Hoe kou de huid beïnvloedt

Ben je je ervan bewust hoe kou de huid beïnvloedt? Het veroorzaakt belangrijke veranderingen in de huid die met de juiste verzorging voorkomen kunnen worden. Meer informatie.
Hoe kou de huid beïnvloedt
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 23 april, 2024

Koud weer veroorzaakt bepaalde veranderingen in de huid die haar tijdens de wintermaanden schilferiger en droger maken. Daardoor ziet de huid er minder stralend uit dan normaal op gezicht, voeten, handen en andere blootgestelde plaatsen. Er zijn enkele maatregelen die genomen kunnen worden om de huid gezond te houden bij koude temperaturen. Lees verder om meer te weten te komen over hoe kou de huid beïnvloedt.

Leer hoe kou de huid beïnvloedt: het uiterlijk

Droge warmte binnenshuis, koude lucht, sterke winter winden, en een verminderde luchtvochtigheid dragen bij tot het onttrekken van vocht aan het huidoppervlak. Daarom kunnen koude temperaturen een droge huid veroorzaken, samen met enkele van de volgende veel voorkomende tekenen en symptomen:

  • Roodheid.
  • Lichte schilfering.
  • Ruwe textuur.
  • Irritatie of barsten van het huidoppervlak.
  • Jeuk.

De symptomen van xerosis – droge huid – kunnen variëren naargelang de ernst aanwezig is. Het kan zich zelfs op verschillende manieren uiten afhankelijk van het lichaamsdeel dat het treft.

In deze omstandigheden kunnen producten die normaal prettig aanvoelen op de huid nu gaan irriteren. Bovendien kan baden met warm water om de kou tegen te gaan de natuurlijke oliën van de huid sneller verwijderen dan met warm water.

Het fenomeen van Raynaud

Als reactie (Engelse link) op lage temperaturen past het lichaam zich aan en beperkt de bloedstroom naar de huid. Met andere woorden, het werkt als een thermoregulerend mechanisme om de kerntemperatuur van het lichaam op peil te houden en warmteverlies uit het lichaam te voorkomen. Het syndroom van Raynaud treft op zijn beurt meestal de distale delen van de vingers, die er koud uitzien en een aftekening van ‘witte’ gebieden vertonen. De duim wordt meestal niet aangetast.

Een vrouw met witte vingers vanwege de kou
Het syndroom van Raynaud is een aandoening die kan optreden bij koude temperaturen. Vaatspasmen blokkeren de bloedstroom naar de vingers, oren, of neus.

Wintertenen of winterhanden

Bij wintertenen of winterhanden is er sprake van jeukende , rode, afgebakende plekken die na blootstelling aan koude kunnen ontstaan. Ze komen meestal voor op de tenen en vingers en hebben de neiging vanzelf te verdwijnen.

Ze kunnen ontstaan door een abnormale reactie van de bloedsomloop, het vaakst bij vrouwen, mensen met ondergewicht en mensen met het fenomeen van Raynaud.

Koude urticaria

Koude urticaria is een soort chronische urticaria die gekenmerkt wordt door jeukende netelroos, angio-oedeem, of beide. Hoewel de symptomen meestal de blootgestelde zone treffen, zijn soms ook gegeneraliseerde huiduitslag en systemische symptomen zichtbaar. Bovendien hebben jonge volwassenen er het vaakst (Engelse link) last van en lijken vrouwen er vaker door getroffen te worden.

De rol van luchtbevochtigers voor de huid

Luchtbevochtigers helpen de omgeving weer vochtig te maken, wat nuttig kan zijn als de verwarming aanstaat in de koude wintermaanden. Met andere woorden, ze werken als een natuurlijk vochtinbrengend middel door droogheid van het huidoppervlak te verlichten en te voorkomen.

Volgens een publicatie van Harvard Health Publishing is de meest aanbevolen (Engelse link) instelling voor luchtbevochtigers 60% in de koude wintermaanden om vocht in de oppervlaktelaag van de huid aan te vullen.

Maatregelen om de effecten van kou op de huid te voorkomen

Een droge huid als gevolg van koud weer kan onvermijdelijk zijn. Maar enkele aanpassingen aan de huidverzorgingsgewoonten kunnen helpen de huid glad, zacht en stralend te houden.

Hydrateer na het wassen

Na het baden of wassen van handen en gezicht wordt het laagje natuurlijke oliën op het huidoppervlak verwijderd. Deze oliën helpen het huideigen vocht vast te houden, dus is het belangrijk ze te vervangen.

Om dit te doen kun je, na het wassen, het beste een verzachtende crème aanbrengen, vooral in de koudere maanden. Crèmes met een hoog gehalte aan vitamine E, essentiële ceramiden, hyaluronzuur, of vitamine A zijn ideaal.

Hoe kou de huid beïnvloedt en hoe dit te voorkomen
Verzachtende crèmes of zonnebrandcrème zijn – zelfs bij koud weer – belangrijk om de huid te beschermen en haar gehydrateerd te houden.

Breng elke dag zonnecrème aan

Zelfs in de winter is zonnecrème aan te bevelen in de dagelijkse routine, omdat ultraviolet licht negatieve effecten kan toevoegen aan het vochtgehalte van de huid.

Daarom kan, nadat je ‘s morgens moisturizer hebt aangebracht, zonnecrème gebruikt worden om de huid gehydrateerd en gezond te houden. De American Academy of Dermatology Association beveelt zonnefilters aan (Engelse link) die waterbestendig zijn, een breed spectrum hebben en een SPF van meer dan 30 hebben.

Behandel je huid ook ‘s nachts

Om de door de kou veroorzaakte uitdroging van de huid te revitaliseren of te voorkomen, zijn nachtbehandelingen een uitstekende optie. Crèmes zijn effectief bij het hydrateren en aanvullen van oliën en vocht. Omdat ze zo dik zijn, heeft de huid tijd nodig om ze op te nemen.

Bovendien moet de beschermende en vochtinbrengende barrière van de huid gezond zijn om effectief te kunnen reageren op toners, serums, crèmes en andere soorten cosmetische producten.

Koud weer en te voorkomen huidveranderingen

Kortom, bij koud weer is een schilferige, droge huid hebben gebruikelijk. Niet alleen in het gezicht, maar ook op de voeten, handen, en blootgestelde delen. De sleutel om de huid gezond en functioneel te houden is deze regelmatig te hydrateren met de juiste producten. Zelfs heel warm water, scrubs, en sommige huidverzorgingsbehandelingen moeten met voorzichtigheid gebruikt worden. Nu je weet hoe kou de huid beïnvloedt, kun je ervoor zorgen dat je de juiste verzorging toepast.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.