Veelgemaakte fouten bij het insmeren van kinderen met zonnebrandcrème

Fouten maken bij het aanbrengen van zonnebrandcrème op kinderen kan de werkzaamheid van het product verminderen en de gezondheid van hun huid in gevaar brengen. Welke aspecten mogen niet over het hoofd gezien worden?
Veelgemaakte fouten bij het insmeren van kinderen met zonnebrandcrème

Laatste update: 09 september, 2022

Sommige mensen hebben de neiging bepaalde fouten te maken bij het insmeren van kinderen met zonnebrandcrème en zouden de omvang van die fouten moeten kennen.

Dit product is een van de belangrijkste cosmetica voor dagelijks gebruik geworden, omdat het een essentieel element is om schade door zonnestralen te helpen voorkomen.

Om optimaal van deze bescherming te profiteren, mag je deze tips die we je te bieden hebben niet missen.

De meest voorkomende fouten bij het insmeren van kinderen met zonnebrandcrème

Het gebruik van zonnebrandcrèmes is een van de belangrijkste strategieën voor de preventie (Engelse link) en behandeling van huidziekten. De ultraviolette (UV) blokkerende werking helpt huidveroudering, zonnebrand en huidkanker te voorkomen.

Maar als er fouten gemaakt worden bij het aanbrengen, neemt de werkzaamheid van het product sterk af. Hier zijn de meest voorkomende fouten en hoe je ze kunt vermijden.

1. De verkeerde hoeveelheid aanbrengen

Om de gewenste mate van zonbescherming te krijgen, is het van essentieel belang dat je de juiste dosering aanbrengt, d.w.z. 2 mg per cm2 blootgestelde huid, wat overeenkomt met 6 theelepels crème voor een gemiddeld lichaam.

Als je niet genoeg aanbrengt, neemt de zonbeschermingsfactor (SPF) van het product exponentieel af. De beste manier om van de voordelen van zonnecrèmes te genieten is daarom het juiste gebruik ervan.

Een kind wordt ingesmeerd met zonnebrandcrème
Beknibbel niet op de hoeveelheid zonnecrème die je op je kinderen aanbrengt, want een onvoldoende hoeveelheid vertaalt zich in een ondoeltreffende bescherming.

2. Sommige delen van het lichaam vergeten

Met sommige delen van het lichaam (Engelse link) wordt gewoonlijk geen rekening gehouden bij het aanbrengen van zonnebrandcrème:

  • Lippen
  • Oogleden en wenkbrauwen
  • Oren
  • Achterkant van de hals
  • Hoofdhuid
  • Voeten
  • Oksels

Opgemerkt moet worden dat haar op het hoofd een beschermende en temperatuurregulerende functie heeft. Daarom zijn mensen met dunner of kort haar kwetsbaarder voor verbranding van de hoofdhuid.

3. Niet de juiste zonnebrandcrème kiezen

Het is van essentieel belang na te gaan of de zonnebrandcrème die je gebruikt de huid beschermt tegen een breed spectrum van UV-straling. UVA straling is de belangrijkste oorzaak van fotoveroudering, terwijl UVB in verband wordt gebracht met zonnebrand en huidkanker.

Een ander belangrijk punt is te weten of het product waterbestendig is.

Vertrouw niet op de overtuiging dat een zonnebrandcrème met SPF 15 meer dan voldoende is. Tegenwoordig bevelen deskundigen aan dat producten SPF 50 of hoger hebben.

4. Op de huid aanbrengen op het moment van blootstelling aan de zon

Zonnecrèmes moeten minstens een half uur voor blootstelling aan de zonnestralen op het lichaam en het gezicht aangebracht worden. Dit komt omdat ze tijd nodig hebben om geabsorbeerd te worden en de huid dus enkele minuten zonder de nodige bescherming blootgesteld blijft.

Naast deze voorzorgsmaatregel is het essentieel het product om de twee uur opnieuw aan te brengen, of eerder als er met de handdoek gewreven wordt, er intensieve lichaamsbeweging gedaan wordt, of de huid nat is (na veel zweten of na zwemmen).

5. Geloven dat het op bewolkte dagen niet nodig is om kinderen in te smeren met zonnebrandcrème

Er zijn verschillende manieren om je aan zonnestralen bloot te stellen, zoals buitensporten, een eenvoudige wandeling overdag, of eten op een terras.

UVA straling heeft het vermogen door wolken, paraplu’s en glas heen te gaan. Deze weerkaatst ook op water en zand.

Het is daarom belangrijk je elke dag met zonnebrandcrème in te smeren, ook bij bewolkt weer en zelfs als je onder een parasol zit. Dit komt omdat 90% van de UV-stralen het hele jaar door wolken doordringt.

6. Vergeten aan te brengen na twee uur

In het algemeen is het aan te raden je minstens 3o minuten voor directe blootstelling aan de zon in te smeren met zonnebrandcrème. Eenmaal buiten, minstens om de twee uur opnieuw aanbrengen om de beschermende werking van het product te behouden. Ook lippenstiften of lipcrèmes die zonnefilter bevatten moeten vrij vaak aangebracht worden, vooral als je drinkt of eet.

7. Dezelfde zonnebrandcrème op het lichaam en het gezicht gebruiken

Er zijn verschillende formules op de markt die voor alle huidtypes (droog, vet, of gemengde) en voor verschillende delen van het lichaam bedoeld zijn. Dit komt omdat de gezichtshuid gevoeliger is en specifieke bestanddelen nodig heeft die geen irritatie of agressie veroorzaken.

Een goede lippenbalsem is een must
Zonnecrèmes worden in verschillende formaten gemaakt, afhankelijk van het te beschermen lichaamsdeel.

8. Parfum aanbrengen vóór blootstelling aan de zon

Parfum kan in combinatie met blootstelling aan de zon bepaalde allergische reacties veroorzaken. Bovendien bestaat het risico dat er vlekken ontstaan op aan de zon blootgestelde plaatsen.

In feite bevatten zonnebrandcrèmes voor kinderen meestal geen parfum om het risico op contactdermatitis te verkleinen.

9. Gebruik van zonnebrandcrèmes van vorige zomers

Zonnebrandcrèmes hebben een houdbaarheidsdatum zoals elk ander cosmetisch product. Als de houdbaarheidsdatum verstreken is of de geur en kleur veranderd zijn, moet je het in feite niet meer gebruiken.

Dit komt omdat de werking verminderd is en er een grotere kans is op dermatologische problemen bij gebruik.

10. Geloven dat natte T-shirts de huid beschermen tegen de zon

Er bestaat een mythe dat als kinderen in het water zijn met een gewoon T-shirt aan, ze geen zonnebrandcrème nodig hebben. Dit is duidelijk niet het geval. Tegenwoordig zijn er specifieke stoffen op de markt die zonbeschermingsfactoren hebben.

Op het etiket van kleding moet het acroniem UPF (Ultra Violet Protection – Engelse link) staan, vergezeld van het getal van de beschermingsfactor die het heeft.

Het belang van het corrigeren van fouten bij het insmeren van kinderen met zonnebrandcrème

Het correct aanbrengen van zonnebrandcrème vertraagt niet alleen de tekenen van huidveroudering, maar ook het ontstaan van ziekten die met ultraviolette straling te maken hebben.

Behalve een versterkte bescherming is het ook raadzaam goed te blijven hydrateren en kleding te gebruiken die zoveel mogelijk van het huidoppervlak bedekt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.