Ziekte van Hashimoto bij kinderen: oorzaken, symptomen en behandeling

Een te langzaam werkende schildklier als gevolg van de ziekte van Hashimoto kan veel problemen bij kinderen veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld leiden tot problemen met hun metabolisme, spijsvertering, neuronen en hart.
Ziekte van Hashimoto bij kinderen: oorzaken, symptomen en behandeling

Laatste update: 26 oktober, 2019

Wist je dat de ziekte van Hashimoto bij kinderen de groei en ontwikkeling ernstig kan beïnvloeden? Abnormale schildklierhormoonspiegels beïnvloeden het hart, spieren, hersenen en andere organen. Het is daarom belangrijk om meer over deze aandoening te weten.

Wat is de ziekte van Hashimoto?

Bij de ziekte van Hashimoto maakt het immuunsysteem antilichamen aan die de schildklier aanvallen. Dat is de reden dat het immuunsysteem, dat tegen infecties zou moeten beschermen, de schildklier aanvalt. Het zorgt ervoor dat de schildklier ontstoken raakt.

Na verloop van tijd vermindert deze ontsteking de productie van schildklierhormonen. Dit leidt tot een te langzaam werkende schildklier, wat betekent dat de hormoonspiegels lager zijn dan normaal.

Deze aandoening wordt ook wel auto-immuun thyroiditis of Hashimoto’s Thyroiditis genoemd. Het is een veel voorkomende vorm van hypothyreoïdie bij kinderen. Over het algemeen kunnen kinderen het krijgen nadat ze 6 maanden oud zijn geworden.

Mogelijke oorzaken

Schildklier die aangevallen wordt

Over het algemeen treft deze ziekte vaker vrouwen van middelbare leeftijd. Het kan echter ook mannen en jongens treffen.

Tot nu toe weten onderzoekers niet waarom het immuunsysteem de schildklier permanent beschadigt. Velen geloven echter dat dit zowel aan omgevingsfactoren als genetica te wijten is. Aan de andere kant kunnen bepaalde medicijnen en stoffen schildklierhormonen beïnvloeden.

Andere oorzaken kunnen het consumeren van te veel jodium zijn. Bovendien zijn hoge cholesterol en chemische stoffen zoals pesticiden mogelijke oorzaken. Op zijn beurt kan het hebben van onvoldoende vitamine D en veranderingen in geslachtshormonen deze ziekte ook veroorzaken.

4 factoren die het risico verhogen

Er zijn bepaalde factoren die de ziekte van Hashimoto bij kinderen verhogen. Een aantal daarvan zijn:

  • Genetica. Kinderen met familieleden die schildklieraandoeningen hebben, hebben meer kans om hieraan te lijden.
  • Auto-immuunziekten, zoals diabetes type 1, lupus, auto-immuun hepatitis of reumatoïde artritis.
  • Aangeboren factoren, zoals het syndroom van Down.
  • Blootstelling aan straling. Dit gebeurt bijvoorbeeld met kinderen die radiotherapie voor kanker hebben gekregen. Het omvat ook degenen die overmatige blootstelling aan omgevingsstraling hebben gehad.

Veel voorkomende symptomen van de ziekte van Hashimoto bij kinderen

Kindje wordt getest

De tekenen en symptomen kunnen variëren. In het begin vordert deze ziekte zeer langzaam. Sommige kinderen vertonen helemaal geen symptomen. Het kan daarom jaren duren voordat artsen het diagnosticeren.

De meestvoorkomende symptomen zijn:

  • Achterblijvende groei
  • Broze nagels of droge, bleke huid
  • Haaruitval
  • Grotere tong dan normaal
  • Depressie, vermoeidheid of prikkelbaarheid
  • Constipatie
  • Vertraagde seksuele ontwikkeling
  • Gevoeligheid voor kou
  • Langzame hartslag
  • Gewichtstoename

Aanbevolen behandeling

De behandeling van de ziekte van Hashimoto bij kinderen is gebaseerd op het vervangen van het schildklierhormoon door levothyroxine. Dit synthetische hormoon normaliseert namelijk de hormoonspiegels in hun bloed. Op deze manier kunnen kinderen en tieners normaal groeien en ontwikkelen.

Niet alle kinderen met de ziekte van Hashimoto hebben hypothyreoïdie. Degenen die het wel ontwikkelen, hebben echter een levenslange behandeling nodig. Alle kinderen krijgen een verschillende doses. Specialisten zullen daarom tests uitvoeren om de beste dosis te berekenen.

Als de dosis niet genoeg is, dan kan er een te langzaam werkende schildklier ontstaan. Als het echter een teveel is, dan kan dit een te snel werkende schildklier veroorzaken. We raden aan om je arts minstens één keer per jaar te bezoeken. Op die manier kan hij het volgen en in de gaten houden.

Als je kind moeite heeft om zich te concentreren, te slapen of rusteloos is, ga dan terug naar je arts. Deze symptomen kunnen namelijk betekenen dat de dosis te hoog is.

Concluderend kan de ziekte van Hashimoto bij kinderen niet genezen worden. Je kind kan echter met de juiste behandeling een volledig normaal leven leiden. Je arts moet die behandeling dan strikt volgen en controleren. Op deze manier zal je kind dan gezond groeien en zich kunnen ontwikkelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Astarita, G., Gauna, A., Gurfinkiel, M., & Sequera, A. (2012). Autoinmunidad tiroidea: Mecanismos patogénicos comunes y distintivos en tiroiditis de Hashimoto y enfermedad de Graves. Revista Argentina de Endocrinologia y Metabolismo. https://doi.org/10.1103/PhysRevA.84.043838
  • Hashimoto’s thyroiditis (Tiroiditis de Hashimoto). American Thyroid Association (Asociación Americana de la Tiroides)
  • Jódar Gimeno, E., Martínez Díaz-Guerra, G., Rodríguez Jiménez, C., & Hawkins Carranza, F. (2008). Tiroiditis. Tiroiditis aguda. Tiroiditis subaguda granulomatosa. Tiroiditis silente. Tiroiditis posparto. Tiroiditis de Hashimoto. Otras tiroiditis. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/S0211-3449(08)73177-1
  • Melmed S, et al. Hypothyroid and thyroiditis (Hipotiroidismo y tiroiditis). En: Williams Textbook of Endocrinology (Manual de Endocrinología de Williams). 12.ª ed. Filadelfia, Pa.: Saunders Elsevier; 2011

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.