Wat te doen als je kind zich verbrand heeft aan heet water

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wees dus voorzichtig met heet water, let altijd op je kind als je bijvoorbeeld thee aan het zetten bent.
Wat te doen als je kind zich verbrand heeft aan heet water

Laatste update: 28 november, 2018

Verbranding door heet water is een van de meest voorkomende huishoudelijke ongelukken bij kinderen en volwassenen. Daarom zullen we de behandeling van bepaalde types uitleggen en je helpen begrijpen wat je moet doen als je kind zich verbrand heeft aan heet water.

Er zijn verschillende types brandwonden: als eerste heb je lichte verbrandingen, deze kunnen behandeld worden met zalven en pijnstillers. Als tweede heb je ernstige brandwonden waarbij je gelijk naar de eerste hulp moet gaan.

Natuurlijk moet je weten dat kokend water kan zorgen voor eerste- en tweedegraads brandwonden. Eerstegraads brandwonden zorgen voor roodheid, een branderig gevoel en pijn. Ze zijn gewoonlijk na twee weken genezen en laten geen littekens achter.

Aan de andere kant zorgen tweedegraads brandwonden voor blaren en een intens brandende pijn. De meest oppervlakkige wond geneest binnen 10 tot 15 dagen zonder dat het een litteken achterlaat. Maar als de wonden dieper zijn heeft het meer tijd nodig om te genezen en kan het littekens achterlaten.

Kinderen bewegen door heel het huis en de kans dat ze te maken krijgen met een huiselijk ongeval als deze is aanwezig. Daarom zullen we in dit artikel de nodige informatie geven om je kind te behandelen wanneer hij een brandwond heeft opgelopen.

Wat moet je doen als je kind zich verbrand heeft aan heet water

We zullen nu de verschillen tussen lichte en zware brandwonden opnoemen en hoe je ze kan behandelen.

Behandeling van een lichte brandwond

Het eerste wat we je adviseren is om in het geval van minder serieuze verbrandingen te analyseren hoe groot de brandwond is. Als de brandwond klein is kan je het zonder moeilijkheden behandelen. Bij grote brandwonden heb je echter professionele hulp nodig.

Wat moet je doen als je kind zich verbrand heeft aan heet water

Karakteristieken van lichte brandwonden:

  • Het verbrande gebied is gevoelig, rood en opgezwollen, maar het schilfert niet en er zijn geen blaren.
  • Op het verbrande gebied kunnen blaren vormen, maar het geïrriteerde gebied is niet groter dan 5-8 cm diagonaal.
  • Het vervellen van de bovenste lagen van de huid of roodheid.
  • Intense pijn, een brandend gevoel en lichte irritatie.

Om dit te behandelen moet je alle kleding verwijderen die de wond bedekken. We bevelen je aan er op te deppen met een vochtige handdoek of het verbrandde gebied 10 tot 30 minuten te weken in warm water.

Hierdoor zal de huid afkoelen en stopt de irritatie. Je kan het gebied bedekken met een steriele pleister om het kind te beschermen tegen infecties.

Als laatste kan je pijnstillers geven en aloëverazalf gebruiken als de huid nog heel is.

“Als de brandwond klein is kan je het zonder moeilijkheden behandelen. Bij grote brandwonden heb je echter professionele hulp nodig.”

Behandeling van ernstige brandwonden

Als de brandwond groot en diep is moet je gelijk naar het ziekenhuis gaan om het na te laten kijken. Als de wond groter is dan je hand heb je professionele hulp nodig. Voor kleintjes kan dit type brandwond zorgen voor de verschijning van andere symptomen.

Ernstige brandwonden kunnen zorgen voor veranderingen bij kinderen. Je kan ze dus beter geen medicatie geven, omdat dit nadelige gevolgen kan hebben.

Onthoud dat je geen producten op ernstige wonden moet smeren als je kind zich verbrand heeft, of het nou zalf, aloëvera of een crème is. Het enige wat we in deze situatie adviseren is dat je wacht op medische assistentie en het gebied bedekt met een steriele pleister.

Bij diepe brandwonden kan een operatie nodig zijn. Bij andere zijn alleen pijnstillers en antibiotica nodig na 24 uur.

Behandelingen als je kind zich verbrand heeft aan heet water

Eigenschappen van ernstige brandwonden:

  • Verlies van lagen van de huid
  • De huid ziet er erg droog uit
  • Witte plekjes op de huid
  • Zwelling
  • Necrose
  • Infectie

Als laatste willen je we er aan herinneren dat de genezingstijd sterk afhankelijk is van de gezondheid van het kind en de grootte van de wond. Over het algemeen zal de wond volledig genezen in 5 tot 7 dagen als je kind zich licht verbrand heeft. Bij een ernstige brandwond zal dit tussen de 2 en 3 weken duren.

Helaas gebeurt het vaak dat kinderen zich verbranden aan heet water en dit kan serieuze gevolgen met zich mee brengen. We bevelen je aan het eerder genoemde advies op te volgen als dit jouw kind overkomt om de impact te minimaliseren en het kind gerust te stellen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.