Remedies tegen constipatie bij pasgeboren baby's

Er zijn een aantal remedies die je kunt toepassen om constipatie bij pasgeboren baby's te verlichten. Leer ze kennen.
Remedies tegen constipatie bij pasgeboren baby's

Laatste update: 14 december, 2021

Constipatie bij pasgeboren baby’s is niet ongewoon. Als dit probleem niet spontaan wordt opgelost, kan het de gezondheid en het welzijn van de kleintjes in gevaar brengen. Daarom helpt het om te weten wat je kunt doen om het ongemak te verlichten.

Eerst en vooral is het belangrijk op te merken dat constipatie door verschillende oorzaken voorkomt en dat het in de meeste gevallen een functioneel probleem is zonder een ermee gepaard gaande anatomische afwijking. Maar het kan ook zo zijn dat er aangeboren veranderingen in het spijsverteringskanaal zijn die de darmtransit conditioneren.

Hier is alles wat je moet weten over constipatie bij pasgeboren baby’s en hoe je ze kunt helpen hun ontlasting te laten passeren.

Oorzaken van constipatie bij pasgeboren baby’s

Remedies tegen constipatie bij pasgeboren baby's

In het algemeen wordt constipatie bij pasgeborenen in verband gebracht met de bestanddelen van flessenmelk. Om deze en andere redenen is het het beste om vanaf de geboorte borstvoeding aan te bieden. Het is bewezen (Engelse link) dat dit de beste voeding voor baby’s is.

Anderzijds kan uitdroging ook de oorzaak zijn van spijsverteringsstoornissen. Volgens een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Jornal de Pediatria (Engelse link), bevordert het zorgen voor een optimale dagelijkse waterconsumptie de smering van de bolus en helpt het hem moeiteloos naar de anus af te dalen. In het geval van pasgeborenen is de bron van hydratatie de melk zelf (je mag je pasgeborene nooit water geven).

Tot slot zijn er nog andere minder vaak voorkomende oorzaken van constipatie bij pasgeboren baby’s:

  • Anale kloofjes, die gepaard gaan met ernstige dermatitis.
  • De onrijpheid van het spijsverteringskanaal, typisch voor premature baby’s.
  • Neurologische ziekten, zoals spina bifida of de ziekte van Hirschsprung.
  • Aangeboren hypothyreoïdie.

Tips om constipatie bij pasgeboren baby’s te verlichten

Het is belangrijk op te merken dat constipatie bij pasgeborenen meestal niet voorkomt als ze uitsluitend borstvoeding krijgen. Daarom moet je, als je kiest voor voeden met flesvoeding, een flesvoeding te kiezen die speciaal bereid is om dit probleem te voorkomen of te verbeteren. Bijvoorbeeld die met probiotica erin.

Op deze leeftijd zijn glycerine klysma’s of laxeermiddelen niet aan te bevelen, tenzij er een precieze medische indicatie is. Het gebruik van deze middelen zonder de juiste training kan de schade aan het spijsverteringskanaal vergroten en de spijsvertering of het welzijn van het kind in gevaar brengen.

Huismiddeltjes tegen constipatie bij pasgeborenen

Behalve voedingsoplossingen zijn er ook enkele huismiddeltjes om baby’s te helpen constipatie te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan warmwaterbaden of het aanbrengen van een warm zaadzakje op de buik. Beide kunnen helpen de pijn te verlichten en de darmtransit te stimuleren.

Het dragen van de baby is een ander mechanisme dat grote voordelen kan bieden. De baby dicht tegen het lichaam van de moeder dragen bevordert namelijk de optimale fysiologische houding voor de ontlasting.

Een andere mogelijkheid om te overwegen is babymassage. Je kunt de transit namelijk stimuleren door zachte cirkelvormige bewegingen op de buik van de baby te maken. De handen moeten met de klok mee bewegen. Het is ook belangrijk een olie aan te brengen om wrijving te voorkomen. Een belangrijk detail om in gedachten te houden is dat je de massage niet met koude handen mag doen.

Een pasgeboren baby huilt vanwege verstopping

Het is mogelijk constipatie bij pasgeboren baby’s te verlichten

Zoals je gezien hebt, is constipatie bij pasgeborenen een relatief veel voorkomend probleem, vooral bij baby’s die met flesvoeding gevoed worden. In elk geval kunnen deze eenvoudige remedies die we besproken hebben je helpen het probleem te verbeteren en je kleintje meer welzijn te bieden.

Als je, ondanks ze in praktijk te brengen, het gevoel hebt dat de verstopping niet verholpen is, is het beter je arts te raadplegen. Er zijn geneesmiddelen die de evacuatie van de ontlasting kunnen vergemakkelijken. Die mogen echter nooit zonder toestemming van een deskundige gebruikt worden. Toch verdient het altijd de voorkeur voor natuurlijke remedies te kiezen. Wellicht ook interessant voor jou

Baby’s met verstopping: ontdek deze vruchtenpurees
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Baby’s met verstopping: ontdek deze vruchtenpurees

Vandaag laten we je zien welke de beste vruchtenpurees zijn voor baby's met verstopping, met de bedoeling deze kwaal te verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mosca, F., & Giannì, M. L. (2017). Human milk: composition and health benefits. La Pediatria medica e chirurgica : Medical and surgical pediatrics, 39(2), 155. Disponible en: https://doi.org/10.4081/pmc.2017.155
  • Boilesen, S. N., Tahan, S., Dias, F. C., Melli, L., & de Morais, M. B. (2017). Water and fluid intake in the prevention and treatment of functional constipation in children and adolescents: is there evidence? Jornal de pediatria, 93(4), 320–327. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.jped.2017.01.005

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.