Is er een ideaal dieet als je borstvoeding geeft?

Een goed dieet volgen is altijd belangrijk, maar helemaal als je borstvoeding geeft aan je kleintje. Hier enkele tips.
Is er een ideaal dieet als je borstvoeding geeft?

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Ja, het is noodzakelijk om extra te letten op je dieet als je borstvoeding geeft. Onthoud dat via jouw moedermelk je jouw kindje alle voedingsstoffen geeft die het nodig heeft om gezond op te groeien.

Het is daarom de moeite waard om jouw eigen dieet aan te vullen als je borstvoeding geeft, omdat je voedingsbehoeften aanzienlijk groter zullen zijn dan tijdens de zwangerschap.

Nu je borstvoeding geeft is het belangrijk om goed te eten. Dit betekent niet meteen dat je ook veel moet eten. Een gezond dieet tijdens deze periode is vooral gevarieerd. Het zou alle voedingsgroepen moeten bevatten, waaronder voornamelijk gedroogd fruit, eieren en plantaardige vetten, zoals bijvoorbeeld olijfolie.

Waarschijnlijk is het noodzakelijk om een of ander vitaminesupplement te gaan slikken. Deze kunnen je helpen om de reserves van bepaalde voedingsstoffen op peil te houden. Met name die door voeding alleen moeilijk te verkrijgen zijn, zoals foliumzuur, jodium, ijzer en vitamine A.

Gebruik deze supplementen echter alleen onder toezicht van een dokter. Hierdoor weet je zeker dat je de juiste dosis voor jezelf en jouw baby binnenkrijgt.

Is er een ideaal dieet als je borstvoeding geeft

Een heerlijk dieet als je borstvoeding geeft

Haver

Het drinken van havermoutwater was vroeger een van de meest voorkomende aanbevelingen voor moeders die borstvoeding gaven. Haver staat dan ook bekend als een van de beste producten die je kan toevoegen aan je dieet wanneer je borstvoeding geeft. Het dankt zijn goede reputatie aan verschillende redenen.

Elke ochtend een bord warme havermoutpap eten is een van de aanbevelingen van Kelly Bonyata, een internationale consulent van de ‘Raad van Gecertificeerde Borstvoeding’ (BCLC – Board Certified Lactation Consultant).

Deze maaltijd geeft je de hele ochtend een vol gevoel en zal je de benodigde hoeveelheid ijzer, vezels en eiwitten verschaffen.

Bessen

Dit betreft aardbeien, zwarte bessen en blauwe bessen. Deze bessen zitten boordevol antioxidanten en vezels en zijn tegelijkertijd een geweldige bron van vitamines. Bessen zijn gemakkelijk in te passen in je dieet en je kan ze zelfs toevoegen aan je havermoutpap.

In het algemeen zou je zoveel mogelijk fruit moeten toevoegen aan je dieet wanneer je borstvoeding geeft. Fruit geeft je de vitamines die je lichaam nodig heeft, inclusief vitamine A, D, E, B1, B2 en foliumzuur.

Een goede manier om voldoende fruit binnen te krijgen, is door het maken van een fruitsalade. Probeer ten minste twee porties fruit per dag te eten. Laat wanneer het mogelijk is de schil zitten. Dit helpt je namelijk voldoende vezels binnen te krijgen.

Een heerlijk dieet als je borstvoeding geeft

Eieren

Afgezien van de eiwitten en vetzuren die ze bevatten, zijn eieren ook een perfecte bron van vitamine D. Dit is een vitamine die uit andere voedingsproducten slecht te verkrijgen is.

Eet een gekookt eitjes als tussendoortje, in een salade of hoe je het ook lekker vindt. Houd in de gaten dat eieren geen allergische reactie veroorzaken bij je baby. Zolang ze dat niet doen, geniet er dan lekker van.

Vlees en vis

Wanneer je borstvoeding geeft, zou het meeste vlees dat je eet mager moeten zijn. Probeer vet en bewerkt vlees zoveel mogelijk te vermijden.

Probeer minstens vier keer per week vis te eten. Kies dan witte of vette vis, beiden zijn een uitstekende keuze. Ga bijvoorbeeld voor zalm of meerval. Laat zwaardvis en makreel even staan, die een hoog kwikgehalte kunnen hebben.

Zuivel

Gedurende deze periode zou je zeker drie glazen melk per dag moeten drinken. Ook kan je je zuivelinname vergroten door het eten van zuivelproducten zoals kaas en yoghurt.

Wat je moet weten over je dieet als je borstvoeding geeft

Hoewel het altijd belangrijk is om gezond te eten, is het dieet tijdens de borstvoeding nog van groter belang. Je lichaam staat onder grotere druk dan normaal. Hieronder zullen we uitleggen hoe dat komt en je ook een aantal tips geven:

  • Wanneer je borstvoeding geeft heeft je lichaam ongeveer 16 bekers vocht per dag nodig. Dit kan iedere vorm van vocht zijn, waaronder bijvoorbeeld soep. Wacht niet tot je dorst hebt, voordat je water drinkt.
  • Cafeïne hoopt zichzelf direct op in de moedermelk. Nuttig daarom niet meer dan 3 koppen koffie per week.
  • Vezelrijke voeding zoals volkoren brood en granen worden na de geboorte sterk aanbevolen. Ze helpen je bij het verminderen van obstipatie.
  • Gezondheidsdeskundigen adviseren een minimale inname van 1500 calorieën per dag als je borstvoeding geeft. Een laag calorisch dieet veroorzaakt vermoeidheid en een verminderde melkproductie. Sterker nog, afgaande op de aanbevelingen zou een moeder die borstvoeding geeft tussen de 2300 en 2500 calorieën moeten nuttigen. Wanneer ze bevallen is van een tweeling, ligt dit gemiddelde zelfs tussen de 2600 en 3000 calorieën per dag.
  • Daarbij komt dat specialisten aangeven dat je kruiden en natuurlijke supplementen zou moeten vermijden. In veel van de gevallen is de samenstelling van deze producten onbekend. Sommige substanties in deze producten kunnen je hormoonhuishouding aantasten, wat gevolgen kan hebben voor de gezondheid van jou en je baby.
  • Een ander advies is om het gebruik van alcohol en tabak achterwege te laten wanneer je je baby borstvoeding geeft. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rebello, C. J., O’Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition reviews74(2), 131–147. doi:10.1093/nutrit/nuv063
  • Govers, C., Berkel Kasikci, M., van der Sluis, A. A., & Mes, J. J. (2018). Review of the health effects of berries and their phytochemicals on the digestive and immune systems. Nutrition reviews76(1), 29–46. doi:10.1093/nutrit/nux039
  • Recomendaciones de consumo de pescado (Pez Espada, Tiburón, Atún Rojo y Lucio) debido a la presencia de mercurio. AESAN.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.