De vreemde geluiden die baby's maken bij het ademen

Als pasgeborenen zijn de meeste van de vreemde geluiden die baby's maken bij het ademen te wijten aan het feit dat hun neusgaten nog klein zijn.
De vreemde geluiden die baby's maken bij het ademen
Nelton Ramos

Geschreven en geverifieerd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 23 januari, 2022

Als ze nog een pasgeborene zijn, zijn de meeste vreemde geluiden die baby’s maken bij het ademen te wijten aan het feit dat hun neusgaten vrij klein zijn, waardoor het wat moeilijker is voor de lucht om in en uit te stromen. In veel gevallen worden deze min of meer normale geluiden versterkt als er slijm in hun neus zit.

Hoewel de geluiden vreemd zijn, zijn ze in de meeste gevallen gemakkelijk op te lossen. Als het door slijm komt, hou dan gewoon hun neus er vrij van. Zuig het slijm af of maak de neus schoon met neussprays op basis van zeewater. Een andere oplossing is je baby niet recht neer te leggen, maar eerder lichtjes schuin omhoog.

Veel moeders, en vooral nieuwe moeders, maken zich echter veel zorgen over alles wat vreemd lijkt bij hun kinderen. Wel, tot op zekere hoogte hebben ze gelijk want in sommige gevallen kunnen die vreemde geluiden die baby’s maken een teken zijn van een ademhalingsprobleem dat dringend behandeld moet worden.

De redenen voor de vreemde geluiden die baby’s maken bij het ademen

Deze toestand heet laryngomalacie of tracheomalacie en heeft te maken met de zwakke kwaliteit van de wanden waaruit hun luchtpijp of misschien hun strottenhoofd bestaat. Deze zwakte is vooral te wijten aan het gebrek aan rijpheid van deze organen. Het is niet echt riskant en verdwijnt meestal ruim voor de eerste verjaardag van het kind.

Zoals we al zeiden, is er in de meeste gevallen een normale verklaring voor de vreemde geluiden die baby’s maken bij het ademen. De bezorgdheid komt echter steeds weer terug bij ouders. En er bestaat een kans dat het een teken is van een ernstig probleem, bijvoorbeeld als je kind moeite heeft met ademhalen.

In elk geval is het belangrijk vast te stellen of het om onvolgroeidheid gaat, aan de hand van waar het geluid vandaan komt. Komt het uit de neus of de keel?. Als de oorsprong van het probleem is vastgesteld, kan een specialist je uitleggen hoe je in deze omstandigheden moet handelen.

De vreemde geluiden die baby's maken bij het ademen

Je baby maakt vreemde geluiden tijdens het slapen en eten

Dat een baby in verschillende situaties van die vreemde geluiden maakt die ons zo verontrusten, kan ook een verklaring hebben. Als ze het bijvoorbeeld doen terwijl ze slapen, kan het te maken hebben met het overtollige slijm dat aanwezig is. Dit weten we op te lossen door het slijm op te zuigen. Het is ook mogelijk dat het geluid ontstaat door een trilling die optreedt als gevolg van de slaaphouding.

In het geval dat de geluiden optreden tijdens de borstvoeding, komt dat doordat het kind haastig je melk opdrinkt, waardoor het niet regelmatig kan ademen. Dit geluid is normaal omdat het optreedt op het moment dat ze weer gaan ademen na het doorslikken van je melk. Om dit te voorkomen kun je baby’s het beste op tijd voeden, zodat ze niet zo gretig zijn met eten.

Als je merkt dat je baby enkele minuten na het eten plotseling vreemde geluiden maakt, kan dat komen omdat er nog sporen van melk in zijn luchtwegen aanwezig zijn. In deze gevallen moet je wachten tot het over is. Maar als het even duurt, kun je proberen je baby een beetje water te geven om het te verlichten.

Ook al is het normaal, je moet er toch op letten

Onrustige bewegingen zijn normaal als je kind slaapt, maak je dus geen zorgen. Ja, je moet ervoor zorgen dat de luier van je baby niet vuil is en dat hij zich niet ongemakkelijk voelt doordat hij het warm heeft. Beide factoren kunnen je kind doen kronkelen waardoor het onbedekt raakt. Zonder twijfel voelt het warmer aan dan jij en zweet het.

Dit gezweet kan gevolgd worden door verkoudheid en strottenhoofdverwikkeling, bekend als kroep (Engelse link).  In milde gevallen produceert het stridor, een luid of hoog geluid als je ademhaalt.

Een gebeurtenis die verward kan worden met elk teken van koorts, malaise of ziekte is nachtelijk zweten. Als het gebeurt, sluit dan eerst uit dat je baby voor het slapen veel gegeten heeft en zorg ervoor dat zijn dekentje geen kou toelaat. Check ook of je kind te maken kan hebben met mogelijke uitdroging.

Er zijn baby’s die overvloedig zweten , ook al is de kamer koel en is er geen kwaaltje te zien. Zweet is immers een koelsysteem, en baby’s groeien en passen hun ritme aan.

Symptomen die op een noodsituatie wijzen

Een dokter checkt de longen van een baby

Vreemde geluiden zullen na een paar weken verdwijnen, zeker als we maatregelen nemen om de oorzaken weg te nemen. Koude stoom en de lucht bevochtigen met een luchtbevochtiger bevordert de ademhaling van de baby’s, net als frisse lucht.

Je moet echter waakzaam zijn voor het geval dringende medische hulp nodig is , wat het geval kan zijn bij de volgende symptomen:

  • Pasgeboren baby’s kunnen ongeveer zestig keer per minuut ademen, maar een zeer snelle ademhaling kan verstikking veroorzaken. Als je merkt dat je baby zo snel ademt dat hij stikt, is een onderzoek door een specialist dringend nodig.
  • Door de dikte van het slijm in hun neus zijn hun neusgaten verstopt geraakt.
  • Als het vreemde geluid bij het ademen gepaard gaat met koorts hoger dan 39ºC die aanhoudend is.
  • Je merkt dat de baby veel moeite doet om adem te halen. De aderen in hun nek zijn bijvoorbeeld zichtbaar en je ziet hun ribben door de huid.
  • Ook zonder dat het koud is, merk je dat de lippen, nagels en huid van de baby paars zijn.
  • De neusgaten worden bij elke inademing wijder.
  • Je merkt dat ze pijn voelen bij het ademen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.