4 soorten voedingsmiddelen om vitiligo bij kinderen te verbeteren
Vitiligo is een ziekte die witte vlekken veroorzaakt op zichtbare delen van de huid, wat het uiterlijk aantast en dit een gevoelige kwestie maakt voor ouders en hun kinderen. In de zoektocht om vitiligo bij kinderen en hun welzijn te verbeteren heeft de wetenschap voeding een integraal onderdeel van de behandeling gemaakt, met name door voedingsmiddelen aan te bevelen die bronnen zijn van antioxidanten en ontstekingsremmende bestanddelen.
Het is belangrijk om te onthouden dat medische behandeling onvervangbaar is, dus vertrouwen op voeding is een middel om mensen met vitiligo te helpen, maar het is niet de oplossing. In dit artikel laten we je de vier soorten voedingsmiddelen zien om vitiligo bij je kind te verbeteren, evenals een aantal alternatieve producten en algemene aanbevelingen voor het kind.
Hoe vitiligo bij kinderen te verbeteren door voeding
Het eerste wat je moet weten is dat er geen specifiek dieet is voor de behandeling van vitiligo. De invloed van sommige voedingsstoffen op de ontwikkeling van de ziekte is echter wel onderzocht.
Daarom worden de volgende voedingsaanbevelingen ondersteund door de wetenschap. En ze helpen niet alleen bij vitiligo, maar zijn ook goed voor het immuunsysteem en houden de huid van het kind gezond.
1. Voedingsmiddelen met antioxidanten
Antioxidanten zijn verbindingen die cellen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door oxidatieve stress, door de opmars van vrije radicalen te voorkomen. Veel van deze antioxidanten zijn afkomstig van rode of gele pigmenten, naast polyfenolen die voorkomen in groenten en fruit.
Bosbessen, frambozen, pompoen, wortels, spinazie, tomaat, boerenkool en noten zijn enkele voedingsmiddelen met veel antioxidanten, zoals carotenoïden, lycopeen, anthocyanen en tocoferolen.
Het werk gepubliceerd in het tijdschrift Oxidative Medicine and Cellular Longevity (Engelse link) in 2022 onthulde het belang van het gebruik van antioxidanten als onderdeel van het behandelplan voor vitiligo.
Hoewel de auteurs erkennen dat dit zelden gebruikte verbindingen zijn voor deze huidaandoening, suggereert het onderzoek dat patiënten met ernstiger actieve vitiligo het meeste baat hadden bij een gecombineerde orale en topische antioxidanttherapie, omdat zij een groter overschot aan oxidanten hebben. Ze verduidelijken echter dat er meer onderzoeken nodig zijn om deze resultaten te bevestigen.
Een ander onderzoek onderzocht de effecten van ascorbinezuur in huidverzorging (Engelse link). De auteurs beschrijven dat deze verbinding, ook bekend als vitamine C, de aanmaak van melanine voorkomt ondanks zijn antioxiderende en immunomodulerende capaciteit, wat zou helpen bij vitiligo.
Over het algemeen wordt deze groep kleurrijke voedingsmiddelen goed ontvangen door kinderen. Toch kan het geen kwaad om de ervaring nog aangenamer te maken door bereidingen die hun ogen en gehemelte aanspreken.
2. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B12 en foliumzuur
Vitamine B12, ook bekend als cyanocobalamine, wordt het meest in verband gebracht met vitiligo, vooral omdat er een tekort is in de niveaus ervan wanneer de ziekte verschijnt. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het Journal of The American Academy of Dermatology (Engelse link).
Ook in een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Cureus (Engelse link) in 2022, merkte een groep experts op dat vitamine B12, samen met foliumzuur (B9), helpt bij huidrepigmentatie bij patiënten met vitiligo, maar moet worden gecombineerd met blootstelling aan de zon.
De belangrijkste bronnen van vitamine B12 zijn voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Gegevens van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) met betrekking tot cyanocobalamine onthullen dat je voor elke 100 gram van de volgende voedingsmiddelen het volgende binnenkrijgt:
- 1,0 microgram in eieren (Engelse link)
- 0,54 microgram in verrijkte volle melk (Engelse link)
- 2,06 microgram in rundvlees (Engelse link)
Vlees en melk dekken bijna 100% of meer van de waarden die worden aanbevolen door het National Institute of Health (Spaanse link) voor kinderen tot 13 jaar. Eieren dekken tussen de 30 en 50% van wat ze nodig hebben.
