Hebben verduisteringen invloed op de zwangerschap?

De mythologie van vele beschavingen baseert verschillende overtuigingen rond verduisteringen. Wat geloof jij? Hebben verduisteringen invloed op de zwangerschap?
Hebben verduisteringen invloed op de zwangerschap?

Laatste update: 16 april, 2019

Hebben verduisteringen invloed op de zwangerschap? Verduisteringen zijn een verschijnsel waar mensen al eeuwenlang in geïnteresseerd zijn. De mythologie van vele beschavingen baseert een reeks overtuigingen rond verduisteringen.

Natuurlijk worden zwangere vrouwen ook vaak besproken in deze overtuigingen. Hebben verduisteringen invloed op de zwangerschap? Hieronder lees je daar meer over.

De natuur is gehuld in mysterie en schoonheid. De sterren, de fasen van de maan, verduisteringen en meer van dit soort verschijnselen hebben allemaal te maken met aspecten van het menselijk leven. Ze overlappen op vele manieren.

Hoewel de wetenschap deze overtuigingen niet volledig omhelzen, zijn er toch verschillende die aanleiding zijn geweest voor onderzoek.

Een algemeen geloof is bijvoorbeeld dat de maan een grote invloed heeft op de oogst en de groei van planten. Ook zou hij invloed hebben op de getijden (en daarom de visvangst), het gedrag van dieren en vruchtbaarheid.

De maan wordt ook in verband gebracht met elementen als balans, gezondheid en geluk. Van oudsher gelooft men bijvoorbeeld  in een sterke relatie tussen de cycli van de menstruatie en de fasen van de maan.

Op dezelfde manier is alles wat draait om vruchtbaarheid en het vrouwelijk lichaam, gerelateerd aan natuurlijke verschijnselen.

Wanneer het aankomt op verduisteringen, raadt men zwangere vrouwen af om direct naar de verduistering te kijken. Men gelooft namelijk dat zwangere vrouwen niet rechtstreeks naar een verduistering mogen kijken, om te voorkomen dat hun baby wordt geboren met afwijkingen, moedervlekken en verkleuring van de huid.

Hoewel we niet precies weten waar deze overtuiging vandaan komt, nemen vele culturen over de hele wereld het aan. Tegenwoordig besluiten vele vrouwen niet naar de verduistering te kijken, want “je weet maar nooit”. En dat ondanks het feit dat ze hier vaak niet eens in geloven.

Hebben verduisteringen invloed op de zwangerschap?

Er zijn mogelijke effecten die een zwangere vrouw na een verduistering zou kunnen ervaren:

 1. Misvorming van de baby, vaak geassocieerd met een gespleten gehemelte.
 2. Geboortevlekken, zoals huidverkleuringen, moedervlekken of zelfs littekens op de huid.
 3. De afwezigheid van een orgaan of ledemaat, bijvoorbeeld een vinger.
Verduisteringen en de eventuele invloed op de zwangerschap

Een verduistering beïnvloedt een zwangerschap NIET op de manier die men gelooft. Toch kunnen stress en de angst die het zaait, psychologische klachten veroorzaken. Uiteindelijk kunnen deze resulteren in psychosomatische gevolgen met een slechte afloop.

We moeten ons er bewust van zijn dat over het algemeen, zwangere vrouwen veel voorzichtiger zijn. Wanneer er een psychologische dreiging is, kunnen ze daar veel kwetsbaarder voor zijn. 

Men gelooft ook dat een verduistering van de maan veel meer schade aan zou kunnen richten dan een verduistering van de zon. Dit heeft te maken met de perceptie dat de vrouwelijke anatomie wordt bepaald door de maan.

Verduisteringen en de menselijke geest

Er bestaat een angst dat de baby’s van zwangere vrouwen mogelijk in gevaar zijn naar aanleiding van een verduistering.

Ze zijn voorbestemd om stressvolle perioden met verschillende lichamelijke gevolgen te ervaren. Echter betrekt geen van deze gevolgen zich op misvormingen, huidveranderingen of verlies van ledematen.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Dit natuurlijke fenomeen zal ons niet beïnvloeden wanneer we ons er geen zorgen over maken.

We moeten in gedachten houden dat ieder mens emotioneel beïnvloed kan worden door de maanfase. Voor zwangere vrouwen geldt dit nog meer. Door hormonale veranderingen zijn zij meer vatbaar voor zichtbare psychologische veranderingen.

Specialisten hebben vastgesteld dat het menselijke ritme kan worden veranderd door verduisteringen. Ook de veranderingen van de seizoenen zijn hierop van invloed.

Er zijn daardoor verschillende veranderingen die kunnen optreden tijdens verduisteringen van de maan bij mensen met de volgende stoornissen:

 1. Epilepsie
 2. Schizofrenie
 3. Algemene psychiatrische aandoeningen

Anderzijds heeft de wetenschap geen verband gevonden die er op wijst dat verduisteringen invloed op de zwangerschap zouden hebben. Ook is er geen verband met geboortecijfers of zelfs met criminele activiteit.

Mythologische basis van verduisteringen

Volgens de mythologie van de Azteken kan de maan de menselijke vruchtbaarheid verstoren. Daarom kan het effect hebben op alles vanaf de bevruchting tot aan de ontwikkeling van de embryo.

Volgens deze overtuigingen zou het ‘verdwijnen’ van de maan tijdens de zwangerschap directe gevolgen hebben voor de foetus.

Mythologische basis van verduisteringen

Volgens de Azteken, veroorzaakte een maansverduistering misvormingen bij pasgeboren kinderen. 

Alle geboortegebreken zoals blindheid, doofheid of doofstomheid schreef men toe aan een of ander astrologisch fenomeen. Aan de andere kant geloofde men dat deze problemen ook vermeden konden worden.

Enkele van de preventieve maatregelen waarmee zwangere vrouwen volgens de Azteken zouden kunnen voorkomen dat hun baby’s tijdens een verduistering aangetast worden zijn onder andere:

 • Een rode zakdoek bij zich dragen.
 • Een rood lint om haar middel dragen.
 • Iets van metaal aan haar kleding vastmaken. Vooral scharen worden vaak aanbevolen.
 • Niet buiten naar het toilet gaan.
 • Geluid maken. Familie kan helpen om geluid te maken door middel van het afvuren van vuurwerk, te schreeuwen of geluid te maken met pannen of andere metalen voorwerpen, om het kwade te verdrijven.

Hoe dan ook, de aanbevelingen voor zwangere vrouwen tijdens de verduisteringen zijn eeuwenoud. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat verduisteringen invloed op de zwangerschap hebben. Maar de aanbevelingen geeft hen toch rust.

Veel moeders nemen deze suggesties daarom toch serieus. Ze denken dat ze meer te winnen hebben door aandacht te schenken aan de waarschuwingen.  Wellicht ook interessant voor jou

Wat je baby voelt als je van verdriet huilt tijdens de zwangerschap
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat je baby voelt als je van verdriet huilt tijdens de zwangerschap

De wetenschap heeft aangetoond dat je baby tijdens de zwangerschap hetzelfde voelt als jij en met dezelfde intensiteit. Als je huilt van verdriet, ...