Werkt appelciderazijn tegen luizen?

Appelciderazijn is een van de meest gebruikte natuurlijke remedies om luizen te bestrijden. Maar weet je of het echt effectief is? Lees verder om erachter te komen.
Werkt appelciderazijn tegen luizen?

Laatste update: 18 november, 2021

Een luizenplaag komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Jongeren hebben namelijk veelvuldig contact met hun hoofden of kleding en door speelgoed te delen. Appelciderazijn wordt vaak als doeltreffend beschouwd om het binnendringen van deze parasieten te voorkomen. Maar, is het echt nuttig in de strijd tegen hoofdluis?

Kinderen en luizen

Hoofdluis is een hardnekkig en gemakkelijk besmettelijk probleem dat vaker voorkomt bij schoolgaande kinderen.

Luizen kunnen niet vliegen of springen. Overdracht gebeurt dus door hoofd-op-hoofd contact of door het delen van kleding of accessoires, zoals mutsen.

Deze parasieten zijn heel klein en ze planten zich voort en zenden snel uit. Eenmaal op de hoofdhuid zuigen ze bloed en leven vervolgens vastgehecht aan het haar op de plaatsen met de grootste warmte, beschutting en vochtigheid. In het algemeen voeden ze zich elke 3 tot 6 uur met het bloed van het kind. Terwijl ze bijten, spuiten ze hun speeksel in de huid.

A little boy scrathing his head in a pharmacy.

Klinische verschijnselen van pediculosis

De jeuk die deze besmetting kenmerkt ontstaat wanneer het kind gesensibiliseerd wordt voor antigenen in het speeksel van de luis. Deze reactie staat bekend als immuungemedieerde overgevoeligheid.

In het algemeen verschijnt de jeuk 1 of 2 dagen na de besmetting. De meest voorkomende plaatsen van de laesies zijn achter in de nek en rond de oren.

Het is belangrijk op te merken dat krabben nog meer jeuk opwekt, wat het ontstaan van een secundaire bacteriële infectie kan bevorderen.

Werkt appelciderazijn tegen luizen?

Terwijl de behandelingsmogelijkheden voor hoofdluis onder andere orale middelen en topische insecticiden omvatten, wordt appelciderazijn vaak als behulpzaam beschouwd bij het verbeteren van deze aandoening. Maar het is waarschijnlijk niet zo effectief als het in de volksmond wordt beschouwd.

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Pediatric Nursery wordt de effectiviteit van het gebruik van azijn om luizen te bestrijden niet ondersteund. Men vergeleek het met vijf verschillende natuurlijke middelen:

  • Olijfolie
  • Isopropyl alcohol
  • Vaseline
  • Mayonaise
  • Boter

Van al deze middelen was appelciderazijn de minst effectieve methode om het uitkomen van de neten te onderdrukken of de luizen te elimineren. Toch was ook geen van de andere middelen echt effectief voor dat doel.

Een andere publicatie (Engelse link) van het Penn State Departement voor Entomologie stelt dat azijn niet effectief is om neten uit het haar te verwijderen.

Het voordeel van sommige natuurlijke middelen is echter dat de mogelijk giftige effecten van het gebruik van insecticiden bij jonge kinderen vermeden worden.

Dus welke behandelingen zijn wel effectief?

 

De therapeutische behandeling van pediculosis omvat orale geneesmiddelen, aanvullende hygiënische maatregelen, zalven, crèmes en shampoos.

Een van de bekendste en meest doeltreffende hulpmiddelen om luizen en neten te verwijderen is de fijne kam, een zogenaamde netenkam.

Naast dit element steunt een artikel (Engelse link) uit Parasitology Research het gebruik van tea tree olie om zijn insectendodende eigenschappen.

Anderzijds zijn de middelen die doeltreffend zijn gebleken als pediculiciden de volgende:

  • Geneesmiddelen op recept: Lindaan, Ivermectine, Benzyl Alcohol.
  • Vrij verkrijgbare shampoos: Die shampoos die pyrethrine of permethrine bevatten.

Pyrethrine is een natuurlijk bestrijdingsmiddel dat goedgekeurd is voor gebruik bij kinderen vanaf 2 jaar.

Permethrin daarentegen is een synthetisch bestrijdingsmiddel dat lijkt op pyrethrine maar goedgekeurd is voor gebruik vanaf 2 maanden.

Op zijn beurt is benzylalcohol geïndiceerd voor pediculose bij kinderen vanaf 6 maanden.

In tegenstelling tot de rest wordt lindaan als laatste redmiddel gebruikt omdat het ernstige bijwerkingen kan veroorzaken, zoals toevallen en de dood. Het gebruik bij baby’s wordt dus niet aanbevolen.

Hygiënische maatregelen om luizen te bestrijden

Een luizenkam helpt om luizen te verwijderen

Behalve het gebruik van de voorgeschreven medicijnen zijn er nog andere strategieën die je kunt toepassen om een luizenplaag onder controle te krijgen. Volgens de Centra voor Ziektebestrijding en Preventie (Spaanse link), zijn de volgende de meest aanbevolen:

  • Gebruik een fijne kam.
  • Ga na of er iemand anders in het gezin besmet is.
  • Stofzuig gestoffeerde meubels en vloeren.
  • Spoel beddengoed en knuffeldieren af met heet zeepwater.
  • Was kammen en borstels 10 minuten in heet water.
  • Gebruik geen pesticiden in huis, want luizen kunnen niet langer dan een paar dagen buiten het hoofd overleven.

Appelciderazijn als laatste optie

Concluderend kan gezegd worden dat hoewel niet bewezen is dat appelciderazijn tegen luizen werkt, veel mensen toch melden dat het effectief is als je het gebruikt.

Als je appelciderazijn gaat gebruiken om luizen uit te roeien, hou er dan rekening mee dat het waarschijnlijk geen positieve resultaten oplevert. Raadpleeg in dat geval je arts, zodat die de meest effectieve en minst giftige manier aangeeft om luizen te bestrijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.