6 zinnen om een boos kind te helpen kalmeren

Kinderen hebben, net als volwassenen, slechte dagen. Soms worden ze boos, of schoppen en gillen ze. In plaats van zelf te schreeuwen of gefrustreerd te raken, willen we deze 6 zinnen voorstellen om een boos kind te helpen kalmeren.
6 zinnen om een boos kind te helpen kalmeren
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Als ouders hebben we vaak te maken met de driftbuien van onze kinderen. Ze zijn nog jong en weten niet hoe ze hun woede op de juiste manier moeten beheren. In hun ontwikkeling zijn ze in feite niet in staat dit te doen. Daarom hebben ze onze hulp nodig. Met dat in gedachten willen we 6 zinnen voorstellen om een boos kind te helpen kalmeren.

Vaak weten we zelf niet zeker hoe we moeten reageren, en uiteindelijk raken we zenuwachtig, gaan we schreeuwen en straffen we onze kleintjes. Maar als we op deze manier reageren, maken we de zaken alleen maar erger in plaats van dat we het probleem oplossen.

Er zijn echter manieren om een boos kind echt te helpen kalmeren. Wil jij dat we je helpen zodat je kinderen hun woede kunnen beheersen? Blijf dan lezen.

6 zinnen om een boos kind te helpen kalmeren

Woorden zijn erg krachtig. Ze kunnen genezen en ze kunnen schade toebrengen. Ze kunnen wonderen doen en, afhankelijk van de toon die we gebruiken, kunnen we helpen de situatie te kalmeren. Communicatie is dus van het grootste belang.

1. “Laten we allebei kalmeren, ok?”

Zonder twijfel heeft je kind meer dan eens een driftbui gehad. Deze situaties zijn al moeilijk genoeg, maar als ze zich voordoen in het bijzijn van anderen, neemt de spanning toe door de druk die we voelen doordat we zoveel ogen op ons gericht voelen. Helaas eindigen we meestal met schreeuwen, grijpen we onze kinderen en proberen we zo snel mogelijk bij de toeschouwers weg te komen.

6 zinnen om een boos kind te helpen kalmeren

In deze tijden hebben onze kinderen niet onze ergernis, maar eerder ons begrip nodig. Dus haal wat lucht, neem diep adem en zeg: “Ik ben ook boos, dus laten we allebei kalmeren, ok?” Op die manier voelt je kind zich begrepen en weet hij dat je er bent om te helpen.

2. “Ik word ook boos, en dit is hoe ik mijn boosheid uit.”

Als je deze zin tegen kinderen zegt, laat dat zien dat je je in hen inleeft. Het is ok als kinderen boos worden, en ze moeten stoom afblazen, net als volwassenen. Vertel kinderen niet dat ze zich gedragen als baby’s, maar help ze in plaats daarvan betere manieren te vinden om hun ontevredenheid te uiten.

Help ze te begrijpen dat het volkomen normaal is om boos te zijn en dat jij ook wel eens boos wordt. Biedt suggesties aan over hoe ze op een productievere manier met hun gevoelens van frustratie kunnen omgaan. Bijvoorbeeld diep ademhalen, een tekening maken… wat je maar kunt bedenken.

3. “Laten we samen naar een oplossing zoeken om hieruit te komen.”

Vaak zijn kinderen boos omdat ze gefrustreerd zijn. Ze proberen iets te doen en het werkt niet zoals ze willen. Helaas is ons eerste instinct vaak om dingen te zeggen als “je probeert niet hard genoeg” of “huil niet, probeer het gewoon opnieuw”. Maar dit helpt hen niet om om te gaan met de woede die ze voelen. In feite maak je de zaken misschien alleen maar erger.

Op deze momenten heeft je kind juist bemoedigende woorden, motivatie en aanmoediging nodig. Als je erbij betrokken raakt en je hulp en begrip aanbiedt, zullen zijn of haar gevoelens van woede verdwijnen.

4. “Als je kalm tegen me praat in plaats van te schreeuwen, zal ik je beter kunnen begrijpen.”

Als je kind boos is en tegen je schreeuwt, verlies je gemakkelijk je kalmte… maar dat moet je voorkomen. Probeer je kinderen te helpen begrijpen dat je het moeilijk vindt om ze te begrijpen als ze schreeuwen. Het is belangrijk dat ze tot rust komen en op een kalme toon met je praten.

5. “Je bent echt boos, nietwaar? Zal ik je een van mijn superknuffels geven die alles beter maken?”

Kinderen hebben soms, net als volwassenen, slechte dagen en kunnen dan boos worden over elk klein dingetje. Als dat gebeurt, weten kinderen misschien niet eens waarom ze zich zo geïrriteerd voelen.

Blijf zelf ook kalm als jullie boos zijn

Maar het maakt niet uit waarom ze zich zo voelen en zich zo gedragen. Wat ze vragen is ons begrip en onze genegenheid. Dus een oplossing die je kunt bieden, is door ze een van je geweldige knuffels te geven (Engelse link).

6. “Waarom gooi je met je speelgoed? Vind je ze niet meer leuk? Ben je boos op ze?”

Als ze boos zijn, grijpen en gooien kinderen alles wat ze in de buurt vinden, meestal speelgoed. Op die momenten voel je je misschien heel boos, en wil je je stem verheffen. Probeer dat echter niet te doen.

Je kind is namelijk van streek en weet misschien niet eens waarom. Dus hij of zij heeft iemand nodig om onder woorden te brengen wat er aan de hand is. Op die manier kunnen ze beseffen dat wat ze doen ongepast is. 

De bovenstaande zin laat kinderen dus zien dat hun speelgoed niets verkeerds heeft gedaan en dat het niet de schuld is van hun woede. Het leert ze natuurlijk ook dat het niet ok is om met speelgoed te gooien.

Zinnen om een boos kind te helpen kalmeren

De bovenstaande zinnen kunnen een zeer nuttig middel zijn om confrontaties met onze kleintjes te vermijden. Schreeuwen, bedreigingen en gewelddadig worden helpt helemaal niet. Eigenlijk zal dat alles alleen maar erger maken. Liefde, genegenheid, empathie en respect zullen eerder je beste bondgenoten zijn. Je kunt je kinderen helpen te leren kalmeren en hun woede op een gezonde manier te kanaliseren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.