5 angsten waarmee nieuwe moeders te maken krijgen

Het is gebruikelijk dat moeders veel vragen hebben na de geboorte van hun eerste kind. Laten we eens kijken naar 5 angsten waarmee nieuwe moeders te maken krijgen.
5 angsten waarmee nieuwe moeders te maken krijgen

Laatste update: 22 september, 2021

Vandaag willen we een blik werpen op 5 angsten waarmee nieuwe moeders te maken krijgen. Voor de eerste keer moeder worden is een prachtig en onvergetelijk moment, want het markeert de komst van de persoon die haar de rest van haar leven vreugde zal brengen. Maar het is ook normaal dat deze vrouwen bepaalde angsten ervaren, omdat ze beginnen met een reeks verantwoordelijkheden die ze nog niet eerder ervaren hebben.

Bovendien maken moeders in dit stadium ook een reeks hormonale veranderingen door die hun gevoelens van angst en stress kunnen versterken. Daarom is het heel gewoon dat ze het gevoel krijgen dat de zorg voor de baby overweldigend kan zijn.

Onervarenheid is belastend omdat geen enkele moeder geboren wordt met een ingebouwde chip die haar vertelt hoe ze alles perfect moet doen. Het is echter een kwestie van aanpassing. Tijdens het verrijkende leerproces beginnen ze hun voortdurende angsten kwijt te raken.

De volgende zijn de meest voorkomende angsten waarmee nieuwe moeders te maken krijgen na de geboorte van hun eerste baby.

1. Angsten waarmee nieuwe moeders te maken krijgen tijdens het eerste bad van hun baby

Tijdens het eerste bad van een baby kunnen veel vragen opkomen, zoals welke producten je moet gebruiken of hoe je de baby moet vasthouden.

Daarom is het een goede optie je kinderarts te vragen wat de meest aanbevolen zepen voor de huid van je baby zijn. Bovendien kan je om een uitvoerige uitleg vragen over hoe je de navel van je baby kunt schoonmaken zonder schade te veroorzaken.

Angsten waarmee nieuwe moeders te maken krijgen tijdens het in bad doen

Bovendien is het van essentieel belang te controleren of het water de ideale temperatuur heeft en de baby zich er niet aan brandt. Ook moet de ruimte zo overzichtelijk mogelijk blijven. Zo voorkom je dat een voorwerp valt en angst veroorzaakt bij de moeder of het kind.

Een ander punt dat specialisten aanraden is dat het bad niet langer dan 10 minuten duurt. Zo voorkom je dat de huid van de baby uitdroogt. Ook bevestigen ze dat je ze tijdens het eerste levensjaar maar 3 keer per week hoeft te baden om ze aan de ervaring te laten wennen.

2. Plotselinge dood.

Moeders hebben de neiging bang te zijn dat hun baby iets zal overkomen terwijl hij slaapt. Daarom zijn ze vaak gevuld met onrust en kunnen ze de slaap niet vatten die ze nodig hebben.

Artsen zeggen echter dat plotselinge dood voorkomen kan worden door goede slaaprichtlijnen toe te passen. Daarom is het van essentieel belang de baby op zijn rug te leggen en de wieg vrij te laten van andere voorwerpen, zodat hij gemakkelijk kan ademen.

De omgeving moet koel zijn en de baby moet geen kleding dragen die oververhitting kan veroorzaken. Ook moet het wiegje van de baby in de buurt van het bed van de moeder staan, zodat het op elk moment in de gaten gehouden kan worden.

Baby slaapt in bedje dichtbij de moeder

Als laatste aanbeveling stellen specialisten dat het geven van borstvoeding aan je baby de risico’s op wiegendood vermindert. Daarom is het belangrijk dat moeders deze praktijk voortdurend aanmoedigen.

3. De angst dat de baby ziek wordt

Nog een van de angsten waarmee nieuwe moeders te maken krijgen is die dat de baby ziek wordt. Baby’s lopen meer kans op virale infecties omdat hun immuunsysteem (Spaanse link) nog maar net begint te ontwikkelen. Maar de toepassing van vaccins en dagelijkse verzorging zijn twee uitstekende mechanismen die deze aandoeningen helpen verzachten.

Bovendien kunnen moeders, op de momenten dat er symptomen opduiken die twijfel veroorzaken, naar de kinderarts gaan die de beste behandelingskuur kan aangeven.

Angsten waarmee nieuwe moeders te maken krijgen

4. De angst voor ongelukken thuis

Baby’s hebben de neiging onrustig te zijn tijdens hun eerste levensjaren. Ze bevinden zich namelijk in een fase van ontdekking waarin alles hen nieuwsgierig maakt. Daarom moeten ouders hun huis voorbereiden om allerlei gevaren te vermijden.

Allereerst moeten beschermingen of sloten aangebracht worden op trappen, kasten, stopcontacten en deuren. Op dezelfde manier moet je de baby nooit op meubels zetten om vallen van hoge plaatsen te voorkomen.

Wat specialisten ook het meest aanraden is om baby’s in een stabiel en comfortabel zitje te vervoeren.

Blije baby zit op de grond

5. Angsten waarmee nieuwe moeders te maken krijgen bij het knippen van nagels

Het is heel gewoon dat moeders bang zijn om de baby pijn te doen bij het knippen van de nagels. Dat komt omdat kleintjes voortdurend in beweging zijn. Het is niet gemakkelijk ze duidelijk te maken dat ze een paar minuten stil moeten blijven liggen.

Wat we daarom aanraden is om van het moment dat ze slapen gebruik te maken om de nageltjes te knippen met al het geduld dat deze handeling impliceert. Ook is het belangrijk een babynagelknipper te gebruiken om geen verwondingen te veroorzaken.

De nagels knippen is niet altijd makkelijk

Hoe kan een kersverse moeder angsten overwinnen?

De eerste stap is dat de moeder begrijpt dat ze er niet alleen voor staat en dat ze op veel mensen kan rekenen om allerlei twijfels weg te nemen. Kinderartsen en grootmoeders zijn namelijk een geweldig informatiekanaal.

Ten tweede moet ze weten dat de verantwoordelijkheid niet alleen op haar rust, want ook haar partner moet erbij betrokken zijn. Op die manier kunnen ze elkaar aanmoedigen en als een team werken om steeds beter te worden in het ouderschap.

Tot slot kun je in tijden van stress je toevlucht nemen tot psychologische begeleiding. De deskundige zal de moeder kalmerende adviezen geven en haar helpen haar emoties onder controle te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.