Het belang van broccoli, bloemkool en spinazie voor kinderen

Broccoli, bloemkool en spinazie zijn groenten die de voedingsstoffen bevatten die nodig zijn voor de groei van kleine kinderen. Ontdek hier meer informatie.
Het belang van broccoli, bloemkool en spinazie voor kinderen

Laatste update: 03 augustus, 2023

De inname van groenten op jonge leeftijd kan bijdragen aan het evenwicht in het dieet van het kind. Je kunt er het beste mee beginnen als je kind nog een baby is om zijn eetgewoonten aan te passen. Broccoli, bloemkool en spinazie behoren tot de meest voedzame groenten, maar zijn het moeilijkst te accepteren vanwege hun sterke geur en smaak. Waarom zijn ze zo noodzakelijk in het dieet van je kinderen? In dit artikel leggen we je het antwoord uit.

Lees waarom je broccoli, bloemkool en spinazie in het menu van je kinderen moet opnemen

Groenten behoren tot de groep voedingsmiddelen die het dieet in balans brengen. Ze bevatten een verscheidenheid aan vitaminen, mineralen en andere bioactieve stoffen die niet voorkomen in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Broccoli, bloemkool en spinazie zijn voorbeelden van 3 sterren groenten die het dieet van kinderen aanvullen.

1. Broccoli

Broccoli is een groene, eetbare bloem die behoort tot de familie van de Brassicaceae. Hoewel het een watergehalte heeft van bijna 90%, bestaat de overige 10% uit voedingsstoffen met een hoge waarde voor de groei en ontwikkeling van kinderen. De Spaanse Voedingsstichting (Spaanse link) beschrijft het als een groente met een goede waarde aan onoplosbare voedingsvezels, die constipatie helpen voorkomen.

Tegelijkertijd bevat één portie broccoli volgens de voedingstabel (Engelse link) van het USDA tussen de 80 en 100 milligram van de antioxidant vitamine C, wat meer dan het dubbele is van wat kinderen tot 13 jaar nodig hebben. Broccoli moet echter op lage temperatuur en kort gekookt worden om de vernietiging van deze vitamine te voorkomen. Bovendien levert het tussen de 25 en 30% van wat kinderen van 1 tot 6 jaar nodig hebben en 15% voor oudere kinderen.

Broccoli valt ook op als bron van foliumzuur, met ongeveer 65 microgram van deze voedingsstof per 100 gram van de groente. Dit is 15 tot 20% van wat een kind tussen 1 en 8 jaar nodig heeft. Deze vitamine helpt bij de vorming van rode bloedcellen en het voorkomen van bloedarmoede.

Een artikel gepubliceerd in Voedingsmiddelen en wetenschappelijke rapporten (Engelse link) wordt benadrukt dat broccoli een uitstekende bron is van fytochemicaliën, zoals glucosinolaten, fenolen en andere bioactieve stoffen, met positieve effecten op de gezondheid.

Bloemkool

Bloemkool

Bloemkool is net als broccoli een eetbare bloem die tot dezelfde familie van de Brasicáceae behoort. Hij is wit van kleur, hoewel er ook gele en rode variëteiten zijn. Hij is ook verwant aan kool en koolrabi.

Kenmerkend is de sterke geur en de productie van gas wanneer het spijsverteringsstelsel van de baby nog onvolgroeid is. Daarom kun je het het beste in kleine porties introduceren om te testen of het goed wordt verdragen.

Als een kind 100 gram bloemkool eet, krijgt het in feite 92 gram water binnen. Onder de voedingsstoffen bevat het 2 gram onoplosbare vezels, zoals cellulose en hemicellulose, die de darmtransit verbeteren en reguleren.

Daarnaast bevat het 70 microgram folaten. Vergeleken met de aanbevelingen van de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaanse link), dekt het tussen de 20 en 50% van de behoeften voor kinderen tussen 1 en 13 jaar.

Tegelijkertijd is vitamine C ook belangrijk in bloemkool, want de 67 milligram vitamine C in 100 gram bloemkool overschrijdt de behoeften voor kinderen. Het tijdschrift Voedselwetenschap en Technologie (Engelse link) legt uit dat bij koken in de magnetron meer vitamine C behouden blijft dan wanneer het voedsel wordt gekookt.

Spinazie

Spinazie is een groene bladgroente die is geïdentificeerd vanwege zijn ijzervoorziening voor kinderen. Er zijn echter nog andere waardevolle voedingsstoffen. Net als andere bladgroenten bestaat de belangrijkste bijdrage uit water, bijna 90%.

Het bevat ook aanzienlijke hoeveelheden eiwitten, met een bijdrage van 2,6 gram per 100 gram voedsel. Het is ook een goede bron van onoplosbare vezels, met 6%, wat constipatie helpt voorkomen.

