Cyanose of blauwzucht: symptomen en behandeling

Er zijn verschillende soorten cyanose. Daarom hangt de behandeling af van elk individueel geval, en ook van het gebied van het lichaam waarin het zich voordoet.
Cyanose of blauwzucht: symptomen en behandeling

Laatste update: 09 februari, 2022

Cyanose of blauwzucht ontstaat als er een blauwachtige kleur op de huid verschijnt. Het heeft meestal te maken met een tekort aan zuurstof in het bloed. Tot de eerste tekenen van het ontstaan van deze aandoening behoren dat de lippen en vingers van de baby blauw worden.

De ziekte kan plotseling optreden, vergezeld van ademhalingsproblemen en andere symptomen die we hieronder noemen.

Symptomen van cyanose of blauwzucht

Over het algemeen hebben baby’s met deze ziekte de neiging moeite te hebben om aan te komen en kunnen ze vanaf de geboorte een laag gewicht hebben. Bovendien kunnen ze snel moe worden bij het voeden.

Als je een blauwachtige kleur aan de vingers, lippen of voeten van je baby opmerkt, moet je uiterst alert zijn op een van de volgende symptomen die kunnen optreden:

  • Ze zijn snel geïrriteerd.
  • Er is sprake van ondergewicht en ze hebben moeite om aan te komen.
  • Ze zijn niet bijzonder actief.
  • Hun neusgaten voelen aan alsof ze branden door hun ademhalingsmoeilijkheden.
  • Ze maken geluiden als ze ademen.
  • Ze zijn vatbaar voor herhaalde infecties van de luchtwegen.
  • Er is een verdikking van het laatste gewricht van hun vingers.
Cyanose of blauwzucht

Soorten cyanose of blauwzucht

Het is belangrijk op te merken dat er verschillende soorten cyanose zijn en dat ze elk een andere oorzaak hebben. Daarom moeten er tests gedaan worden om te bepalen welke soort cyanose er is en om de juiste behandeling te bepalen. Hier vermelden we de oorzaak van elke soort cyanose:

Centrale cyanose

Deze soort cyanose wordt ook wel acrocyanose genoemd. Bij deze soort komt de blauwachtige kleur vooral voor in de lipstreek. Het kan ook in de vingers of tenen voorkomen.

Het wordt veroorzaakt door ziekten van het hart of de longen of door abnormale hemoglobinesoorten zoals methemoglobine of sulfhemoglobine.

Andere oorzaken

Voorbijgaande cyanose

Als het kind deze vorm van cyanose vertoont, nemen zijn handen en voeten een blauwachtige kleur aan, vooral als het in een koude omgeving is. Het wordt veroorzaakt door de vaatvernauwing van de bloedvaten als gevolg van de kou.

Deze soort komt uiterst vaak voor bij pasgeborenen en kan enkele dagen aanhouden.

Perifere cyanose

Deze soort tast vooral de ledematen aan. Het ontstaat als er een afname is van de plaatselijke bloedcirculatie in de perifere organen. Het is te zien als de baby een blauwachtige kleur in zijn armen en benen vertoont. Ze voelen dan ook koud aan.

Perifere cyanose kan ook optreden als het arteriële bloed geen normaal zuurstofgehalte heeft. Het kan het gevolg zijn van een longziekte of hartafwijkingen.

Andere oorzaken

  • Verminderde bloedstuwing door het hart.
  • Ziekten zoals trombose of embolie.
  • Beklemming van bloedvaten in de extremiteiten.

Als het zuurstofarme hemoglobine tussen 4-6 g dl bereikt, is dit het stadium waarin mogelijke cyanose kan worden vastgesteld.

Behandeling

De behandeling hangt af van de soort cyanose. Daarom verschilt die in elk individueel geval. Hier volgen echter enkele van de maatregelen.

  • Als de baby cyanose vertoont door blootstelling aan kou (voorbijgaande cyanose), is het van levensbelang het kind snel op te warmen, met verwarming of door het in te wikkelen.
  • Als het aan aangeboren hartafwijkingen ligt, is een operatie mogelijk.
  • Men kan het behandelen door het gebruik van een beademingsapparaat.
  • Het is in sommige gevallen ook mogelijk cyanose te behandelen met intraveneuze vloeistoffen.
  • Als bij de geboorte van de zuigeling transpositie van de grote slagaders (TGA) als oorzaak van cyanose wordt gevonden, kan een injectie met prostaglandine gegeven worden.
Een baby met een blauwachtig voetje

Welke tests voert de arts uit bij cyanose of blauwzucht?

Als de arts het bestaan van de aandoening vermoedt, zal hij verschillende tests uitvoeren om de oorzaak van het verschijnen van cyanose en het type ervan vast te stellen. Deze omvatten:

  • Röntgenfoto van de borstkas.
  • Hartkatheterisatie.
  • Controle van de zuurstofverzadiging.
  • Bloedonderzoek.

Tot slot moet je altijd letten op de kleur van de huid van je baby. Als die op enig moment een blauwachtige tint aanneemt moet je onmiddellijk een arts raadplegen. Hoewel er verschillende symptomen zijn die met deze ziekte te maken hebben, is dit meestal het duidelijkste teken en het teken dat met grotere zekerheid op de aanwezigheid van cyanose wijst.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.