Het belang van flesvoeding als babyvoeding

Flesvoeding zorgt voor een optimale voedingsinname tijdens de eerste levensfasen van een baby. Kom meer te weten in het volgende artikel.
Het belang van flesvoeding als babyvoeding
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 10 oktober, 2022

Babyvoeding kan een aanvulling zijn op moedermelk tijdens de eerste levensfasen van een baby. Het is bedoeld om een aantal belangrijke voedingsstoffen te geven op die momenten dat alleen moedermelk niet genoeg is. Het is dus belangrijk meer te ontdekken over het belang van flesvoeding.

Niet alle soorten flesvoeding zijn echter goede producten. Sommige flesvoeding bevat te veel suikers, vooral toegevoegde suikers. Daarom is het belangrijk de etikettering juist te interpreteren om te voorkomen dat je een verkeerde keuze maakt die de gezondheid van je baby negatief kan beïnvloeden.

Het belang van flesvoeding, een voedingsmiddel met hoge voedingsdichtheid

Het belang van flesvoeding als babyvoeding

Bij de keuze van flesvoeding is het van essentieel belang te letten op het gehalte aan omega-3 vetzuren. Volgens een studie gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition (Engelse link) moeten voedingsmiddelen voor zuigelingen een hoog gehalte aan deze voedingsstof bevatten, omdat het bijdraagt tot een goede ontwikkeling van de hersenen.

Ook het gehalte aan vitamine D is belangrijk, want dit element heeft meervoudige interacties binnen het hormonale systeem. Een tekort aan deze voedingsstof kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling en de werking van het immuunsysteem, waardoor de kans op chronische ziekten op middellange termijn toeneemt.

Verder moet voeding voor zuigelingen eiwitten van hoge biologische waarde bevatten. Deze stoffen zijn essentieel voor de weefselgroei. In feite is de eiwitbehoefte tijdens de eerste levensfasen verhoogd, volgens onderzoek gepubliceerd in de Annals of Nutrition & Metabolism (Engelse link).

Het belang van het vermijden van toegevoegde suikers

Een belangrijk punt bij de keuze van flesvoeding is het vermijden van die met toegevoegde suikers. Deze voedingsstoffen verhogen het risico dat een kind al vroeg in zijn leven zwaarlijvigheid ontwikkelt. Ze kunnen ook leiden tot insulineresistentie, die op haar beurt kan leiden tot het ontstaan van jeugddiabetes.

De koolhydraten in flesvoeding moeten overwegend complex zijn, met uitzondering van lactose in poedermelk. Deze eenvoudige suiker moet een matig percentage van het totaal uitmaken om de gezondheid van het kind niet te schaden.

Flesvoeding voor wie allergisch is voor koemelkeiwitten

Er zijn sommige kinderen die een voorbijgaande allergie ontwikkelen voor koemelkeiwitten. Dit maakt het echter van cruciaal belang een speciaal soort flesvoeding te kiezen waarvan de eiwitten gehydrolyseerd of gedeeltelijk verteerd zijn. Zo wekken ze geen overgevoeligheidsprocessen op.

In elk geval moet opgemerkt worden dat deze allergie meestal met het verstrijken van de tijd weer overgaat. Blijft ze aanhouden, dan moet je de consumptie van zuivelproducten in het dieet van het kind vermijden, want ze kunnen ongewenste reacties opwekken.

Het is belangrijk om babyvoeding aan te vullen met moedermelk

Tenminste tot het eerste levensjaar raden deskundigen moeders aan borstvoeding te blijven geven. Moedermelk is namelijk het beste voedsel voor de baby. Maar dit betekent niet dat na de leeftijd van 6 maanden geen andere flesvoeding geïntroduceerd kan worden om een vollediger voedingsinname te bereiken.

Na het eerste jaar van het kind kan de hoeveelheid flesvoeding verhoogd worden naarmate de borstvoeding afneemt, terwijl meer belang wordt gehecht aan de consumptie van vaste stoffen. Vanaf dit moment is het spijsverteringsstelsel van de baby klaar voor veeleisender taken.

Flesjes melk voor de baby

Het belang van flesvoeding: een belangrijk element in het dieet van de baby

Zoals je gezien hebt, is flesvoeding in staat om in de eerste levensfasen voor een optimale voedingsinname te zorgen. Het is meestal verrijkt met essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine D, omega-3 vetzuren, en enkele mineralen. Al deze elementen dragen bij tot de bevordering van de groei en ontwikkeling van de baby.

Het is echter geen goed idee dat flesvoeding de borstvoeding vervangt tot na het eerste levensjaar. Tijdens de eerste maanden is moedermelk in staat een reeks bio-actieve bestanddelen te leveren die de kans op het ontstaan van ziekten verkleinen. Wellicht ook interessant voor jou

Tips voor het steriliseren van babyflesjes
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Tips voor het steriliseren van babyflesjes

De komst van een pasgeborene brengt enorm geluk, maar het komt ook met verantwoordelijkheden en voorzorgsmaatregelen: het steriliseren van babyfles...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Koletzko B, Bergmann K, Brenna JT, Calder PC, Campoy C, Clandinin MT, Colombo J, Daly M, Decsi T, Demmelmair H, Domellöf M, FidlerMis N, Gonzalez-Casanova I, van Goudoever JB, Hadjipanayis A, Hernell O, Lapillonne A, Mader S, Martin CR, Matthäus V, Ramakrishan U, Smuts CM, Strain SJJ, Tanjung C, Tounian P, Carlson SE. Should formula for infants provide arachidonic acid along with DHA? A position paper of the European Academy of Paediatrics and the Child Health Foundation. Am J Clin Nutr. 2020 Jan 1;111(1):10-16. doi: 10.1093/ajcn/nqz252. PMID: 31665201.
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, Elmadfa I, Heseker H, Leschik-Bonnet E, Stangl G, Volkert D, Stehle P; on behalf of the German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi: 10.1159/000499374. Epub 2019 Mar 22. PMID: 30904906; PMCID: PMC6492513.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.