Is het goed om het haar van kinderen elke dag te wassen?

In bad gaan is een van de belangrijkste activiteiten in de dagelijkse routine van een kind. Haarverzorging zal afhangen van het tempo van het leven en de activiteiten van elk kind, hoewel professionals zich afvragen hoe verstandig het is om het haar elke dag te wassen.
Is het goed om het haar van kinderen elke dag te wassen?

Laatste update: 12 april, 2019

Er zijn veel mythes over of het goed is om het haar van kinderen elke dag te wassen of niet. Veel mensen twijfelen eraan of het haar er sneller van groeit of juist uitvalt. Laten we dit onderwerp hieronder eens bekijken.

Je moet het haar van kinderen wassen, afhankelijk van hoe actief ze zijn, hun activiteiten en huidtype. Bij bijvoorbeeld, een atleet of een kunstenaar die met verf of klei werkt, kan het nodig zijn om het haar iedere dag te wassen.

Ook is het zweet van sommige kinderen sterker dan dat van andere kinderen. Dit kan ervoor zorgen dat hun hoofd gaat jeuken of dat ze denken dat ze luizen hebben. Het zal ze heel erg storen.

Aan de andere kant beïnvloedt de leeftijd van een kind hoe vaak je hun haar moet wassen. Baby’s hebben geen volledig bad nodig. Hun huid is erg kwetsbaar. Door het te veel te wassen, kan het uitdrogen of kunnen ze dermatitis krijgen.

Moet je het haar van kinderen elke dag wassen?

Dermatologen zeggen meestal dat je het haar van kinderen niet dagelijks hoeft te wassen. Ze raden aan om het 3 keer per week gedurende 3 minuten te wassen. Tijdens het wassen moet je hun hoofdhuid met warm water masseren.

Zij raden aan om een shampoo met een neutraal pH-niveau te gebruiken. Dit type product voorkomt dat de huid en ogen geïrriteerd raken. Dit kan pijn en ongemak voorkomen.

Het gebruik van een conditioner is ook optioneel. Conditioners zijn ontworpen om droog of beschadigd haar te hydrateren. Het helpt ook om het gemakkelijker te ontwarren.

Als ze twaalf zijn, moeten kinderen hun haar vaker wassen. Dit komt omdat ze de puberteit ingaan. Hier worden hormonen duidelijker. Ze zweten meer dan normaal en gaan daardoor viezer ruiken en gaat het haar er viezer uitzien.

Happy Hour: badtijd

Kindje zit met veel badschuim in bad

Veel kleine kinderen houden er niet van om in bad te gaan. Dit kan door een aantal redenen worden veroorzaakt:

 • Ouders hebben ze van jongs af aan alleen achtergelaten in de douche.
 • Ze houden niet van de watertemperatuur.
 • De shampoo of zeep veroorzaakt jeuk of een allergische reactie.

Om te voorkomen dat je kinderen bang zijn voor de badkamer, moet je badtijd leuk maken. Laat ze in bad gaan met een speeltje, bij voorkeur een waterdicht speeltje.

Je kunt ook verhalen voorlezen of verzinnen. Er zijn veel manieren om in de badkuip plezier te hebben. Het is belangrijk om ze goede hygiënische gewoontes te leren die ze als ze ouder worden zullen behouden.

Hoe het haar van kinderen lang te houden

Vanaf 6 jaar willen jongens en meisjes hun eigen uiterlijk kiezen, inclusief hun lichaam en kleding. Een van de belangrijkste kenmerken voor ze is hun haar. Ze willen dan waarschijnlijk een modieus kapsel of willen het lang dragen.

Als ze hun haar willen laten groeien, dan moet je er beter voor zorgen dan normaal. Hier zijn enkele praktische tips:

 • Was het om de dag.
 • Gebruik een goede shampoo en conditioner voor kinderen.
 • Gebruik warm water om hun follikels in goede conditie te houden.
 • Kam het constant, zowel als het nat en droog is.
 • Knip de puntjes vaak bij.

Als ze twaalf zijn, dan moeten kinderen hun haar vaker wassen. Dit komt omdat ze de puberteit ingaan.

Voorzorgsmaatregelen voor het haar van kinderen tijdens het slapen

Kind met shampoo in het haar

Als je de haren van je kinderen er goed uit wilt laten zien, gebruik dan deze tips voor ‘s nachts.

Slaap niet met vochtig haar

Dit is essentieel. Als je kinderen ‘s avonds hun haar hebben gewassen, dan moet je het voor het slapengaan drogen.

Nat haar bevat bacteriën van de handdoek. Hun kussen absorbeert ze en kan dan infecties veroorzaken. Ze kunnen ook jeuk krijgen of uitdroging en roos ontwikkelen.

Staartjes of vlechten

Wanneer hun haar nat is, doe het dan niet in een paardenstaart of vlechten. Het haar kan dan verzwakken en breken.

Volg een uitgebalanceerd dieet

Het is belangrijk om je kinderen een uitgebalanceerd dieet te geven, zodat hun haar goed groeit. Om dit te laten gebeuren, hebben ze bepaalde haarversterkende voedingsmiddelen nodig. Dit omvat onder andere:

 • Eieren
 • Kaas en yoghurt
 • Volkoren brood
 • Sardines
 • Avocado’s
 • Bananen
 • Tomaten
 • Noten

Al deze aanbevelingen helpen je kinderen om een gezonde hoofdhuid te hebben. Hun haar zal dan schoon, sterk en lang zijn.

Vergeet ook niet om producten van goede kwaliteit te kopen. Ze moeten hydrateren en speciaal worden gemaakt voor het gevoelige haar van kinderen. Controleer ten slotte of je het absoluut elke dag moet wassen. Doe het alleen als het echt nodig is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.