Alleen spelen, hoe kan je dat bij je kind stimuleren?

Kinderen moeten spelen en een leuke tijd met hun ouders kunnen doorbrengen. Het staat vast dat dit hen helpt om zich op een gezonde manier te ontwikkelen. Het is echter ook belangrijk dat kinderen leren om onafhankelijk te zijn.
Alleen spelen, hoe kan je dat bij je kind stimuleren?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

In het leven zijn er niet veel zaken zo bijzonder als een leuke tijd doorbrengen met je kleintje. Er komt echter een tijd wanneer je kind moet leren om zelf dingen te doen, ook al is het slechts voor een twintigtal minuutjes. Daarom kan het stimuleren van alleen spelen van pas komen.

Uiteraard moet je altijd toezicht houden zodat je zeker weet dat alles goed gaat. Je kind moet te allen tijde veilig en beschermd zijn. Vergeet dus nooit dat kleine kinderen voortdurend toezicht nodig hebben.

8 manieren om alleen spelen bij je kind te stimuleren

1. Breng wat tijd samen door in dezelfde kamer, maar dan alleen

Het wordt aangeraden om samen wat tijd door te brengen in dezelfde kamer zonder dat je met elkaar bezig bent. Laat je kleintje met zijn of haar speelgoed spelen terwijl jij iets anders doet. Zo kan het kind alleen spelen terwijl jij toezicht houdt.

Je kan je kind speelgoed geven of een boek om te lezen. Probeer echter om niet te veel te geven, maar denk in plaats daarvan aan concrete speelplannen voordat je bepaalde zaken geeft.

2. Geef het goede voorbeeld

Alleen spelen: blokjes

Om het goede voorbeeld te kunnen geven moet je kind zien dat je bepaalde activiteiten alleen doet. Zo zal je kind jouw gedrag proberen na te bootsen. Je kan bijvoorbeeld:

  • met zijn of haar blokjes spelen terwijl het kind toekijkt
  • een boek lezen
  • schilderen
  • schrijven op een bord dat je kind ook kan gebruiken

Vergeet niet om zaken te kopen die niet giftig zijn. Let er ook op dat deze geen kleine onderdelen bevatten die verstikkingsgevaar voor je kind kunnen opleveren.

3. Een scherm is geen vervanger voor speelgoed

Vertrouw niet op televisie, telefoonspelletjes of apps op de tablet om je kind te entertainen. Hierdoor zal de afhankelijk van je kind slechts van jou naar het scherm worden overgeheveld. Dit kan uiteraard niet de bedoeling zijn.

De bedoeling is dat je kind:

  • op zichzelf kan zijn
  • vrij kan spelen
  • zelf spelletjes kan bedenken
  • zijn of haar verbeelding en creativiteit kan ontplooien

4. Zorg voor een veilige ruimte

Een veilige plek om te experimenteren is voor een kind zeer belangrijk. Zorg voor een ruimte waar er geen risico is op letsels. Denk even na over een speelruimte die aan deze eisen voldoet. Dit kan bijvoorbeeld in hun slaapkamer zijn waar alles zo is voorbereid dat er geen risico bestaat dat ze zichzelf zullen verwonden.

5. Probeer om niet te storen

Probeer om je kind niet te storen wanneer hij of zij alleen speelt. Je kan je kind bijvoorbeeld nog 15 minuten langer laten spelen hoewel het avondeten reeds klaar is.

Wees flexibel want deze zeldzame speelmomenten zijn zeer belangrijk voor de emotionele ontwikkeling van je kind. Bovendien helpen ze om autonomie en onafhankelijkheid te ontwikkelen. Hoe meer je kind groeit, hoe belangrijker autonomie voor hem of haar zal worden.

6. Maak je geen zorgen over de puinhoop

Alleen spelend jongetje

Zorg dat je niet gefrustreerd raakt door de puinhoop die je thuis ziet… Spelen en chaos gaan soms hand in hand. Probeer om af en toe eens de controle uit handen te geven. Zo zal je kleintje de beste manier kunnen ontdekken om zich bezig te houden.

Alleen spelen past hier uiteraard perfect in. Wanneer het spelen voorbij is kan je hen aanmoedigen en mee laten helpen om het speelgoed op te ruimen. Zo leren ze beetje bij beetje ook om zelf verantwoordelijkheid te nemen.

7. Breng wat quality time door met je kind

Je kind laten alleen spelen betekent dat hij of zij meer autonomie en onafhankelijkheid zal ontwikkelen. Dit betekent echter niet dat je geen aandacht meer hoeft te geven omdat ze ‘moeten leren om alleen te zijn’.

Dit is uiteraard een verkeerde denkwijze. Je kind moet ook quality time met jou kunnen doorbrengen, dus je moet ervoor zorgen dat je dit niet uit het oog verliest. Je moet de tijd dat ze alleen spelen beperken. Bovendien moeten ze genieten van samen met jou te kunnen spelen.

8. Stap voor stap

In het begin is het niet gemakkelijk voor een kind om alleen te zijn. Dit is niet meer dan normaal. Mogelijk duurt het even voordat ze beginnen te spelen of zijn ze na enkele ogenblikken alleen spelen reeds tevreden.

Je kan beginnen met slecht enkele minuten alleen spelen in te plannen. Naarmate je kind ouder wordt kan je dit dan uitbreiden tot een langere periode, afhankelijk van het kind. Zoek een evenwicht dat hem of haar goed ligt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.