Wat is een aangeboren hartafwijking?

Een aangeboren hartafwijking is een structureel probleem in het hart en een algemene geboorteafwijking. Deze aandoening kan dodelijk zijn wanneer het niet juist behandeld wordt.
Wat is een aangeboren hartafwijking?

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Tijdens een zwangerschap kunnen sommige foetussen een abnormaliteit of afwijking ontwikkelen. Een aangeboren hartafwijking is een van de meest voorkomende. Leer hier meer over in dit artikel.

Er zijn veel verschillende afwijkingen die zich voor kunnen doen in alle delen van een baby’s lichaam, van de handen tot het hart.

Veel toekomstige moeders horen van alles over verschillende problemen en vraag zich dan af: “wat is een aangeboren hartafwijking?

Het woord cardiopathie verwijst naar elke aandoening die te maken heeft met het hart en het cardiovasculair stelsel. Aangeboren betekent dat het aanwezig was toen de baby geboren werd.

Tegenwoordig weten we veel meer over deze afwijking. Er is veel informatie over de oorzaak, de verschillende typen en de symptomen en behandelingen.

Een baby in de baarmoeder

Een aangeboren hartafwijking

Eerst hadden we een specifieke definitie van een aangeboren hartafwijking. Het is een aandoening bij de geboorte waarbij het hart van de baby structurele en cardiovasculaire problemen heeft. 

Wanneer we het tegenwoordig over deze aandoening hebben, kan het verwijzen naar veel verschillende hartaandoeningen. Het kan je baby’s leven in gevaar brengen in het eerste jaar van zijn leven. Met de juiste behandeling kan hij het echter wel overleven.

Volgens de American Academy of Pediatrics worden tussen de 1 en 2 procent van de baby’s geboren met een misvorming of aandoening.

Volgens de American Heart Association hebben 9 van de 1.000 baby’s een aangeboren hartaandoening. Deze data laten zien dat een aangeboren hartafwijking één van de meest voorkomende aandoeningen is.

Een zwangere vrouw

Oorzaken van een aangeboren hartafwijking

Laten we eens naar de mogelijke oorzaken voor aangeboren afwijkingen bij baby’s kijken. Zoals je weet, begint het hart van een baby zich al te ontwikkelen bij de bevruchting. Vervolgens zijn ze volledig ontwikkelt in de achtste week van de zwangerschap.

In deze weken zal de afwijking zich ontwikkelen. De belangrijkste oorzaak is dat het hart niet door alle nodige fases is gegaan.

Het is echter nog steeds een mysterie waarom dit gebeurt. Meestal kunnen dokters namelijk geen specifieke reden vinden. Daarnaast kunnen moeders niks doen om het te voorkomen.

Het is een aangeboren afwijking waarbij het hart van de baby structurele en cardiovasculaire problemen heeft.

Typen aangeboren hartafwijkingen

Een aangeboren hartafwijking heeft een paar verschillende classificaties. In de cardiologie kan het cyanotische en niet-cyanotische oorzaken hebben. Sommige problemen waar je baby last van kan hebben zijn:

  • Er stroomt minder bloed naar de longen. Wanneer dit gebeurt, heeft het bloed van de baby te weinig zuurstof. Als gevolg gebeurt dit ook in de rest van het lichaam. Dit zorgt ervoor dat het kind cyanotisch is. Daardoor heeft het lichaam een blauwtint.
  • Er stroomt te veel bloed naar de longen. Dit zorgt ervoor dat de longen moeten overwerken. Daarnaast zal de bloeddruk van het kind hoger zijn.
  • Er stroomt weinig bloed naar het lichaam. Dit gebeurt wanneer de aderen geblokkeerd zijn en het bloed niet goed kan stromen.

Uitgaande van deze problemen zullen cardiologen de gebreken die deze problemen veroorzaken gaan behandelen. Dit omvat het maken van arteriële kanalen en interatriale verbindingen.

Het kan ook gaan om problemen met onder andere de hartkamers of de hartkleppen. Vaak is er meer dan één afwijking aan het hart op hetzelfde moment.

De behandeling

Pediatrische cardiologen zijn verantwoordelijk voor het behandelen van deze afwijkingen op een specifieke manier. Ze kunnen zelfs bepaalde problemen al zien wanneer de baby nog in de baarmoeder zit. Andere afwijkingen kunnen echter onzichtbaar zijn tot de geboorte.

Om deze aandoeningen te behandelen, zullen specialisten beslissen wat de meest effectieve behandeling is voor het kind. Bij sommige behandelingen zijn medicijnen en zelfs operaties nodig. Het is echter in elk geval anders en het hangt af van hoe ernstig het is.

De dokter zal besluiten wanneer een operatie plaatsvindt. Soms is een operatie al gelijk nodig. In andere gevallen moeten baby’s maanden of zelfs jaren wachten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.