Wat is vaginaal vocht en wat betekent het?

Vaginaal vocht speelt een belangrijke rol in de gezondheid van een vrouw omdat het een natuurlijke schoonmaakfunctie heeft in de vagina. Daarnaast is het ook belangrijk voor de seksuele gezondheid en voortplanting.
Wat is vaginaal vocht en wat betekent het?

Laatste update: 24 juni, 2019

Vaginaal vocht is volkomen normaal bij vrouwen en zorgt ervoor dat de vagina schoon blijft. Ook haalt het onzuiverheden weg zoals dode cellen.

Het is licht of heeft een melkachtige kleur, vaak geurloos en doet geen pijn. Je moet wel weten dat de hoeveelheid en kleur van het vocht afhankelijk is van wat de oorzaak is van het vaginaal vocht.

Vaginaal vocht komt uit verschillende delen van de vagina, vooral uit de klieren die zich bevinden in de baarmoederhals.

Deze klieren maken een licht plakkerig vocht aan dat dagelijks langs de zijkanten van de vagina loopt. Dit vocht neemt elke aanwezige bacterie met zich mee, maar vooral de dode cellen van de vagina.

Komt vaginaal vocht vaak voor?

Vaginaal vocht komt vaak voor bij vrouwen. In de meeste gevallen is het een teken dat de vagina helemaal gezond is omdat het een zure pH heeft waardoor het zichzelf kan beschermen tegen infecties.

Een gezonde vagina maakt regelmatig vaginale afscheiding aan die dode cellen en bacteriën verdrijft. In andere woorden, het meeste vocht is gezond. Het is dus een natuurlijke manier van het lichaam om zichzelf te beschermen.

Het is echter belangrijk om te weten dat dit vocht soms ook een teken kan zijn voor een infectie of ziekte. Daarom moet je onderscheid kunnen maken tussen normale en abnormale afscheiding om je welzijn in de gaten te houden.

Wat is een normale hoeveelheid afscheiding?

Als je veel vaginaal vocht produceert of het er anders uitziet dan normaal, kunnen de volgende factoren een rol spelen:

  • Hormonale veranderingen kunnen invloed hebben op de hoeveelheid en de geur van het vocht.
  • De aanmaak kan tijdelijk veranderen als gevolg van stress en emoties, zoals seksuele opwinding.
  • Sommige medicatie zoals antibiotica, corticosteroïden en anticonceptie kunnen ook invloed hebben op de aanmaak van vaginaal vocht.
  • Vaginale infecties zorgen ervoor dat er meer afscheiding aangemaakt wordt dan normaal. Soms heeft het ook een andere kleur of geur dan gewoonlijk.
Seksuele opwinding zorgt voor meer afscheiding

Oorzaken van vaginaal vocht

Er zijn verschillende oorzaken voor het verschil in de vaginale afscheidingen. De meest voorkomende oorzaken voor deze verschillen zijn:

1. Ovulatie

In deze fase is het normaal dat het vochtverlies in volume toeneemt. Tijdens de ovulatie is het vocht lichter van kleur, vezelachtig en kleverig.

De reden voor deze verandering is dat het een makkelijkere doorgang voor sperma maakt. Dit is namelijk het moment dat het eicel klaar is om bevrucht te worden.

“Vaginaal vocht komt uit verschillende delen van de vagina, vooral uit de klieren die zich bevinden in de baarmoederhals.”

2. Tijdens en na een zwangerschap

Zwangere vrouwen maken vaak meer vaginaal vocht aan, dat er ook anders uitziet. Dit doet zich vooral voor tijdens de laatste weken voor de bevalling, wanneer het vocht dikker is en er meer van aangemaakt wordt.

Na de geboorte van het kind kan de afscheiding bestaan uit bloed, klontjes en weefsel dat losgekomen is van het baarmoederslijmvlies, wat aangemaakt is tijdens de zwangerschap. Naar mate tijd voorbij gaat zal het vocht steeds wateriger en meer roze-achtig van kleur zijn en uiteindelijk verminderen.

3. De menopauze

Deze hormonale veranderingen zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van vaginaal vocht tijdens en na de menopauze. In deze fase van het leven zal de afscheiding echter minder worden omdat het lichaam minder oestrogeen aanmaakt in de laatste fase van de menopauze.

4. Seksuele opwinding

Waterig, doorzichtig of wittig vocht is een teken van seksuele opwinding. Dit type vaginaal vocht is gemaakt om te dienen als glijmiddel en de vagina te beschermen tijdens seksuele gemeenschap.

Abnormaal vaginaal vocht: wanneer moet ik me zorgen maken?

Als je ziet dat je afscheiding klonterig is, stinkt, groen of geel is en gepaard gaat met koorts, branden, jeuken of tintelingen, kan het zijn dat je symptomen ervaart waar je je zorgen om moet maken.

In dit geval kan je last hebben van een gynaecologische infectie zoals:

  • schimmel
  • een parasiet
  • een ernstigere infectie die zich verspreidt naar de onderbuik

Het is erg belangrijk om contact op te nemen met een dokter of gynaecoloog. Onthoud dat sommige infecties kunnen verspreiden naar de baarmoederhoorns, wat onvruchtbaarheid kan veroorzaken.

Een schimmelinfectie

Wat zijn de symptomen van abnormale afscheiding?

Een paar van de signalen van abnormale vaginale afscheiding en infectie zijn:

  • Een verandering in kleur, textuur en hoeveelheid.
  • Constante toename van afscheiding.
  • Jeuk of ongemak.
  • Branden tijdens het plassen.
  • De aanwezigheid van bloed buiten de menstruatie.
  • Afscheiding met dezelfde textuur als ricotta.
  • Een onaangename geur, gepaard met gele, groene of witte afscheiding.

Als laatste raden we aan dat je let op de hygiëne van je vagina, een zacht product gebruikt zonder zeep of je vagina alleen met water wast. Tijdens de menstruatie is het ook belangrijk om regelmatig het maandverband te wisselen om irritaties te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.