Wanneer amandelen bij kinderen te verwijderen

Tegenwoordig is een operatie om amandelen te verwijderen niet zo gewoon als een paar jaar geleden. Er zijn twee redenen waarom artsen amandelen verwijderen: tonsillitis en slaapapneu. Normaal gesproken zal een specialist beslissen om ze al dan niet te verwijderen.
Wanneer amandelen bij kinderen te verwijderen

Laatste update: 14 december, 2019

De amandelen zitten in de keel en vormen antilichamen voor de luchtwegen. Bovenal helpen ze in het eerste jaar om baby’s tegen virussen, bacteriën en schimmels te beschermen die de baby’s kunnen beïnvloeden. Onder welke omstandigheden zouden artsen de amandelen van kinderen willen verwijderen?

In dit artikel zullen we enkele redenen bespreken waar veel ouders zich dingen over afvragen.

Adenoïden en de linguale gyrus vormen de tonsillaire ring van Waldeyer. Dit gebied bestaat uit een zone waar cellen hun verdediging delen. Zoals experts aangeven, moet je amandelen verwijderen wanneer bepaalde ontstekingen de gezondheid van de patiënt beïnvloeden.

Wanneer moet je amandelen bij kinderen verwijderen?

Er zijn twee redenen waarom artsen amandelen verwijderen: tonsillitis en slaapapneu. De eerste is gerelateerd aan ontsteking in de amandelen. In feite is dit een van de meest voorkomende kinderziekten. De tweede, slaapapneu, gebeurt wanneer de luchtwegen tijdens het slapen worden geblokkeerd.

In beide gevallen zal een KNO-arts beslissen of de amandelen wel of niet door middel van chirurgie verwijderd moeten worden. Wanneer kinderen regelmatig keelinfecties hebben, besluiten veel specialisten ze te verwijderen. De vraag is: hoe vaak moet er sprake zijn van tonsillitis om de amandelen bij kinderen te verwijderen?

Voor kinderen tot 12 jaar oud, zullen specialisten ze verwijderen wanneer er 6 of meer infecties per jaar zijn, gedurende minimaal 2 opeenvolgende jaren.

Wat betreft slaapapneu, dit is wanneer kinderen ‘s nachts moeite hebben om te ademen terwijl ze slapen. Het niet veel slapen veroorzaakt niet alleen overdag vermoeidheid, maar verhoogt ook het risico op ernstige aandoeningen.

Is het mogelijk om een operatie te voorkomen?

Meisje wordt door een dokter nagekeken

Tegenwoordig is een operatie meestal het laatste redmiddel van de patiënt. Tot voor kort was het echter heel gebruikelijk om de amandelen eruit te halen. Artsen verwijderden ze bij het minste teken van ontsteking.

Het verschil is dat het nu de bedoeling is om kinderen op natuurlijke en volledige wijze hun immuunsysteem en antilichamen te laten ontwikkelen. Frequente tonsillitis is voor kinderen jonger dan 5 jaar volkomen normaal. Bovendien bouwen ze immuniteit op die hen de rest van hun leven zal helpen.

KNO-artsen zullen echter bepalen dat een operatie noodzakelijk is als hun patiënt ademhalingsproblemen, gehoorproblemen of het risico op andere slechte bijwerkingen heeft.

Wanneer kinderen frequente virale of bacteriële infecties hebben, dan is het belangrijk om de aanbevelingen van je kinderarts stap voor stap op te volgen. Het volgen van de juiste behandelingen en het niet blootstellen van kinderen aan nieuwe infecties is een manier om hun immuunsysteem de tijd te geven om nieuwe terugvallen te voorkomen.

Voor kinderen met slaapapneu merk je dit als ze snurken. Over het algemeen kunnen kinderen met veel slijm door hun mond ademen terwijl ze slapen. Als ze echter voortdurend moeite hebben met ademhalen en het is te luid, aarzel dan niet om de arts van je kind te raadplegen.

Welke operatie hebben kinderen nodig om de amandelen te verwijderen?

Arts geeft meisje een pijnstiller

De operatie om amandelen te verwijderen is eenvoudig en relatief kort. De herstelperiode houdt echter ongeveer 10-20 dagen van rust in. Deze rustperiode is belangrijk, omdat bloedingen zelfs 10 dagen na de operatie kunnen verschijnen. Het is belangrijk om mogelijke reacties van de operatie te voorkomen.

Chirurgen voeren deze operatie uit met cryotherapie en lasers. Adenotonsillectomie is echter de meest voorkomende methode om amandelen bij kinderen te verwijderen. Patiënten moeten de operatie op een lege maag ondergaan, omdat ze onder algehele narcose gaan.

Wat betreft de herstelperiode hebben zowel kinderen als volwassenen ongeveer twee uur herstel nodig in het ziekenhuis. Daarna kunnen ze weer naar huis gaan.

Kortom, voor het verwijderen van amandelen moet de arts de medische geschiedenis van de patiënt kennen. De bewerking is relatief eenvoudig, hoewel je tijdens het herstel voorzichtig moet zijn. Zodra de eerste drie of vier weken zijn verstreken, verbetert het leven van kinderen en volwassenen aanzienlijk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.