Woedebeheersing als je wilt dat je kinderen luisteren

Als je wilt dat je kinderen niet schreeuwen in huis zal je ook zelf je woede moeten leren te beheersen, zodat er sprake is van wederzijds respect.
Woedebeheersing als je wilt dat je kinderen luisteren
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 27 december, 2022

Het goede voorbeeld geven is erg belangrijk. Wat thuis dagelijks aan de orde is, heeft namelijk de neiging zich te herhalen in andere aspecten van het leven. Je eigen woedebeheersing is daarom van groot belang, wanneer je bijvoorbeeld wil dat je kinderen naar je luisteren.

Maak van de gelegenheid gebruik om op een positieve manier in te grijpen en te corrigeren. Hoewel dat eenvoudig klinkt, is het dat allerminst. Echter gaat het erom dat je tijdens het leven van alledag een beroep doet je op je emotionele intelligentie.

Deze tool zorgt ervoor dat je jezelf van je beste kant laat zien in situaties die je geduld op de proef kunnen stellen.

Volgens Salovey en Mayer betekent emotionele intelligentie het volgende: “Het vermogen om iemands eigen en andermans gevoelens te monitoren, deze te onderscheiden en deze informatie te gebruiken om iemands denken en handelen te begeleiden.”

Dus, voordat je om welke reden dan ook overstuur raakt, zou je de situatie moeten analyseren en op gepaste wijze reageren. Je zou niet moeten willen, dat het gedrag waarvan je weet dat je er invloed op kan uitoefenen, emotioneel effect heeft op je kinderen. 

Woedebeheersing en bijvoorbeeld contact op ooglevel is erg belangrijk

Waarom worden we boos?

Volgens specialisten is boosheid een basis en universeel gevoel. Alle mensen en dieren kunnen dit namelijk voelen. Het is dan ook van grote waarde wanneer het aankomt op overleving. De kunst is echter om geen prikkelbare ouder te worden.

Dit betekent niet dat je negatieve emoties ten alle tijden zou moeten verstoppen. Het is normaal om als mens verschillende gevoelens te ervaren. In elk geval is het echter zaak om je boosheid in perspectief te zien. Ongecontroleerde woede beïnvloedt je omgeving namelijk negatief.

Neem als voorbeeld het moment dat je zoon een glas kapot maakt, omdat hij binnen met de bal speelde. Zelfs wanneer je hierdoor erg boos werd, omdat dit glas een cadeau van je moeder was, is het van belang dat je op een gematigde, kalme toon uitlegt waarom het niet de bedoeling is dat dit gedrag in de toekomst nog eens voorkomt.

Op die manier ben je er zeker van dat je kind je hoort en dat de situatie zonder trauma verloopt. 

Als je daarentegen tegenovergesteld reageert, is de kans groot dat je kind zenuwachtig wordt en in huilen uitbarst. Wanneer je kwaad wordt en gaat schreeuwen, zal hij overstuur worden. Hij zal niet begrijpen dat hij zijn gedrag niet mag herhalen.

Woedebeheersing door even 5 minuten weg te lopen zodat je kalm kan worden

Woedebeheersing: geef jezelf 5 minuten en zorg dat je kind luistert

Woedebeheersing is van groot belang in alle fases van het leven van je kinderen. Wanneer ze opgroeien, kan dit moeilijker worden tijdens de pubertijd en de adolescentie.

Zonder twijfel is het belangrijk dat je moeite doet jezelf te beheersen. Moedig goede communicatie aan vanaf de eerste paar jaren in het leven van je kind. 

Herinner jezelf er aan dat hoewel de onschuld van de jeugd sommige ouderlijke fouten kan doen vergeten, dit moeilijker wordt wanneer je kinderen ouder worden. Beetje bij beetje worden kinderen zich namelijk steeds meer bewust van hun omgeving en zullen ze patronen creëren, naargelang wat ze hebben meegekregen in hun dagelijkse leven.

Daarom is het verstandig om te beginnen met woedebeheersing en opmerkzaam te zijn wanneer je humeur uit de hand loopt.

Dit is het moment waarop je weg mag lopen en je jouw boosheid 5 minuten de tijd mag geven. Op deze manier zakt het niveau van ongemak en bewerkstellig je een positievere houding ten op zichte van je kind.

Moedig communicatie aan

In plaats van de afstand bewaren en autoritair gedrag te vertonen jegens je kind, moedig je de communicatie aan en corrigeer je wijselijk: 

  • Buig voorover en praat met hem op gepaste toon.
  • Kijk hemin de ogen en vraag hem om op te letten.
  • Wanneer je de aandacht hebt, leg dan de situatie uit en vraag of hij het begrijpt.
  • Herhaal dit proces waar nodig, zodat het een gewoonte wordt. Dit voorkomt een huishouden vol spanning en meer afstand ten opzichte van je kind.

Op deze manier bereik je een veel positievere relatie. De ouder-kind relatie zal gebaseerd zijn op wederzijds respect, waarden en normen.

Pas deze regels dagelijks toe. Ze zullen je ongetwijfeld helpen het leven ontspannen te benaderen en de band en genegenheid tussen jullie te versterken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.