Hoe kun je ingegroeide teennagels behandelen

Ingegroeide teennagels zijn erg pijnlijk en kunnen negatieve gevolgen hebben. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen om ze te behandelen. Schrijf het op!
Hoe kun je ingegroeide teennagels behandelen

Laatste update: 02 november, 2019

In dit artikel zullen we je vertellen hoe je ingegroeide teennagels kunt behandelen. Ze kunnen om verschillende redenen ontwikkelen, hetzij door onjuist knippen van de nagels, erfelijke aandoeningen of slechte schoenen.

Het is in feite een veelvoorkomend probleem dat meestal op de tenen verschijnt. Je kunt echter ook ingegroeide nagels op je vingers krijgen.

Waarom groeien nagels in?

Ingegroeide nagels gebeuren vanwege een onbalans tussen de grootte van de nagel en de groeiende huid rond de nagel. Je moet ze behandelen zodra je ze opmerkt. Maak je echter geen zorgen, want soms kun je ingegroeide teennagels gewoon thuis behandelen.

Dit is mogelijk als de ingegroeide teennagel geen tekenen van infectie vertoont, zoals zwelling, warm aanvoelt, als er vocht uitdruipt of een slechte geur. De infectie treedt op wanneer de nagel de huid binnendringt, waardoor bacteriën ook gemakkelijk kunnen binnendringen.

Moeder knipt de nagels van een kindje

In veel situaties kun je proberen de nagel te laten groeien. Bovendien kun je je voeten weken in warm zout water. Droog ze vervolgens goed af met een schone handdoek en breng een antiseptische oplossing aan op het getroffen gebied.

Als je echter niet zeker weet of je ingegroeide teennagels thuis kunt behandelen, kun je een podotherapeut de procedure laten uitvoeren. Ze behandelen je nagel met een plaatselijke verdoving. Hij zal de geïnfecteerde nagel knippen of verwijderen met een kleine chirurgische ingreep.

Hoe kun je ingegroeide teennagels behandelen

Weken, niet wroeten in je huid

  • Zodra je merkt dat je een ingegroeide teennagel hebt, is het tijd om te handelen. Ga echter nooit in je huid wroeten om te proberen de teennagel te bevrijden, omdat dit je huid verder kan beschadigen en het risico op letsel kan vergroten. In plaats daarvan week je het gebied met warm water en zeep om de huid te verzachten.
  • Week het getroffen gebied om je nagels zacht te maken en de infectie beter te bestrijden. Dit is het gevaarlijkste deel van ingegroeide teennagels. Daarom raden we aan zout water te gebruiken om pijn en ontstekingen te verminderen. Je kunt het gebied 3 tot 4 keer per dag laten weken als je denkt dat het helpt.
  • Leg ten slotte een verband rond het gebied als een barrière tegen bacteriën. Houd er rekening mee dat je je nagels zo recht mogelijk moet knippen wanneer ze weer uitsteken. Je nagels verkeerd knippen is de meestvoorkomende oorzaak van ingegroeide nagels, zoals je hieronder zult lezen.

Neem de tijd om te gaan zitten en het getroffen gebied te wassen. Zorg er ook voor dat je antibacteriële zeep gebruikt.

Als de nagel is aangetast, is het belangrijk om de rand van de nagel te verwijderen die in je huid is ingebed. Vervolgens kun je een antibioticabehandeling volgen.

Hoe kun je ingegroeide teennagels voorkomen?

Knip je nagels correct

Eenvoudig je nagels knippen helpt veel om ingegroeide teennagels te voorkomen. Knip ze met een veilige nagelknipper in een rechte lijn zodat de hoek van je nagel zichtbaar is. Als je je nagels te kort knipt, kan de hoek gemakkelijk in je huid gaan groeien.

Moeder knipt de nagels van een slapende baby

Draag comfortabele schoenen

We raden ook aan schoenen en sokken te dragen die niet te strak zitten. Dit is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van ingegroeide teennagels.

Om te voorkomen dat ze verergeren, raden we dus aan om schoenen te dragen met voldoende ruimte voor je tenen. De juiste schoenen laten je tenen gemakkelijk bewegen.

Tot slot raden we aan om infecties nooit te negeren, omdat deze zich kunnen verspreiden en nog meer complicaties kunnen veroorzaken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.