Vanaf welke leeftijd mogen kinderen alleen thuisblijven?

Er zijn veel verschillende redenen waarom het nodig kan zijn dat je kind alleen thuisblijft. Maar hoe verantwoord is dat? Er zijn veel reële en hypothetische situaties om over na te denken.
Vanaf welke leeftijd mogen kinderen alleen thuisblijven?

Laatste update: 08 oktober, 2018

Je kind de toestemming geven om alleen thuis te blijven zal ongetwijfeld veel angst veroorzaken bij je. Alleen thuisblijven houdt altijd risico’s in, maar er zijn manieren om deze risico’s te minimaliseren.We weten dat kinderen groot worden en beetje bij beetje onafhankelijk worden. Daarom wordt het steeds minder noodzakelijk om altijd bij hen te zijn. Dus dit is een heel belangrijke vraag: vanaf welke leeftijd kan een kind alleen thuisblijven?

Er zijn landen die wetten hebben goedgekeurd die ouders straffen wanneer zij hun kinderen alleen laten. Dit is uiteraard afhankelijk van de leeftijd van de minderjarigen. De wet verplicht ouders om een andere volwassene te vinden om voor de kinderen te zorgen.

We leven in een maatschappij die zowel onafhankelijk als onderhevig aan externe factoren is. Als moeder ervaar je misschien, al dan niet terecht, veel angst.

Kinderen worden echter ouder en zullen niet altijd bij je blijven. Dit artikel gaat wat dieper in op hoe je de juiste leeftijd kunt vaststellen om je kinderen alleen thuis te laten.

Het juiste perspectief

Naarmate een kind ouder wordt zal hij steeds onafhankelijker willen zijn. Uiteraard zal het kind bereid moeten zijn om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen.

De eerste keer dat je je kind alleen laat zal het moeilijk zijn. Het zal betrekkelijk veel moed vergen. Probeer om geen al te negatief beeld te vormen over alles wat er mis kan gaan.

Je kind toestemming geven om alleen thuis te blijven kan een deel van de opvoeding uitmaken. Hierdoor zal het kind immers in staat zijn om grotere verantwoordelijkheden op te nemen.

Natuurlijk kun je het geschikte moment hiervoor niet zomaar bepalen. Voorbereiding zal een sleutelrol spelen in de manier waarop je kind met deze situatie zal omgaan.

Het feit dat je kind behoefte heeft aan meer onafhankelijkheid betekent niet dat er geen risico’s aan verbonden zijn. Bovendien ben je daarom niet verplicht om je kind alleen thuis te laten.

Jongen met ipad op de bank

Het tijdstip herkennen wanneer alleen thuisblijven een mogelijkheid wordt

Als je al een beslissing hebt genomen dan moet je beginnen na te denken over het meest geschikte moment. Bovendien hoeft er niet altijd een specifieke reden zijn om je kind alleen te laten.

Je kunt ook beginnen met korte periodes. Zo kan je kind telkens even alleen thuisblijven en er beetje bij beetje aan wennen.

Sommige mensen zeggen dat de beste leeftijd hiervoor tussen acht en twaalf jaar is. Kinderen moeten in elk geval op een bepaald moment leren om te gaan met het feit dat jij er niet bent. Maar hoe weet je of ze daar klaar voor zijn?

Je kind voorbereiden op alleen thuisblijven

Elk kind is uniek. Jij bent de beste persoon om in te schatten wanneer het juiste moment aangebroken is. Laat jezelf in elk geval niet misleiden door wat andere ouders doen.

Het is ook belangrijk dat je je hoofd niet op hol laat brengen door elke mogelijke situatie.

Wanneer je de volgende punten in overweging neemt dan zal je in staat zijn om te beslissen of je kind al dan niet de juiste leeftijd heeft. Je zal ook kunnen vaststellen of je kind verantwoordelijk genoeg is om met jouw afwezigheid om te gaan.

Stel jezelf de vragen:

  • Kent je kind jullie thuisadres en telefoonnummers uit het hoofd?
  • Neemt je kind thuis verantwoordelijkheden op zich?
  • Weet je kind hoe te reageren wanneer er iemand aanbelt? Of wanneer iemand opbelt?
  • Heeft je kind reeds bewezen voorzichtig te zijn met vreemden?
  • Weet je kind naar wie hij gaan kan, bij voorkeur dicht bij jullie thuis, als er iets gebeurt?
  • Weet je kind of er een eerstehulpset aanwezig is en hoe hij of zij dit moet gebruiken?

De antwoorden op deze vragen zullen duidelijk maken of je kind reeds volwassen genoeg is om gedurende een bepaalde tijd alleen thuis te blijven.

Het antwoord op de vraag of het alleen thuisblijven van een kind aangeraden wordt, hangt af van elke afzonderlijke situatie, van elk individueel kind en van de familie omstandigheden.

En wat als er een noodgeval is?

Je mag het risico dat er een noodgeval gebeurt niet minimaliseren. Als je jouw kind hier goed op voorbereidt dan is er een grote kans dat hij of zij dit goed zal oplossen.

Natuurlijk is het onmogelijk om elke situatie vooraf te bespreken. In je dagelijkse gesprekken met je kind kan je echter wel bepaalde situaties simuleren.

Probeer hun reactie te peilen door te vragen hoe ze in elke situatie zouden reageren. Probeer hen hier niet mee te overweldigen.

Jongetje alleen voor het raam

De juiste redenen

Je moet de juiste redenen hebben om je kind alleen te laten.

Vergeet niet dat leeftijd op zich niet voldoende is om te beslissen of je kind alleen thuis kan blijven. Er zullen altijd nog andere factoren zijn om te overwegen. Houd in elk geval ook rekening met het temperament en het karakter van je kind.

De beste raad die we kunnen geven is om open en eerlijk met je kind te praten. Leg hem of haar uit hoe in bepaalde situaties gereageerd moet worden.

Bovendien zal het helpen om de nadruk te leggen op het belang van preventie en voorzichtigheid. Het doel is niet om ongerustheid op te wekken maar om je kind bewust te maken van de risico’s.

Hierdoor zal je kind volwassener kunnen worden en verantwoordelijkheden opnemen. Het zal hem of haar helpen om op een progressieve en verantwoorde manier onafhankelijk te zijn.

Dus het antwoord op de vraag of je kind reeds alleen thuis kan blijven is voor elk kind en voor elk gezin anders.

Uiteindelijk zijn het de ouders die de verantwoordelijkheid dragen om hierover de juiste beslissing te nemen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.