Kinderen optimistisch opvoeden: 10 effectieve technieken

Door sommige dagelijkse activiteiten te doen zal je zien dat je kinderen optimistisch opvoeden leuk, maar ook belonend is.
Kinderen optimistisch opvoeden: 10 effectieve technieken
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 22 december, 2022

Nu het moderne leven zo veeleisend en snel is, kan het een uitdaging zijn om kinderen optimistisch op te voeden. Deze uitdaging kan echter wonderbaarlijke resultaten hebben wanneer je op vroege leeftijd begint.

Het idee is dat je sterke, moedige kinderen opvoedt die vastberaden zijn om de beste versie van zichzelf te zijn. Dit bereiken hoeft niet moeilijk te zijn, maar constante oefening is essentieel.

“Een pessimist ziet de moeilijkheid in elke kans; een optimist ziet een kans in elke moeilijkheid.”
-Winston S. Churchill

Laten we beginnen met het definiëren van optimisme als de vaardigheid om te genieten van uitdagingen, mogelijkheden te zien en te geloven in je eigen talenten. Dit zijn belangrijkste eigenschappen die een optimist onderscheidt van de rest.

Kinderen optimistisch opvoeden vereist dat kinderen leren om het “glas half vol” te zien, door middel van de volgende strategieën:

Kinderen optimistisch opvoeden: motiverende technieken

1. Beoefen meditatie en mindfulness

Leer je kinderen simpele meditatie-oefeningen, ook als je hier zelf niet veel ervaring mee hebt. Je kan ze bijvoorbeeld goede ademtechnieken leren en een 5-minuten routine toevoegen aan hun dagelijks routine. Dit zal bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van stress en angst. Ook bevordert dit hun zelfbeheersing.

2. Moedig fysieke activiteiten aan

Motiveer je kinderen om regelmatig te bewegen en geïnteresseerd te zijn in sport. Beweging is de makkelijkste manier om endorfines aan te maken en de energie van kinderen te behouden. Andere voordelen van sport zijn bijvoorbeeld teamwork, discipline en de vaardigheid om doelen te stellen en te behalen.

3. Benadruk de waarde van dankbaarheid

Leer je kinderen om dankbaar te zijn voor de dingen die ze van anderen krijgen. Wijd 5 minuten van je tijd toe aan het benoemen van twee of drie positieve dingen die die dag gebeurt zijn. Op deze manier zal je kind de redenen om blij te zijn waarderen, waardoor ze ook optimistischer worden.

4. Uit je liefde om kinderen optimistisch op te voeden

De beste manier om iemand te laten weten dat je van hem of haar houdt is door tijd samen te spenderen en je gevoelens te uiten. Zorg er daarom voor dat je elke dag tijd spendeert met je kinderen. Wees geïnteresseerd in hun problemen en zorgen en help ook bij het vinden van oplossingen.

Liefde uiten naar een kind door samen tijd door te brengen

5. Laat ze hun succes ervaren

Wanneer iemand blij is vanwege een prestatie, is hij gemotiveerd om het nog een keer te doen. Daarom is het erg belangrijk dat je je kinderen taken laat doen die bij hun leeftijd passen en ze beloont voor hun inspanningen.

Andere dagelijkse gewoontes om kinderen optimistisch op te voeden

6. Wees een positief rolmodel

Kinderen imiteren het gedrag van de mensen die ze bewonderen. Als je wilt dat je kind optimistisch is, laat hem dan zien dat je problemen op een constructieve manier aanpakt. Leer ze ook om levenslessen te halen uit moeilijke situaties.

7. Bescherm ze voor ongepaste zorgen

Jonge kinderen moeten zich geen zorgen maken over de volwassen wereld. Wacht daarom tot je kinderen oud en wijs genoeg zijn tot je met ze over volwassen problemen praat.

8. Maak ruimte voor plezier

Vaak limiteren we routines tot werken en huishoudelijke taken. Onthoud dus dat familiemomenten een even belangrijk deel van je leven uitmaken. Families die samen leuke dingen meemaken hebben ook een hechtere band.

9. Leer ze om positieve taal te gebruiken

Mensen hebben vaak de neiging om negatieve uitspraken over hunzelf te maken. Vervang zinnen als “wiskunde is erg moeilijk” door “wiskunde vereist veel oefening”.

Een optimistisch kind

10. Laat ze zien hoe je dingen in perspectief houdt

Natuurlijk horen moeilijkheden bij het leven en kan je dat niet veranderen. Wat we echter wel kunnen veranderen is de manier waarop we met deze situaties omgaan.

Kinderen optimistisch opvoeden betekent ook dat je ze leert om dingen te bekijken vanuit een ander oogpunt, zich geen slachtoffer te voelen en winnaars te worden.

Conclusie

Optimisme is een vaardigheid die ervoor zal zorgen dat je kinderen gelukkiger zullen zijn en opgroeien tot betere mensen. Ook zal hun blijdschap en zelfvertrouwen ervoor zorgen dat er positieve veranderingen om hen heen zullen gebeuren.

Daarom raden we je aan om deze strategieën toe te voegen aan je dagelijkse leven. Misschien word je tijdens het proces zelf ook wel een optimist. Wellicht ook interessant voor jou

De voordelen van meditatie in de klas
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De voordelen van meditatie in de klas

In het artikel van vandaag vertellen we je meer over de voordelen van meditatie voor kinderen tijdens schooluren. Lees snel verder.  • Conversano, C., Rotondo, A., Lensi, E., Della Vista, O., Arpone, F., & Reda, M. A. (2010). Optimism and Its Impact on Mental and Physical Well-Being. Clinical Practice and Epidemiology in Mental Health : CP & EMH, 6, 25–29. http://doi.org/10.2174/1745017901006010025
  • González Arratia López Fuentes, N. I. (2011). Resiliencia y personalidad en niños y adolescentes. Universidad Autónoma del Estado de México.
  • Sánchez Hernández, Ó., & Méndez Carrillo, F. X. (2009). El optimismo como factor protector de la depresión infantil y adolescente. Clinica y salud, 20(3), 273-280. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1130-52742009000300008&script=sci_arttext&tlng=en
  • Seligman, M. E. (2014). Niños optimistas. DEBOLS! LLO.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.