7 tips om hoofdluis te voorkomen en te behandelen

7 tips om hoofdluis te voorkomen en te behandelen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

De zomervakantie is voorbij. Dat betekent dat onze kinderen weer naar school gaan. Het betekent ook dat routines en gewoonten, die al lang vergeten zijn tijdens de zomervakantie, weer opgepakt moeten worden. Het begin van het schooljaar kan vervelende ervaringen opleveren, zoals het krijgen van hoofdluis.

Hier zijn 7 tips voor het voorkomen en behandelen van hoofdluis.

Wat weet je over hoofdluis?

Luizen zijn kleine insecten zonder vleugels die in menselijk haar leven. Ze komen vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen.

Deze insecten voeden zich meerdere keren per dag met kleine hoeveelheden bloed. Dit verklaart waarom ze zo vervelend zijn – hun beten veroorzaken jeuk.

Als iemand met hoofdluis zich teveel krabt, kan de huid geïrriteerd raken, waardoor wondjes en zelfs infecties kunnen ontstaan.

Bovendien zijn luizen zeer besmettelijk. Ze kunnen vrij gemakkelijk van het ene hoofd naar het andere overgaan. Luizen overleven tot 30 dagen op het menselijk hoofd en kunnen tot 8 eitjes per dag leggen.

Omdat luizen zich zo snel vermenigvuldigen, is het het beste om ze zo snel mogelijk te behandelen.

“Luizen zijn niet goor … Wat is hun functie op onze planeet? Ons nederig houden natuurlijk, en ons eraan  herinneren het wat rustiger aan te doen en eens goed naar onze kinderen te kijken.”

– Beth Berry –

7 tips om te voorkomen dat je kind luizen krijgt

1. Informatie van de school van je kind

Wanneer de school van je kind je waarschuwt dat er luizen zijn, is het tijd om de kam met fijne tandjes tevoorschijn te halen. Kam elke dag voorzichtig door het haar van je kind om mogelijke luizen of eitjes te verwijderen.

Het is natuurlijk ook belangrijk dat, wanneer je ontdekt dat je kind hoofdluis heeft,  je de school daarover informeert. Dit zal helpen voorkomen dat de epidemie zich verspreidt naar alle andere kinderen in de klas van je zoon of dochter.

Door de hoofdhuid van je kind regelmatig te controleren, kun je eventuele luizen of neten snel opsporen en elimineren. Als je het probleem vroegtijdig oplost, vermijd je dat de luizen een nest vormen in het haar van je kind of dat ze zich tot een ware plaag vermenigvuldigen.

De beste manier om deze inspectie uit te voeren, is door het haar van je kind in 4 plukken te verdelen. Inspecteer elke pluk voorzichtig en langzaam met een kam met fijne tanden.

Gebruik voor de beste resultaten een speciale metalen kam, een netenkam, die speciaal is gemaakt voor het verwijderen van luizen en hun eitjes.

2. Niet samen delen

Het is heel belangrijk dat je kind geen kammen, petten, hoeden of haaraccessoires deelt met andere kinderen. Luizen vliegen en springen niet van het ene hoofd naar het andere. Integendeel, ze grijpen zich vast aan haren en kruipen snel van het ene hoofd naar het andere.

De beste manier om besmetting met luizen te voorkomen, is kinderen niets op hun hoofd te laten zetten dat niet van hen is.

3. Azijn

Azijn is een geweldige bondgenoot als het gaat om het voorkomen van luizen. Spoel het hoofd van je kind met een mengsel van gelijke delen azijn en warm water.

Spoel de azijn vervolgens niet uit. Geef het liever de tijd om effect te sorteren. Soms blijven er neten aan het haar van je kind geplakt zitten, zelfs nadat je er doorheen bent gegaan met een netenkam. De azijn helpt alle neten verwijderen.

4. Tea tree olie

Tea tree olie is één van de beste natuurlijke remedies die er zijn om luizen te voorkomen.

Het helpt om op een volledig natuurlijke manier van luizen af te komen. Om je kind te behandelen, verdun je 10 druppels tea tree-olie in 60 ml water. Giet het mengsel vervolgens in een spuitfles.

Schud de fles goed en spuit de vloeistof gelijkmatig over het haar van je kind. Concentreer je vooral op de nek en achter de oren en zorg ervoor dat je deze gebieden goed doordrenkt.

Bedek vervolgens het hoofd van je kind met een douchemuts en laat dan het mengsel gedurende 30 minuten inwerken. De tea tree-olie maakt de neten los van het haar van je kind, waardoor het heel gemakkelijk is om ze daarna te verwijderen met een metalen netenkam.

5. Lavendel

Lavendel staat bekend om zijn antiseptische eigenschappen en zijn aangename geur. Maar het is ook geweldig voor het voorkomen van luizen.
 
Om het op de juiste manier te gebruiken, bind je het haar van je kind in een paardenstaart en doe je een paar druppels lavendelessentie achter de oren. Het zal dienen als een natuurlijk afweermiddel, waardoor de luizen niet op haar hoofd springen en daar blijven.
Lavendel is nuttig bij het voorkomen van luizen, maar het werkt niet voor het doden van luizen of neten.

6. Rozemarijn

De geur van deze plant dient om luizen af te weren. Voeg gewoon een paar druppels toe aan de shampoo van je kind. Masseer de shampoo-oplossing in het haar en de hoofdhuid van je kind en laat 30 minuten intrekken. Spoel het haar daarna goed uit.

Wanneer je rozemarijnolie of een andere etherische olie gebruikt, moet je er goed op letten het niet in de ogen van je kind komt.

7. Farmaceutische producten

Je zult een grote verscheidenheid aan luizenshampoo’s, crèmes en schuimen kunnen vinden bij je plaatselijke apotheek.

Al deze producten moeten op droog haar zachtjes worden ingemasseerd. Volg de instructies van het product zorgvuldig op.

Deze producten zijn meestal zeer effectief. Over het algemeen moet je de behandeling wel na enkele dagen herhalen om het probleem volledig te verhelpen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.