De fases van seks tijdens de zwangerschap

Het is geen probleem om tijdens de zwangerschap van seks te genieten, al maken veel vrouwen zich bezorgd om de baby.
De fases van seks tijdens de zwangerschap
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Het seksleven van een stel is gedurende de zwangerschap onderhevig aan een aantal veranderingen. Om te beginnen gaan stellen tijdens het eerste trimester door een aantal fases, die van invloed zijn op hun seksuele relatie. Wanneer echter alles goed gaat kun je tot het laatste moment, zonder zorgen, genieten van seks tijdens de zwangerschap.

De fases van seks tijdens de zwangerschap

Het eerste trimester

Om te proberen zwanger te raken, hebben stellen de neiging om vol enthousiasme aan de slag te gaan. Vaak hebben ze meer seks dan normaal. Maar wanneer het eenmaal gelukt is, vermijden veel vrouwen het hebben van seks. Ze zijn namelijk nog veel te veel bezig met het idee dat ze in verwachting zijn van een baby.

Dit komt boven op de typische problemen die gepaard gaan met deze vroege fase van zwangerschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vermoeidheid en misselijkheid. Andere vrouwen zien seks en zwanger zijn gewoon niet samen gaan. Dit komt omdat er tot op heden nog veel misvattingen bestaan over het hebben van seks.

Over het algemeen zijn stellen tijdens de eerste weken bang dat seks de zwangerschap kan beschadigen. Het komt voor sommigen als een totale verrassing dat juist het tegenovergestelde aan de hand is.

Tijdens het begin van de zwangerschap krijgen de organen in het bekken meer bloedtoevoer. Dit verhoogt het verlangen en het is veilig voor seksuele activiteit. Veel vrouwen krijgen daardoor zelfs sneller een orgasme tijdens deze fase.

Ook is het zo dat stellen die moeite hadden om zwanger te raken, in deze fase wat meer ontspannen seks kunnen ervaren. Daarom kan dit eerste trimester een periode van seks tijdens de zwangerschap zijn, waarin veel intens genot wordt ervaren.

Het tweede trimester

De fases van seks tijdens de zwangerschap

Vanaf het begin van week 16 tot ongeveer week 30, voelen veel moeders zich uitzonderlijk goed. Hun lichaam is gewend geraakt aan de nieuwe omstandigheden. Het lijf heeft vrouwelijkere vormen aangenomen. De borsten zijn gegroeid en het lichaam is ronder geworden. Hun kleine buikje zit nog altijd niet in de weg.

Dit tezamen zorgt voor goede voorwaarden voor genot en plezier. In het algemeen is het op de dag dat de moeder het kindje voor het eerst voelt schoppen, dat er bepaalde vragen naar boven komen. Hoe beïnvloedt seks mijn baby? Stoort het hem?

Op dit moment krijgt de vader ook het idee dat er een derde persoon aanwezig is in bed. Sommige mannen krijgen zelfs de indruk dat de vrouw alleen maar bezig is met het kind. Ze voelen zich op de tweede plek gezet.

Artsen geven aan dat het vrouwelijke orgasme plaatsvindt in de baarmoeder. Tijdens dit korte moment geeft de placenta minder bloed af aan de baby. Dit dient echter als een training voor hun bloedsomloop en is op geen enkele manier schadelijk voor de baby.

De foetus is ook nog eens beschermd door het vruchtwater en de gespierde wand van de baarmoeder.

Seks tijdens de zwangerschap is dan ook niet schadelijk. Er is geen reden om aan te nemen dat de baby gewond kan raken. De slijmprop sluit de baarmoedermond af en zorgt ervoor dat sperma niet in de buurt kan komen.

Het laatste trimester

Seks tijdens de zwangerschap tijdens het derde trimester

De meeste mannen vinden de ronde buik van hun vrouw heel opwindend. Na week 30 wordt het echter steeds moeilijker om een houding te vinden waarin de buik niet in de weg zit. De missionarishouding wordt vanaf deze tijd bijvoorbeeld wat moeizamer.

De samentrekkingen van de baarmoeder tijdens een orgasme zijn mild. Ze kunnen de bevalling niet opwekken. Tijdens een orgasme wordt het hormoon prostaglandine afgegeven. Dit zorgt er normaal gesproken voor dat de weeën op gang worden gebracht. De hoeveelheid van dit hormoon die vrijkomt tijdens een orgasme is echter zo laag dat dit hierop geen effect heeft.

Het is waar dat seks tijdens de zwangerschap en voor de geboorte vele voordelen kent. Het is een goede methode om de baby te kalmeren, omdat het de vrouw ontspannen maakt. Het zorgt voor een goede sfeer, die rust en kalmte bevordert.  Wellicht ook interessant voor jou

Seks tijdens de zwangerschap. Geniet ervan!
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Seks tijdens de zwangerschap. Geniet ervan!

Het feit dat je zwanger bent, wil nog niet zeggen dat je je leven en alle genoegens die daarbij horen, in de wacht moet zetten. Seks tijdens de zwa...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Arbués, E. R., & León, M. R. (2013). Características y evolución del patrón sexual de la mujer embarazada. Enfermería Global, 12(4), 362-370. https://revistas.um.es/eglobal/article/view/eglobal.12.4.181521
  • Byrd JE, Hyde JS, DeLamater JD, Plant EA. (1998). Sexuality during pregnancy and the year postpartum. J Fam Pract. 1998 Oct; 47(4):305-8.
  • González Labrador, I., & Miyar Pieiga, E. (2001). Sexualidad femenina durante la gestación. Revista cubana de medicina general integral, 17(5), 497-501. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000500015
  • Richard P. (1984). Sexualidad durante el embarazo. Clin Obstet Ginecol Norteam 1984;3:904-16.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.