De Spaanse Voedingsstichting (Spaanse link) vermeldt dat een portie spinazie van 100 gram ongeveer 4 milligram ijzer bevat, maar het is niet volledig opneembaar. Tegelijkertijd zijn kalium, calcium, magnesium en fosfor andere mineralen die opvallen, maar net als ijzer kunnen ze worden ingesloten door vezels, fytinezuur of oxalaat, waardoor ze niet worden opgenomen.

Vitamines die overheersen in spinazie

 • Folaten: spinazie dekt 93% van wat een kind tussen 1 en 3 jaar nodig heeft en 70% voor kinderen tussen 4 en 8 jaar. Deze vitamine helpt bij de vorming van bloedcellen en voorkomt bloedarmoede.
 • Vitamine A: de bijdrage is 542 microgram retinol per 100 gram spinazie. Het helpt bij de groei, de verhoging van het afweersysteem van het lichaam en de visuele gezondheid.
 • Bètacarotenen: dit zijn een groep pigmenten die het vermogen hebben om te zetten in vitamine A.
 • Andere carotenoïden: spinazie levert 4230 microgram luteïne en 377 microgram zeaxanthine, die deel uitmaken van de kristallijne lens en het netvlies van het oog. Deze voorkomen blindheid op latere leeftijd, zoals wordt uitgelegd in het tijdschrift Ziekenhuis Voeding (Spaanse link).
 • Vitamine C: de 30 milligram ascorbinezuur in spinazie helpt infecties te bestrijden en collageen te vormen dat goed is voor de groei van kinderen. Volgens het USDA (Engelse link) gaat echter 65% verloren bij koken, omdat de waarden dalen tot 9,8 milligram per procent.
 • Fenolverbindingen: deze zijn verantwoordelijk voor het zeer efficiënt vangen van vrije radicalen die schade veroorzaken op celniveau. De details van hun antioxidantfunctie worden uitgelegd in het rapport van het Instituut voor gewas- en voedingsonderzoek (Engelse link) van Nieuw-Zeeland.
 • Vitamine K: volgens de voedingswaardetabel van het USDA levert spinazie 494 microgram per portie van 100 gram. Het ondersteunt de bloedstolling en de gezondheid van de botten.
A plate of steamed spinach.
Je kunt het beste gestoomde spinazie bereiden om aan kinderen aan te bieden, hoewel het belangrijk is om het niet te zacht te maken. Dit geldt ook voor broccoli en bloemkool.

Enkele voorzorgsmaatregelen voor de consumptie van broccoli, bloemkool en spinazie

Broccoli, bloemkool en spinazie bevatten oxalaten, een soort natuurlijke zouten in groenten die zich kunnen binden met mineralen en nierstenen kunnen vormen. Tegelijkertijd kan bloemkool winderigheid veroorzaken bij baby’s, dus je kunt het beste beginnen met kleine porties. Als het niet wordt verdragen, kun je het beste wachten tot na één jaar om het in het menu van je kleintje op te nemen.

Spinazie moet ook met voorzichtigheid worden gebruikt, omdat het nitraten levert, stoffen met bepaalde effecten op het bloed. Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Kindergeneeskunde en eerstelijnsgezondheidszorg (Spaanse link) onthult dat de hoge consumptie ervan een risico kan vormen voor kinderen jonger dan 3 jaar. Het gezondheidsprobleem staat bekend als zuigelingen methemoglobinemie of het blauwebabysyndroom, waardoor minder zuurstof de cellen bereikt.

Welke porties te gebruiken en hoe ze te bereiden?

 • Voor kinderen tussen 12 maanden en 5 jaar kun je 1 bord bloemkool of broccoli en 1/2 kopje spinazie geven.
 • Deze groenten zijn geïndiceerd vanaf de leeftijd van 6 maanden als de baby ze goed verdraagt.
 • Ze moeten gestoomd worden zonder dat ze te zacht worden.
 • Overkoken vernietigt vitaminen en mineralen.
 • Het is niet aan te raden om zout toe te voegen tot na één jaar, maar olijfolie kan wel worden toegevoegd.
 • Bewaar ze ingevroren als je ze niet allemaal in één keer gebruikt.

Is de consumptie van broccoli, bloemkool en spinazie aan te raden voor kinderen?

Het antwoord is volmondig ja. Deze groenten leveren essentiële vitamines voor de groei van kinderen en voor het behoud van hun gezondheid. Bijvoorbeeld vitamine A, foliumzuur, vitamine C en vitamine K. Ze leveren ook mineralen en bioactieve stoffen om mogelijke huidige ziekten te bestrijden of op de lange termijn te voorkomen. Doe je voordeel met broccoli, bloemkool en spinazie en activeer je fantasie met verschillende bereidingen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.