Zorg voor kinderen met sproeten

Kinderen met sproeten hebben een tere huid die meer zorg nodig heeft als ze aan de zon blootgesteld wordt. In het volgende artikel vertellen we je wat je moet weten.
Zorg voor kinderen met sproeten

Laatste update: 19 oktober, 2022

Kinderen met sproeten moeten voorzichtiger zijn op momenten van blootstelling aan de zon. Deze soorten hypergepigmenteerde vlekken zijn niet kwaadaardig. Toch hebben deze kinderen extreme bescherming tegen de zon nodig omdat hun lichte huid hen een groter risico op zonnebrand of andere soorten huidletsels geeft.

Wat zijn sproeten?

Sproeten, ook wel efeliden genoemd, zijn gepigmenteerde huidplekjes die in de vroege kinderjaren verschijnen en in verband gebracht worden met blootstelling aan de zon bij jonge kinderen met een blanke teint of rood haar, volgens publicaties van Human molecular Genetics (Engelse link).

Het zijn goedaardige, kleine vlekjes (1-2 millimeter), die het vaakst op het gezicht, de borst en de schouders voorkomen. Ze kunnen echter over het hele lichaam voorkomen.

Melanocyten ontwikkelen meer pigment bij blootstelling aan de zon, en in plaats van zonnebrand of een gelijkmatige bruining te veroorzaken, ontstaan sproeten bij mensen met een lichte huid.

Zorg voor kinderen met sproeten

Zorg voor kinderen met sproeten

Kinderen met aanleg voor sproeten of zonnevlekken moeten bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen bij blootstelling aan de ultraviolette stralen van de zon.

Er zijn verschillende soorten sproeten, die allemaal ongeveer even groot zijn. Bovendien worden ze gekenmerkt door hun gelijkmatigheid en kleuring één toon boven de pigmentatie van de huid.

Adequate kleding

Bij blootstelling aan de zon is het het beste kleding te dragen die het hele huidoppervlak van ons lichaam bedekt. Er zijn bepaalde aspecten om rekening mee te houden als je nadenkt over hoe kleding kan helpen beschermen tegen de zonnestralen.

Kleding, als dit nat is, beschermt minder dan wanneer kleding helemaal droog is. Tegelijk beschermen donkere kleuren meer dan lichte stoffen.

Tegenwoordig zijn er kledingstukken die al tegen de zon beschermen. Deze kledingstukken zijn zelfs gelabeld met een UV-beschermingsfactor (UPF – Engelse link) waarde. Hoe hoger de UPF, hoe meer bescherming het kledingstuk biedt.

Gebruik van hoeden voor kinderen met sproeten

Het gebruik van breedgerande hoeden is een andere aanbeveling voor de verzorging van kinderen met sproeten. Een publicatie in The British Journal of Dermatology  (Engelse link) onderschrijft het gebruik van deze vorm van lichamelijke bescherming. De bescherming van de oren, neus, hals, ogen, hoofdhuid en voorhoofd gebeurt zo op de juiste manier.

Al deze gebieden zijn gevoelig voor schade door ultraviolette stralen. Dit zijn soms verwaarloosde delen van het lichaam bij het aanbrengen van zonnebrandcrème.

Breng zonnebrandcrème aan

Het aanbrengen van zonnebrandcrème is niet alleen een aanwijzing voor kinderen met sproeten, maar voor de hele bevolking. Het zonneproduct moet wel een beschermingsfactor groter dan of gelijk aan 50 hebben en een breed spectrum tegen UVB en UVA straling. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende presentaties:

Voor kinderen is de meest kindvriendelijke presentatie van zonnebrandcrème in aërosolvorm, omdat het gemakkelijker aan te brengen en uit te smeren is. Ze kunnen het misschien zelfs zelf aanbrengen.

Een andere overweging waarmee rekening gehouden moet worden is de houdbaarheidsdatum van het zonnebrandmiddel voordat het geopend wordt. Eenmaal geopend moet het binnen een jaar opgebruikt worden; na deze periode moet je het weggooien.

Blijf in de schaduw op piekuren

Voor kinderen met sproeten moeten, net als voor de rest van de bevolking, de tijden vermeden worden waarop de blootstelling aan de zon zeer intens is (Engelse link).

Een meisje met sproeten

Deze te vermijden uren zijn tussen 10 uur ‘s morgens en 4 uur ‘s middags. Maar in de gevallen waarin blootstelling in deze periode onvermijdelijk is, wordt het belang van zonnebrandcrème en het om de 2 uur opnieuw aanbrengen ervan versterkt.

Op bewolkte dagen of wanneer de zon niet volledig tot uiting komt, moet je dezelfde zorg besteden als op een zonnige dag. Dit betekent dat wolken geen ultraviolette stralen tegenhouden, maar door nevel en wolken heengaan. Sneeuw, zand en water zijn ook oppervlakken die de effecten van de zonnestralen nog versterken.

Kinderen met sproeten moeten een bril met UV-bescherming dragen

Net zoals zonnebrandcrème en het vermijden van blootstelling tijdens de piekuren nuttige maatregelen zijn om de huid van kinderen met sproeten te verzorgen, zijn UV-filterende glazen dat ook.

Advies van de American Academy of Ophthalmology (Engelse link) stelt dat dit type glazen de ogen en alle tere structuren waaruit de ogen bestaan beschermt. Maar voor je ze koopt moet je op het etiket controleren of ze effectief zijn in het tegenhouden van UVA en UVB stralen.

We hopen dat deze tips voor de verzorging van kinderen met sproeten je zullen helpen bij het behoud van de gezondheid van je kleintjes. Wellicht ook interessant voor jou

Natuurlijke zonnefilters voor baby’s: zijn ze doeltreffend?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Natuurlijke zonnefilters voor baby’s: zijn ze doeltreffend?

De huid van baby's is teer en reageert gemakkelijk op bepaalde producten. Vandaag hebben we het over natuurlijke zonnefilters voor baby's.  • Rhodes AR, Albert LS, Barnhill RL, Weinstock MA. Sun-induced freckles in children and young adults. A correlation of clinical and histopathologic features. Cancer. 1991 Apr 1;67(7):1990-2001. doi: 10.1002/1097-0142(19910401)67:7<1990::aid-cncr2820670728>3.0.co;2-p. PMID: 2004316.
  • Bastiaens M, ter Huurne J, Gruis N, Bergman W, Westendorp R, Vermeer BJ, Bouwes Bavinck JN. The melanocortin-1-receptor gene is the major freckle gene. Hum Mol Genet. 2001 Aug 1;10(16):1701-8. doi: 10.1093/hmg/10.16.1701. PMID: 11487574.
  • Praetorius C, Sturm RA, Steingrimsson E. Sun-induced freckling: ephelides and solar lentigines. Pigment Cell Melanoma Res. 2014 May;27(3):339-50. doi: 10.1111/pcmr.12232. Epub 2014 Mar 3. PMID: 24517859.
  • Burton C, Heald P, Callaway JL. Freckles, moles, and melanomas. N C Med J. 1983 Dec;44(12):801-2. PMID: 6582360.
  • Diffey BL, Cheeseman J. Sun protection with hats. Br J Dermatol. 1992 Jul;127(1):10-2. doi: 10.1111/j.1365-2133.1992.tb14816.x. PMID: 1637687.