Leer alles over hand-voet-mondziekte

Hand-voet-mondziekte is een virusinfectie die het meeste voorkomt bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 5 jaar, hoewel ook schoolkinderen en volwassenen deze ziekte kunnen krijgen.
Leer alles over hand-voet-mondziekte

Laatste update: 22 december, 2022

Over het algemeen begint hand-voet-mondziekte in de keel en zal zich later uitbreiden naar de overige delen van het lichaam. Wil je meer weten over deze besmettelijke kwaal lees dan dit artikel.

Hoe wordt hand-voet-mondziekte overgebracht?

Evenals bij elke andere besmettelijke ziekte moet je bij hand-voet-mondziekte eerst weten op welke mogelijke manieren deze kwaal van de ene naar de andere persoon wordt overgebracht.

Daarom is het belangrijk dat je weet dat deze virale infectie wordt overgedragen door bijvoorbeeld:

  • Ontlasting.
  • Speeksel.
  • Vocht uit de blaasjes.
  • Neusvocht.
  • Direct contact met een besmet persoon middels kussen, omarmingen, handcontact, enz.
  • Het aanraken van een besmet object zoals bestek, glazen, speelgoed, kleding, tafelblad, enz.
Hoe wordt hand-voet-mondziekte overgebracht

Wat zijn de symptomen?

Enkele van de meest voorkomende symptomen van deze ziekte zijn:

  • Rode huiduitslag of blaasjes op de handpalmen en de voetzolen.
  • Pijnlijke wondjes in de keel en op het tandvlees, het gebied rond de mond, op de tong, de binnenkant van de wangen en bij de amandelen.
  • Regelmatige hoofdpijn.
  • Koortsachtig.
  • Geen eetlust.
  • Spierpijnen en ongemak door het hele lichaam.
  • Keelpijn
  • Overmatig kwijlen (bij kleine kinderen)
  • Sommige mensen krijgen ook huiduitslag bij de ellebogen, de knieën en de billen.

Hoe behandel je hand-voet-mondziekte?

Een van de redenen waarom deze ziekten het meest wordt gevreesd is omdat er tot op de dag van vandaag nog geen medicijn tegen is gevonden.

Wanneer je kind is besmet met deze ziekte, dan kun je hem alleen maar de nodige aandacht geven en goed voor hem zorgen. Op deze manier kun je gedurende de periode dat het virus actief is de ziekte draaglijker voor hem maken.

Hand-voet en mondziekte duurt ongeveer zeven dagen. Je kunt de symptomen verlichten met bijvoorbeeld de volgende behandelingen:

  • Afhankelijk van leeftijd en gewicht van het kind kun je een dosis medicijnen geven om de koorts te verminderen. Dit zou Paracetamol of Ibuprofen kunnen zijn, beiden oraal in te nemen. Ook Dipirone zou kunnen in de vorm tablet of zetpil.
  • Voldoende water drinken.
  • Spoelen en gorgelen met een zoutoplossing. Dit helpt namelijk om de besmette keel, tong en amandelen wat te verfrissen. Je kunt hiervoor een lepeltje zout in een kop gekookt water oplossen. Laat het water wel afkoelen voordat je het aan je kind geeft.

Belangrijk: De behandelingen die we hier noemen moet je altijd eerst met de kinderarts bespreken. Hij weet namelijk het beste welke zorg je je kleintje moet geven.

Verdere details over deze ziekte

Kind met hand-voet-mondziekte

Hand-voet-mondziekte kan veroorzaakt worden door verschillende virussen die tot het coxsakievirus behoren.

Elke keer als je besmet raakt met een virus raakt je lichaam immuun voor dat virus, maar enkel voor dat speciale virus. Je kind kan opnieuw de ziekte krijgen als hij besmet raakt door een ander virus dat afkomstig is uit die groep.

Het is daarom belangrijk dat je alle voorzorgsmaatregelen neemt. Op die manier kun je voorkomen dat je kind wordt blootgesteld aan deze ziektekiemen.

Een goede hygiëne is de meest adequate preventie

Was de handen van je kind met een zekere regelmaat. Vooral als hij al loopt en op de grond speelt is hij vatbaarder voor ziektekiemen.

Ontsmet ook zijn speelgoed en de oppervlaktes die hij kan aanraken. De ziektekiemen kunnen namelijk overal zitten.

Een ander ding waar je rekening mee moet houden bij deze aandoening is de gevoeligheid in de mond van je kind. Vergeet niet dat hij blaasjes in de mond heeft en daarom waarschijnlijk niets warms wil eten dat zijn gehemelte kan raken.

Om pijn te voorkomen en wat te verfrissen kun je het beste zachte en koude voedingsmiddelen geven zoals ijsjes, gelatine en puddinkjes.

Als je vermoedt dat een vriendje de ziekte heeft, let dan op!

Tot slot, we weten allemaal dat het voor een kind belangrijk is om met andere kinderen om te gaan en met andere kinderen te spelen.

Dit is echter wel de manier waarop je kind de infectie kan oplopen. Wanneer hij in de buurt is van een kind dat besmet is met deze ziekte en deze bijvoorbeeld zonder hand voor de mond niest of hoest, maar ook als je kind hem aanraakt of ze samen een voorwerp delen, kan hij besmet raken.

Daarom is het belangrijk dat als je ook maar enig vermoeden hebt dat een van zijn vriendjes aan hand-voet-mondziekte lijdt, vermijd dan dat je kind met hem gaat spelen. Pas wanneer je overtuigd bent van het tegendeel, kun je samenspelen weer toestaan.

Denk eraan dat jouw prioriteit ligt bij de gezondheid en het algeheel lichamelijk welzijn van jouw kind. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.