Indigestie bij zuigelingen: symptomen en behandeling

Indigestie bij baby's kan optreden als ze te veel of te snel eten. Lees verder voor meer informatie.
Indigestie bij zuigelingen: symptomen en behandeling
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 12 november, 2023

Baby’s hebben vaak last van ongemakken door hun onderontwikkelde organen. Een van de meest voorkomende is indigestie, dat wordt gekenmerkt door gastro-intestinaal ongemak als gevolg van een slechte vertering van voedsel. Maar hoe kunnen we indigestie bij zuigelingen voorkomen?

Indigestie bij zuigelingen treedt op als ze veel voedsel binnenkrijgen en dat snel doen, waardoor de maag het moeilijk kan verwerken. Daarom is het normaal om ze vaak waar te nemen bij overeters en angstige kinderen, vooral in de eerste levensjaren. In dit artikel vertellen we je hoe je kunt herkennen wanneer je baby last heeft van indigestie, wat je kunt doen om het te behandelen, en enkele tips om het te voorkomen.

Wat is indigestie bij zuigelingen?

Indigestie bij zuigelingen wordt veroorzaakt door snel en overmatig eten. Hierdoor wordt voedsel niet volledig of heel langzaam verteerd, waardoor de voedselbolus in het spijsverteringskanaal stagneert. Bij zuigelingen komt dit vaak voor om de volgende redenen:

  • Er wordt meer voedsel of melk aangeboden dan de baby kan verteren.
  • Door de onrijpheid van hun maagdarmstelsel om bepaalde voedingsmiddelen te verwerken.

Bovendien hebben sommige baby’s de neiging om onrustig te zijn tijdens het eten, waardoor dit probleem ontstaat. Ook de zuigreflex maakt deel uit van het probleem, want die zorgt ervoor dat de baby meer melk drinkt om te kalmeren en te ontspannen voor het slapen.

De oorzaken van voedingsproblemen

Er zijn verschillende aandoeningen die de voeding van de baby kunnen beïnvloeden. Daaronder kunnen we de volgende benadrukken:

  • Wanneer de baby per ongeluk niet verteerbare voorwerpen binnenkrijgt, zoals vuil, kauwgom, papier of afval.
  • Als de baby moeilijk verteerbaar voedsel eet, zoals peulvruchten, fruitschillen, onrijp fruit en bedorven of te weinig gekookt voedsel.
  • Als ze koud voedsel eten of drinken, vooral melk.
  • Door te eten op ongelegen uren. Als de baby lange tijd niet heeft gegeten en dan wanhopig eet of direct na de voeding in slaap valt.
  • Als de baby eet als hij huilt of terwijl hij geïrriteerd is.
Indigestie bij zuigelingen
Het is belangrijk om zuigelingen niet te dwingen meer melk te drinken of te eten, want hun maagcapaciteit is klein en dit kan leiden tot maagklachten.

De symptomen van voeding bij zuigelingen

De symptomen van dit ongemak verschillen afhankelijk van het soort voeding dat het kind heeft. Laten we de verschillen hieronder bekijken.

Droge indigestie

Bij dit type indigestie bij zuigelingen is er geen diarree omdat het voedsel in de maag blijft steken en de darmreactie niet optreedt. Het wordt gekenmerkt door het volgende:

  • Maagpijn.
  • Geen diarree.
  • Ontstoken buik.
  • Oprispingen met slechte geur.
  • Witte tong.
  • Er kan sprake zijn van koorts.
  • Problemen met de ontlasting en constipatie.
  • Prikkelbaarheid.
  • Algemene malaise.

Vochtige indigestie

Dit type indigestie komt het meest voor. In dit geval presenteert de baby zowel gastritis (Engelse link), dat wil zeggen ontsteking van de maagwanden, als enteritis, ontsteking van de darmen. Dit veroorzaakt buikpijn, vergezeld van voortdurend braken en diarree. Indien niet tijdig behandeld, kan dit uitdroging veroorzaken. Van de symptomen kunnen we de volgende naar voren halen:

  • Buikpijn.
  • Misselijkheid en braken.
  • Diarree.
  • Gasvorming.
  • Uitgezette buik.
  • Slechte eetlust.
  • Koorts.
  • Algemene malaise.
  • Als diarree en braken voortdurend voorkomen, kan er sprake zijn van uitdroging.

