PMID: 25257836; PMCID: PMC4298661.
  • Bartuzi Z, Cocco RR, Muraro A, Nowak-Węgrzyn A. Contribution of Molecular Allergen Analysis in Diagnosis of Milk Allergy. Curr Allergy Asthma Rep. 2017 Jul;17(7):46. doi: 10.1007/s11882-017-0716-z. PMID: 28597347.
  • Caffarelli C, Baldi F, Bendandi B, Calzone L, Marani M, Pasquinelli P; EWGPAG. Cow’s milk protein allergy in children: a practical guide. Ital J Pediatr. 2010 Jan 15;36:5. doi: 10.1186/1824-7288-36-5. PMID: 20205781; PMCID: PMC2823764.
  • Cuomo B, Indirli GC, Bianchi A, Arasi S, Caimmi D, Dondi A, La Grutta S, Panetta V, Verga MC, Calvani M. Specific IgE and skin prick tests to diagnose allergy to fresh and baked cow’s milk according to age: a systematic review. Ital J Pediatr. 2017 Oct 12;43(1):93. doi: 10.1186/s13052-017-0410-8. PMID: 29025431; PMCID: PMC5639767.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.