Aan de andere kant benadrukt de Spaanse Hartstichting (Spaanse link) het foliumzuur in bladgroenten, zoals snijbiet, spinazie, boerenkool, broccoli, erwten, asperges, peulvruchten, granen, pinda’s en hazelnoten.
Bereidingen met spinazie of snijbiet, zoals kroketten en gebakken beignets, zijn gezonde opties om foliumzuur bij kinderen te verhogen. Hetzelfde geldt voor gegratineerde broccoli en kikkererwtenpasta.
3. Voedingsmiddelen met vitamine D
Hoewel er niet genoeg bewijs is en men verder onderzoek aanbeveelt, is tot nu toe bekend dat lage vitamine D-waarden vitiligo kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen.
Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Dermato-Endocrinologie (Engelse link) ontdekte dat door het toedienen van 35.000 Internationale Eenheden vitamine D aan volwassenen met vitiligo, huidrepigmentatie werd bereikt in 25-75% van het aangetaste gebied.
Hoewel er geen onderzoek werd gevonden bij kinderen, kun je je arts vragen naar het mogelijke gebruik van vitamine D bij je kind om vitiligo te verbeteren.
De voedingsmiddelen die het het meest bevatten zijn visolie, vette vis zoals zalm en sardines, eigeel, verrijkte zuivel, granen en plantaardige dranken verrijkt met vitamine D.
4. Zinkhoudende voedingsmiddelen
Zink is een mineraal dat van nature voorkomt in de huid en deel uitmaakt van een enzym met antioxiderende eigenschappen (superoxide dismutase).
Over deze relatie is een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology (Engelse link) gesuggereerd dat het mogelijk is dat zink melanocyten beschermt door hun celdood te voorkomen. Zo zou zinksuppletie een heilzame behandeling voor vitiligo kunnen zijn. Sommige nadelige maageffecten zouden het echter kunnen beperken.
Om maagproblemen te voorkomen, zijn natuurlijke voedingsmiddelen een goede optie. Rood vlees, gevogelte, peulvruchten, noten, zaden en volle granen zijn het rijkst aan zink. Het is dus een kwestie van je receptenboek doornemen en de beste bereidingen voor je kind uitwerken.
Aanbevelingen voor het voeden van kinderen met vitiligo
Er is weinig onderzoek gedaan naar de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen en de ontwikkeling van vitiligo bij kinderen. Maar gezien de effecten die sommige voedingsstoffen hebben op de ontwikkeling van de ziekte, beveelt men de opname ervan in het kader van een evenwichtige en gevarieerde voeding aan. Andere aanbevelingen zijn:
- Zorg voor voldoende inname van magere eiwitten, zoals kip, vis, peulvruchten en rundvlees, om de celvernieuwing van de huid op peil te houden.
- Neem omega 3-vetzuren in het menu op, zoals die in zalm, sardines, forel, haring, noten en zaden. Deze zijn ontstekingsremmend en kunnen de gezondheid van de huid ten goede komen.
- Vermijd bewerkte en suikerrijke voedingsmiddelen. Gebruik in plaats daarvan verse, natuurlijke voedingsmiddelen.
- Zorg voor voldoende hydratatie.
- Raadpleeg gezondheidsprofessionals en vergeet niet een voedingsdeskundige te bezoeken. En, indien mogelijk, ook een psycholoog of counselor. Zij kunnen je geïndividualiseerde aanbevelingen geven voor je kind.
Alternatieve producten om vitiligo bij je kinderen te helpen verbeteren
Er zijn enkele supplementen die gebruikt worden voor de behandeling van vitiligo. Een artikel in de Journal of Alternative and Complementary Medicine (Engelse link) vermeldt dat alleen ginkgo biloba, het aminozuur fenylalanine en P. leucotomos, samen met andere therapieën, positief kunnen werken bij de behandeling van vitiligo.
Men concludeert echter ook dat er meer onderzoeken nodig zijn om dit gebied te onderzoeken. Hoewel dit onderzoek werd uitgevoerd bij volwassenen en er geen resultaten zijn bij kinderen, kan het geen kwaad om met je arts te overleggen om te evalueren of dit een optie is voor je kind.
