Leer meer over geelzucht bij pasgeborenen

Leer meer over geelzucht bij pasgeborenen

Laatste update: 05 juli, 2018

Geelzucht bij pasgeborenen is een onbekende ziekte voor sommige ouders. Dit wil echter niet zeggen dat er niet veel baby’s worden getroffen door deze ziekte.

Geelzucht bij pasgeborenen: oorsprong en eigenschappen

Geelzucht bij pasgeborenen is een aandoening die pasgeborenen treft in de eerste dagen of weken. Het wordt gekenmerkt door de gele kleur van de baby’s huid. Het begint meestal in het gezicht en, in de meest ernstige gevallen, verspreidt het zich tot aan de voeten.

Bilirubine is een geelachtige vloeistof afkomstig van de afbraak van oude rode bloedcellen. Vervolgens wordt het afgebroken in de lever en verlaat het lichaam via de stoelgang.

Een pasgeborene komt op de wereld met een bepaald gehalte aan bilirubine in het bloed. Wanneer de lever dit afvoert, is er geen probleem voor de baby.

De placenta in de baarmoeder wordt beschermd door het vruchtwater.  Deze voert het pigment af uit het baby’s lichaam.  Vervolgens wordt dit getransporteerd naar de lever van de moeder om het te verwerken.

Vanaf de geboorte zou de lever van de pasgeborene dit moeten overnemen. Maar wanneer dit niet zo is, stapelt de bilirubine zich op in het lichaam.  Als gevolg daarvan worden de huid en de buitenste witte laag van het oog (oogwit) geel en krijgt het kind geelzucht.

Geelzucht komt ook voor wanneer de pasgeborene een stoornis heeft. Een stoornis waarbij er een versnelde afbraak is van ‘oude’ rode bloedcellen. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

Verschillende soorten van geelzucht bij pasgeborenen

Geelzucht bij pasgeborenen komt veel voor na de geboorte. Bijna alle baby’s hebben dit tijdens de eerste dagen van hun leven.

Dit is een tijdelijke en onschadelijke aandoening die doorgaans verdwijnt uit zichzelf.  De baby’s lever leert namelijk om de bilirubine af te voeren via de stoelgang.

Er is een ander soort geelzucht bij pasgeborenen, ‘neonatale geelzucht’ genoemd, wat voorvalt tijdens de eerste dagen en weken.

In deze gevallen komt de aandoening voor wanneer er een bepaalde substantie wordt gevonden in de moedermelk. Deze substantie beïnvloedt het vermogen van het baby’s lichaam om het pigment bilirubine af te voeren.

Dit soort geelzucht bij pasgeborenen is, net zoals de vorige, niet ernstig voor de baby. Het verdwijnt meestal na enkele dagen.

Verslechtering van de geelzucht bij pasgeborenen

Premature baby’s zijn meer vatbaar voor geelzucht dan volgroeide baby’s.

Geelzucht bij pasgeborenen is een aandoening die makkelijk wordt vastgesteld. Bovendien verdwijnt ze vaak uit zichzelf. Indien nodig, vereist het onmiddellijke behandeling en het kan soms verergeren.

Dit gebeurt door:

  • ziektes die rechtstreeks de lever aantasten
  • een trauma tijdens de geboorte
  • infecties

De behandeling voor geelzucht bij pasgeborenen focust zich vooral op lichttherapie. Het kind wordt blootgesteld aan ultraviolet licht in de couveuse. Zijn ogen worden wel afgeschermd voor het licht.

Baby’s met ernstige geelzucht krijgen intraveneus vloeistof toegediend. In zeer kritieke gevallen wordt het bloed vervangen (wisseltransfusie).

Wanneer de geelzucht bij pasgeborenen ernstig is, ziet de baby er vermoeid uit en eet niet goed. Dit belemmert zowel zijn interactie met de omgeving als zijn gewichtstoename.

Hoewel dit zelden gebeurt, zijn er enkele complicaties bij geelzucht die de hersenen kunnen aantasten. Deze zijn onder andere:

  • Kernicterus (hersenbeschadiging door een te hoog bilirubine gehalte)
  • Hersenverlamming
  • Gehoorverlies
Geelzucht bij pasgeborenen: baby krijgt borstvoeding

Geelzucht overwinnen met borstvoeding

Geelzucht bij pasgeborenen verdwijnt soms even snel dan het gekomen is. Het lichaam van de  baby regelt namelijk zelf de gehaltes bilirubine in het bloed.

Het dieet van je baby, mits overvloedig en regelmatig, stelt hem in staat zich meerdere keren per dag te ontlasten. Als gevolg daarvan wordt de gele vloeistof afgevoerd met zijn stoelgang.

Observeer de gele kleur op je baby’s huid en ga naar de kinderarts wanneer je vermoedt dat hij geelzucht heeft.

Maar geef hem in de eerste plaats genoeg borstvoeding zodat hij de ziekte uit zichzelf kan overwinnenWellicht ook interessant voor jou

Wat is herpangina bij baby’s?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat is herpangina bij baby’s?

Herpangina bij baby's is een goedaardige aandoening veroorzaakt door contact met of inademing van een virus. Iedereen kan het krijgen.