Deze verschijnselen verdwijnen meestal vanzelf binnen 24 uur. Als ze aanhouden, moet de baby door de kinderarts worden geëvalueerd om de symptomen van uitdroging te beoordelen, naast het uitsluiten van andere spijsverteringsstoornissen.

De behandeling van indigestie bij zuigelingen

Er zijn veel populaire behandelingen om dit spijsverteringsprobleem aan te pakken. Als het om zuigelingen gaat, is het echter van vitaal belang dat alles wat gegeven wordt, goedgekeurd is door de kinderarts. In het algemeen heeft indigestie geen medicijnen nodig, omdat het meestal vanzelf ophoudt als de oorzaak verdreven wordt.

Uitdroging

Bij pasgeborenen is het raadzaam om moedermelk op verzoek aan te bieden in plaats van de consumptie ervan te beperken. Op die manier leert de baby zijn voeding zelf te reguleren, en bovendien uitdroging te voorkomen.

Met toestemming van je kinderarts kun je ze warme kamillethee geven, want die staat algemeen bekend om zijn voordelen bij de behandeling van darmklachten. Als de indigestie droog is, kun je havermoutwater aanbieden, dat door zijn hoge vezelgehalte de spijsvertering en de darmtransit bevordert.

Een baby met een flesje water
Als je baby al begonnen is met aanvullende voeding, is het belangrijk om veel vloeistoffen aan te bieden, zoals water, vruchtensappen en soep. Vermijd daarnaast het geven van zware maaltijden en moeilijk verteerbaar voedsel, zoals vetten en snoep.

Gassen en diarree

Als de baby opgezwollen en winderig is, kun je hem met behulp van wat olie of crème een zachte massage op de buik geven, met de klok mee. Het helpt ook om de benen te laten zakken en op te tillen om het uitdrijven van gas en de stoelgang te bevorderen.

Als de diarree constant is, kan de darmflora veranderd zijn. Als dat het geval is, kan de kinderarts probiotica voorschrijven. Het belangrijkste is om geen medicijnen of planten toe te dienen zonder medische toestemming.

Waar moeten we rekening mee houden om indigestie bij zuigelingen te voorkomen?

Zoals we gezien hebben, is indigestie een te voorkomen spijsverteringsaandoening, omdat we sommige omstandigheden die het veroorzaken kunnen beheersen. Houd daarom deze tips in gedachten:

  • Bied de baby op de juiste tijden voeding aan en vermijd grote maaltijden voor hun slaapuren.
  • Als ze uitsluitend borstvoeding krijgen, bied dit dan op verzoek aan. Dit zal voorkomen dat ze zich erg hongerig voelen en angstig eten.
  • Als de baby is begonnen met aanvullende voeding, is het belangrijk om licht verteerbare voeding te kiezen en alleen die voeding die wordt aanbevolen voor zijn leeftijd. Vermijd opgewarmd, gebakken en ondergekookt voedsel, evenals fruit dat aan het rijpen is.
  • Dwing je baby niet te veel te eten of voedsel aan te bieden als hij prikkelbaar en gestrest is.

Onderschat indigestie bij zuigelingen niet

Hoewel indigestie veel voorkomt bij zuigelingen, moet het belang ervan niet onderschat worden. Allereerst moet uitdroging worden voorkomen, want baby’s kunnen hier in korte tijd last van krijgen. Daarnaast kunnen andere gevolgen optreden, vooral als de baby onverteerbare elementen heeft gegeten, zoals papier.

Als de symptomen na 24 uur niet verdwijnen, moet de baby door de kinderarts worden geëvalueerd. De deskundige kan ontlastingonderzoek en ander bloedonderzoek aangeven om een infectie door bacteriën of parasieten uit te sluiten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Algazi, I. (1990). Creencias populares en pediatría. Rev Med Uruguay 1990; 6: 23-33
  • Campos, R. (2016). El empacho: revisión de una enfermedad popular infantil chilena. Rev Chil Pediatr, 87 (1):63-68.
  • Cuaderno de Historia de Salud Pública. (2007) El empacho: una enfermedad popular latinoamericana. Cuad Hist Salud Pública  n.102 Ciudad de la Habana jul.-dic. 2007. Recuperado de: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0045-91782007000200004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.