Waar het op neer komt
Het is waar dat er geen definitieve remedie is, maar het opnemen van voedingsmiddelen met antioxidanten, vitamine B12, foliumzuur, vitamine D en zink kan helpen om de symptomen van vitiligo bij kinderen te verbeteren en een gezonde huid te bevorderen. Elk kind is anders, dus zoek persoonlijke medische zorg!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Chen, S. J., Hseu, Y. C., Gowrisankar, Y. V., Chung, Y. T., Zhang, Y. Z., Way, T. D., & Yang, H. L. (2021). The anti-melanogenic effects of 3-O-ethyl ascorbic acid via Nrf2-mediated α-MSH inhibition in UVA-irradiated keratinocytes and autophagy induction in melanocytes. Free radical biology & medicine, 173, 151–169. Recuperado de: https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2021.07.030
- Departamento de Administración de Alimento y Droga de los Estados Unidos (USDA). Eggs, Grade A, Large, egg whole. Consultado el 29 de junio del 2023 en: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/748967/nutrients
- Departamento de Administración de Alimento y Droga de los Estados Unidos (USDA). Carne de res, redonda, ojo de asado redondo, deshuesada, solo magra separable, recortada a 0″ de grasa, selecta, cruda. Consultado el 29 de junio del 2023 en: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/746760/nutrients
- Departamento de Administración de Alimento y Droga de los Estados Unidos (USDA). Leche, entera, 3,25 % de grasa de leche, con vitamina D añadida. Consultado el 29 de junio del 2023 en: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/746782/nutrients
- Dutta, RR., Kumar, T., Ingole, N. (2022). Dieta y vitíligo: la historia hasta ahora. Cureo , 14 (8), e28516. Recuperado de: https://doi.org/10.7759/cureus.28516
- Mostafa, E., Adel, A., Raad, A., Salem, M. (2020). Zinc sérico y citocinas inflamatorias en el vitíligo. Articulo digital. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. Recuperado de: https://jcadonline.com/serum-zinc-inflammatory-cytokines-vitiligo/
- Finamor, D. C., Sinigaglia, R., Neves, L. C., Gutierrez, M., Silva, J. J., Torres, L. D., Surano, F., Neto, D. J., Novo, N. F., Juliano, Y., Lopes, A. C., & Coimbra, C. G. (2013). A pilot study assessing the effect of prolonged administration of high daily doses of vitamin D on the clinical course of vitiligo and psoriasis. Dermato-endocrinology, 5(1), 222–234. Recuperado de: https://doi.org/10.4161/derm.24808
- Fundación Española del Corazón. Ácido Fólico. Consultado el 29 de junio del 2023 en: https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/nutrientes/802-acido-folico.html
- Instituto Nacional de Salud. Vitamina B12. Consultado el 29 de junio del 2023 en: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-DatosEnEspanol/
- Shakhbazova, A., Wu, H., Chambers, C. J., & Sivamani, R. K. (2021). A Systematic Review of Nutrition, Supplement, and Herbal-Based Adjunctive Therapies for Vitiligo. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 27(4), 294–311. Recuperado de: https://doi.org/10.1089/acm.2020.0292
- Tsai, T. Y., Kuo, C. Y., & Huang, Y. C. (2019). Serum homocysteine, folate, and vitamin B12 levels in patients with vitiligo and their potential roles as disease activity biomarkers: A systematic review and meta-analysis. Journal of the American Academy of Dermatology, 80(3), 646–654.e5. Recuperado de: https://doi.org/10.1016/j.jaad.2018.08.029
- Zhou, Y., Khan, M., Jiang, L., Fu, C., Dong, Y., Luo, L., Guo, H., Gao, L., Lei, X., Zhang, L., Yu, X., Lei, L., Huang, J., Chen, J., & Zeng, Q. (2022). The Current Status of Antioxidants in the Treatment of Vitiligo in China. Oxidative medicine and cellular longevity, 2022, 2994558. Recuperado de: https://doi.org/10.1155/2022/2994558
- Hanam, M., Saleh. M.D., M. A. E. M., & Ahmed, M.D. (2021). Serum Level of Vitamin B12 in Patients with Vitiligo and its Potential Role as a Disease Biomarker. The Medical Journal of Cairo University, 89(December), 2953-2958. Recuperado de: https://web.archive.org/web/20220613223552id_/https://mjcu.journals.ekb.eg/article_225244_09831591aca7fbea543255c81735d134.pdf