De voordelen van kinderen blootsvoets te laten lopen

De voordelen van kinderen blootsvoets te laten lopen

Laatste update: 22 december, 2022

Kinderen vinden het geweldig om hun schoenen uit te trekken. Maar waarom is dit precies? In dit artikel ontdek je de voordelen van kinderen blootsvoets te laten lopen.

Je kind behoort waarschijnlijk ook tot de groep kinderen die ervan houden om hun schoenen uit te trekken en thuis blootsvoets rond te lopen. Je let even niet op en ze hebben hun schoenen al weer uitgetrokken. Vrij kunnen bewegen stelt hen in staat zich bevrijd te voelen.

Maar waarom lopen kinderen bijna altijd op blote voeten? Laten we hen gewoon met rust? Of kweek je  dan een slechte gewoonte aan? Maak je geen zorgen! In dit artikel leer je de vele voordelen van kinderen blootsvoets te laten lopen. Je hoeft niet langer in het fabeltje te geloven dat kinderen ziek worden door op blote voeten te lopen!

Kinderen lopen graag op blote voeten, maar waarom?

Ongetwijfeld wordt het schoenen uittrekken onmiddellijk gevolgd door het uittrekken van sokken. Waarom zou dit als een verassing komen? Het draait niet enkel om het aangename gevoel en zich bevrijd voelen. Evenzeer gaat het om het observeren van zijn tenen en het ontwikkelen van zijn motoriek.  

Uiteraard lijkt het er soms op dat je kind kieskeurig of stout is. Je zou wel eens kunnen denken dat je kleintje aandacht zoekt of rebelleert tegen mama of papa. Maar de waarheid is dat dit gedrag te maken heeft met een behoefte. Eén die veel belangrijker is dan je denkt. 

Het is namelijk zo dat de voordelen van kinderen blootsvoets te laten lopen zeer talrijk zijn. Iedereen weet dat baby’s worden geboren met platvoeten. Maar wist je ook dat blootsvoets lopen de vorming van de voetholte van je kind bevordert? Blootsvoets lopen helpt kinderen om een betere grip te krijgen. Daar staat tegenover dat ze een beter evenwicht ontwikkelen en vermijd wordt dat ze struikelen of vallen. 

Bovendien betekent dit dat je kind aan het leren is wanneer hij zijn schoenen of kleren uittrekt. Hij leert belangrijke vaardigheden die worden ontwikkeld tijdens zijn kindertijd. Beetje bij beetje worden zijn motorische vaardigheden verfijnder. 

Maak je geen zorgen wanneer je kind duidelijke en eenvoudige regels negeert zoals ‘niet op blote voeten lopen’ of  ‘je schoenen niet uittrekken’. Je geduld wordt danig beproefd wanneer je peuter deze basisregels niet gehoorzaamt. Denk eraan dat het koppige gedrag van je kind gewoon een bevestiging is van zijn eigen persoonlijkheid.

Baby op blote voeten

Juist daarom raden experts aan om kinderen blootsvoets te laten lopen binnenshuis. Hetzelfde geldt wanneer je op het strand of op het platteland bent. Toch kies je binnenshuis misschien liever voor anti-slip sokken. Deze houden de voeten van je kind warm en voorkomen dat hij uitglijdt en valt.

De voordelen van kinderen blootsvoets te laten lopen

Geloof het of niet, maar de voeten van je baby hebben een betere tastzin dan zijn handjes tot de leeftijd van 9 maanden. Daarom spelen voeten een belangrijke rol bij de neurologische ontwikkeling van je baby. Voor kleuters zijn hun voetjes een belangrijke bron van informatie van de buitenwereld.

Bovendien verbetert het ruimtelijk inzicht van je kind als hij blootsvoets is omdat zijn voeten constant in beweging zijn. Anders gezegd zorgt het vrij van beperkende schoenen laten van de voeten van je kind voor een betere ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel. Daardoor worden de motorische vaardigheden van je kind op de juiste wijze ontwikkeld.

Er is nog meer! De tactiele informatie die je kind ontvangt door blootsvoets te zijn, maakt hem bewuster van zijn eigen lichaam. Dit klinkt misschien gek maar dit is iets dat je kind moeilijk kan definiëren.

Andere voordelen van kinderen blootsvoets te laten lopen

Het blootvoets laten lopen:

 • helpt om zweetvoeten en voetschimmels te vermijden.
 • helpt om de juiste houding van de voeten te verkrijgen bij het leren lopen.
 • verlicht de druk op de knieën en versterkt de beenspieren.
 • is gunstig voor de voet- en enkelspieren.
 • bevordert de bloedsomloop en de zuurstofgehaltes.
 • zorgt voor een goede grip en voor ontspanning en tegelijkertijd is het een goede voetmassage. 
 • leidt niet tot ziektes want de dikke vetlaag in de voetjes van je baby zorgen ervoor dat je kind niet ziek wordt.
Blootsvoets basketbal spelen

Advies voor mama’s van kinderen die graag op blote voeten lopen

 • Laat je kind nooit lopen op natte oppervlakken omdat hij kan uitglijden en vallen.
 • Controleer de vloeren in je huis om er zeker van te zijn dat er niets is waar je kind zich aan kan bezeren. 
 • Zorg voor een aangename temperatuur binnenshuis. Laat de verwarming aan tijdens de wintermaanden en leg een dik kleed op de vloer. Zo hoeft je kind niet op een koude vloer te lopen.
 • Vergeet niet je huis aan te passen aan de ontwikkelingsfase van je kind. Denk eraan dat deze fase gekenmerkt wordt door het verlangen om voortdurend te bewegen. Je kind wil namelijk constant de wereld rondom hem ontdekken.

Hoe zit dat bij jou? Loopt je kind graag blootsvoets? Waarop wacht je nog om afscheid te nemen van schoenen? Ieder kind is anders dus vergeet niet jouw eigen ervaringen met ons te delen! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.