5 symptomen van een blindedarmontsteking

Hevige pijn in de onderbuik kan een symptoom zijn van een infectie in de blindedarm. Dit noemen we een blindedarmontsteking en kan fataal zijn.
5 symptomen van een blindedarmontsteking

Laatste update: 23 juni, 2019

De blindedarm is een raadselachtig en tegenstrijdig orgaan. Het is 10 centimeter lang en strekt zich uit door de dikke darm. De belangrijkste symptomen van een blindedarmontsteking zijn acute en constante pijn, waardoor je bijna niet kan lopen.

Wanneer dit zich voordoet, moet je niet wachten tot je meer symptomen van een blindedarmontsteking ervaart voordat je naar de dokter gaat. Leer meer over deze pijnlijke ontsteking hieronder.

Wat is een blindedarmontsteking?

Er zijn veel redenen waarom dit kleine orgaan op kan zwellen. In principe wordt de doorgang in de dikke darm belemmerd, wat een ontsteking veroorzaakt en manifesteert als ongemak in het rechterdeel van de buik.

Zodra dit ontstoken is, zal de infectie in de blindedarm beginnen omdat de gifstoffen die binnenin zitten niet vrijgegeven kunnen worden. Geleidelijk aan zal de pijn aanzienlijk toenemen en zich verspreiden van het midden van de buik naar de onderbuik.

Als je een blindedarmontsteking niet gelijk behandelt, kan de infectie een gezwel veroorzaken dat ervoor zorgt dat het weefsel scheurt. Dit resultaat heet een buikvliesontsteking en kan  fataal zijn.

5 symptomen van een blindedarmontsteking

Iemand die een blindedarmontsteking zal in het algemeen in meer of mindere mate de volgende symptomen vertonen:

  • Hevige pijn in het midden van de buik en de onderbuik, gewoonlijk aan de rechterkant. Stijfheid en zwellingen zijn ook normaal in dit gebied.
  • Overgeven, verlies van eetlust en duizeligheid.
  • Koorts.
  • Diarree en constipatie.
  • Een toename van witte bloedcellen in het bloed.

Laten we eens in detail naar elk punt kijken om de symptomen van een blindedarmontsteking beter te begrijpen.

Litteken na blindedarmoperatie

1. Acute pijn

In de eerste uren van een blindedarmontsteking, wanneer de ontsteking net begonnen is, is de pijn nog niet zo erg en bevindt zich rond de navel. Na een paar uur heeft het brein de oorzaak van de zenuwsignalen bepaald. Voordat er 24 uur voorbij zijn zal de pijn van de opgezwollen blindedarm zich verspreiden naar de onderbuik.

Het gebied waar het zwellen plaatsvindt en de omschrijving van de pijn van de patiënt is vaak een goede indicator voor een dokter om de oorzaak te bepalen bij het maken van de eerste diagnose.

2. Verlies van eetlust, duizeligheid en overgeven

Deze symptomen kunnen gepaard gaan of zich gescheiden voordoen. De intense pijn gaat gepaard met de zojuist genoemde signalen, maar de mate verschilt per persoon.

Een blindedarmontsteking kan niet gediagnosticeerd worden wanneer je alleen duizelig ben, overgeeft of weinig eetlust hebt. Dit geldt ook voor de andere symptomen op deze lijst. De pijn in dit specifieke gebied, rond de navel, is het duidelijkste symptoom voor een blindedarmontsteking.

Als je een blindedarmontsteking niet gelijk behandelt, kan de infectie een gezwel veroorzaken dat ervoor zorgt dat het weefsel scheurt.

3. Koorts

Het lichaam gebruikt koorts als belangrijkste verdedigingsmechanisme. Over het algemeen is koorts niet het duidelijkste symptoom van een blindedarmontsteking. Je temperatuur komt normaalgesproken namelijk niet hoger dan 38° C.

Als de ontsteking serieuzer wordt en de blinde darm scheurt, kan de lichaamstemperatuur wel aanzienlijk stijgen. Dit betekent dat de infectie ernstig is, omdat de ontlasting in aanraking kan komen met de buikstreek.

4. Constipatie of diarree

De aanwezigheid of afwezigheid van diarree als een symptoom van deze ontsteking is afhankelijk van de afstand tussen het rectum en het bekkengebied. Wanneer het rectum in het gebied van de infectie is, kan je last hebben van dit symptoom.

De stoelgang hoeft niet per se een andere textuur te hebben, maar de frequentie tussen elke ontlasting zal wel toenemen. Aan de andere kant wordt constipatie in dit geval eerder beschouwd als een atypisch symptoom. We noemen het alleen omdat als je dit krijgt, het in dit geval ook te maken kan hebben met een blindedarmontsteking.

Meisje met symptomen van blindedarmontsteking

5. Toename van witte bloedcellen

Witte bloedcellen zijn belangrijk voor de bescherming tegen ziekten in ons lichaam. Door een simpele analyse in een laboratorium weet je hoeveel er in je bloed zitten. Een toename kan een duidelijk teken zijn dat externe factoren een ontsteking of infectie veroorzaken.

Als het aantal witte bloedcellen hoog is, betekent dit dat de ontsteking erger wordt en het immuunsysteem meer witte bloedcellen aanmaakt.

Samengevat, al deze symptomen van een blindedarmontsteking moeten gerelateerd zijn aan het gebied en type buikpijn dat de patiënt beschrijft. Over het algemeen zal de dokter voorstellen om dit orgaan te verwijderen om ernstige infecties in de toekomst te helpen voorkomen.

Een gezonde levensstijl, beweging, het vermijden van een sedentaire levensstijl en een gebalanceerd dieet zijn het beste om een blindedarmontsteking bij kinderen, jongeren en volwassenen te voorkomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.