Heb je knobbels of poliepen op de stembanden?

Wat zijn knobbels en poliepen op de stembanden? Ze kunnen eigenlijk worden beschouwd als verwondingen aan het strottenhoofd en hebben verschillende oorzaken. Gewoontes die de keel belasten kunnen enkele van de belangrijkste oorzaken van dit soort aandoeningen zijn.
Heb je knobbels of poliepen op de stembanden?

Laatste update: 18 januari, 2020

Knobbels of poliepen op de stembanden zijn veel voorkomende strottenhoofdproblemen. Ze groeien organisch als goedaardige uitstulpingen aan de randen van de stembanden. De uitstulpingen kunnen echter verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen zijn de kenmerken, diagnose en behandeling vrijwel gelijk.

Poliepen verschijnen in een groter formaat dan knobbels, met een opvallend bloedvat op het oppervlak. Oorzaken zijn onder meer overmatig gebruik van het vocale apparaat. Hyperthyreoïdie, chronische allergische reacties in het strottenhoofd en regelmatige inademing  van sigaretten- en andere giftige rook zijn andere, veel voorkomende oorzaken van poliepen.

Knobbels worden voornamelijk veroorzaakt door ‘misbruik’ van de stembanden. Mensen die bijvoorbeeld tijdens het zingen hun stem belasten, kunnen poliepen en knobbels op hun stembanden ervaren. Hetzelfde geldt voor leraren in klassen met veel studenten die moeite moeten doen om zichzelf te laten horen.

Mensen met een risico op knobbels of poliepen op de stembanden

Allereerst lopen alle mensen die hun stem gebruiken voor hun werk het risico om knobbels en poliepen op de stembanden te ontwikkelen. Van telefoonoperators, zangers, acteurs, sprekers in het openbaar en van leraren tot straatverkopers.

Zelfs mensen met een licht gehoorverlies kunnen de gewoonte ontwikkelen om te hard te praten, wat kan leiden tot schade. Alles waarbij je stem wordt belast, kan leiden tot knobbels en poliepen op de stembanden.

Vrouwen tussen 20 en 45 jaar hebben echter het meeste last van deze verwondingen. Ze zijn zeer zeldzaam bij kinderen, maar kunnen voorkomen als een kind buitensporig en zeer luid schreeuwt.

In elk geval zijn knobbels en poliepen op de stembanden altijd goedaardig.  Over het algemeen komen ze voort uit een ontsteking van de randen van de stembanden, waarbij ze zich afsluiten tijdens het spreken. Deze kleine wondjes, veroorzaakt door irritatie, verdwijnen meestal na een periode van de behandeling die men nodig acht.

Iemand last van knobbels op poliepen op de stembanden

Symptomen die wijzen op knobbels of poliepen op de stembanden 

Het meest voorkomende symptoom is stemvermoeidheid en een reeks signalen die te horen zijn tijdens het praten. De stem wordt namelijk gebroken en hees.

Bovendien kan er tijdens het uitademen een gebrek aan lucht zijn waardoor middellange of lange zinnen onmogelijk zijn. In deze gevallen kan er chronische dysfonie (heesheid) zijn.

Daarnaast kan een ontsteking leiden tot hoesten, keelpijn, spierspanning in de nek, ongemak en zelfs pijn. Een goede KNO-specialist kan echter de ernst van de zaak diagnosticeren. Vanaf daar kan je de juiste behandeling volgen.

Knobbels en poliepen op de stembanden evalueren en diagnosticeren

Vaak merk je dat je een hese stem hebt na een intensieve werkdag, maar die verdwijnt later gewoon weer. Wanneer moet je een arts raadplegen om te weten of er schade is aan je stembanden?

In weze zou de heesheid langer dan twee of drie weken moeten aanhouden om alarm te slaan. Als een onderzoek nodig is, zal je arts het niveau van heesheid of dysfonie evalueren via verschillende onderzoeken.

De eerste is een analyse van je stemkwaliteit. Een stempatholoog kan vervolgens op basis van het soort heesheid vertellen of je behandeling nodig hebt of niet.

De tweede mogelijkheid is een kijkoperatie ofwel een laryngoscopie. Om dit te doen, zal de arts een spiegel of laryngoscoop gebruiken. De arts kan ook signalen waarnemen die een biopsie vereisen.  Zo nodig wordt een biopsie uitgevoerd om mogelijke carcinomen uit te sluiten, dit wordt een microlaryngoscopie genoemd.

Kindje met keelproblemen

Veel voorkomende behandelingen 

Chirurgische ingrepen zijn het laatste redmiddel voor dit soort letsel, maar alleen als de keelaandoeningen erg groot en al lange tijd aanwezig zijn, moeten ze verwijderd worden. In ieder geval zullen de artsen proberen de belangrijkste oorzaken van de knobbels of poliepen op de stembanden te bepalen.

Of het nu gaat om een probleem met de klieren (hyperthyreoïdie), maag (reflux) of een allergisch probleem, een KNO-arts zal patiënten doorverwijzen naar de juiste specialisten. Stemtraining is echter de beste behandeling om knobbels en poliepen op de stembanden te verwijderen, te voorkomen en te genezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.