4 tips voor het knippen van de vingernagels van je kind

Ben je soms bang om de vingernagels van je kind te knippen? Dat is heel begrijpelijk. Het knippen van de vingernagels van je kind is een delicate maar noodzakelijke taak. Je kunt complicaties vermijden door het volgen van enkele eenvoudige tips.
4 tips voor het knippen van de vingernagels van je kind

Laatste update: 10 november, 2018

Als kinderen groeien en ontwikkelen, worden ze sterker en actiever. Dit kan het knippen van de vingernagels van je kind bemoeilijken. Toch is het een basisonderdeel van hun persoonlijke hygiëne.

Bovendien vermijdt je verwondingen door de nagels van je kleintje kort te houden – zowel voor je kind als voor anderen. Ontdek enkele bruikbare tips om deze taak met iets meer vertrouwen uit te voeren.

4 geweldige tips voor het knippen van de vingernagels van je kind

Het knippen van de vingernagels is een routine taak. Toch is het ook een uitdaging voor vele ouders. Vandaag geven we je daarom enkele suggesties mee om de taak te vereenvoudigen.

1. Gebruik de juiste techniek

Ten eerste moet je je kind stevig vasthouden met zijn rug naar jou toe gekeerd. Omarm je kind, inclusief zijn armen, om plotse bewegingen te vermijden.

Je wilt jezelf er van verzekeren dat je niet per ongeluk verwondingen veroorzaakt bij het gebruiken van de nagelknipper. Als je meer ervaring opdoet, kun je bepalen welke positie het beste is, afhankelijk van het gedrag van je kind.

  • Duw de vingertoppen van je kind naar beneden wanneer je het stuk nagel knipt dat uitsteekt. Je dient parallel met de natuurlijke groeilijn te knippen.
  • Knip de nagels recht af en vijl de randjes met een speciale nagelvijl voor kinderen. Het is beter om niet te dicht bij de huid te knippen. Zo vermijdt je dat je per ongeluk in de vinger van je kind knipt. 

2. Kies het juiste moment voor het knippen van de vingernagels van je kind

Wachten op het juiste moment is een van de meest doeltreffende tips om de vingernagels van je kind te knippen. Het knippen van de vingernagels terwijl je kind slaapt bijvoorbeeld kan ideaal zijn. Dit is zeker het geval wanneer je kind een diepe slaper is. Je kind zal namelijk niet de hele tijd bewegen wat jouw taak een stuk makkelijker maakt.

Kind bijt op zijn nagels

Je kunt ook proberen de nagels te knippen als je kind is afgeleid. Denk hierbij aan:

  • het kijken naar tekenfilms.
  • Als je kind graag eet, kun je misschien een lekkere snack aanbieden of een andere afleiding zoeken.
  • Liedjes zingen of verhaaltjes vertellen werken eveneens goed.

Als je kind ouder dan 3 jaar is, knip dan jouw vingernagels in zijn bijzijn. Zo toon je aan je kind dat het knippen van de vingernagels geen pijn doet. Dat is misschien voldoende om je kind te overtuigen om zijn nagels te laten knippen zonder tegenstribbelen.

Je kunt ook wachten tot na badtijd om de nagels te knippen. Je zult merken dat de vingernagels van je kind veel zachter zijn en makkelijker te knippen. Onthoud echter wel dat natte nagels transparant zijn, dus wees extra voorzichtig voor de vingers van je kind.

Bovendien moet je een moment uitkiezen wanneer je zelf rustig bent. Dat is de enige manier waarop je vertrouwen uitstraalt naar je kleintje toe. Kinderen hebben een reflex om zichzelf te beschermen. Anders gezegd, als ze een nagelknipper of -schaar zien, reageren ze om verwonding te vermijden.

3. Gebruik materiaal geschikt voor de leeftijd

Tijdens de eerste levensmaanden van je baby tot de leeftijd van 2 jaar, gebruik je het beste een nagelschaartje of nagelknippers voor baby’s. Ook een elektrisch nagelvijltje of speciale kartonnen vijl gebruiken voor baby’s en peuters zijn een goed idee.

Dit zal verwondingen voorkomen. Na de leeftijd van 3 jaar kun je een gewone nagelknipper gebruiken.

Hou je kind stevig vast met zijn rug naar jou toe gekeerd. Omarm je kind, inclusief zijn armen, om plotse bewegingen te vermijden.

4. Was en vijl de nagels na het knippen

Als je klaar bent met het knippen van de vingernagels van je kind, moet je ze vijlen. Zo ben je zeker dat er geen ruwe of scherpe randjes achterblijven die de huid van je kind kunnen schrammen. Zorg dat de nagels afgeronde randjes hebben.

Als je ten slotte klaar bent met knippen en vijlen, was je de handen van je kind. Zo ben je zeker dat er geen stof of losse stukjes achterblijven die in de ogen of mond van je baby terechtkomen.

Hoe knip je de teennagels van je kind?

Wanneer de teennagels van je kind langer worden, vormen ze niet echt een risico voor verwondingen. Het kan echter wel ongemakkelijk zijn omdat ze druk veroorzaken als je kind schoenen draagt.

Om teennagels te knippen, dien je de voeten van je kind stevig vast te houden om plotse bewegingen te vermijden. Druk op het teenkussen onder iedere teen zodat de nagel naar boven komt. Dit maakt het knippen veel makkelijker.

Als je teennagels knipt, knip ze dan recht af in plaats van de randen af te ronden. Teennagels groeien veel trager dan vingernagels. Je hoeft ze dus niet vaker dan iedere twee weken of eenmaal per maand te knippen.

Schaartje voor het knippen van de vingernagels

Vermijd fouten bij het knippen van de vingernagels van je kind

Er zijn verschillende fouten die je dient te vermijden bij het knippen van de vingernagels van je kind.

  • Ten eerste mag je niet de randen van de nagels knippen. Als je dit wel doet, kan je kind een ingegroeide nagel krijgen en verwondingen veroorzaken.
  • Ten tweede moet je niet te dicht bij de huid knippen. Dit is niet goed en kan zeer pijnlijk zijn. 

Als je ons advies van vandaag volgt voor het knippen van de vingernagels van je kind, zul je verrast zijn hoe eenvoudig het is. Zet deze tips om in de praktijk bij de volgende knipbeurt! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.