Hoe pak je de tas van je kind in voor zomerkamp

Een goed voorbereidde rugtas voor zomerkamp is essentieel om volop van de ervaring te genieten. Vandaag zullen we hier meer over vertellen.
Hoe pak je de tas van je kind in voor zomerkamp
Azucena Fernández

Geschreven en geverifieerd door docent Azucena Fernández.

Laatste update: 22 december, 2022

Zomerkamp is een leuke en voordelige ervaring voor kinderen. Eén ding dat elke ouder moeten leren is hoe je de tas van je kind inpakt voor kamp.

Wat moet je kind meenemen naar zomerkamp? Wat moet je thuis laten? Wie moet er toezicht op de tas houden? Dit zijn maar een paar van de vragen die we vandaag zullen beantwoorden.

In het artikel van vandaag zullen we naar verschillende belangrijke aspecten kijken. Zo weet je zeker dat je alle belangrijke spullen mee hebt, zonder te veel te pakken.

Het zomerkamp onderzoeken

Als eerste moeten we weten hoe het kamp er uit zal zien. We moeten weten wat de locatie is, hoe het klimaat is en wat voor activiteiten er op het programma staan.

Je moet bijvoorbeeld weten of er een zwembad is, of er gewandeld gaat worden en of er in de wildernis gekampeerd wordt. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe lang je kleintje weg zal zijn.

Over het algemeen geeft de kamporganisatie je een lijst met een paar specifieke dingen die je kind nodig zal hebben. Dit is bijvoorbeeld vaak een slaapzak, opvouwbaar matras, zaklamp, etc.

Zodra je deze informatie hebt kan je de juiste tas kiezen. De beste tassen voor kinderen zijn licht en hebben wieltjes.

Dit is echter niet comfortabel als je kind over een ruig terrein moet lopen met de tas. Als dit het geval is, kan je beter kijken naar een tas die comfortabel zit en makkelijk om te doen is. Zorg er natuurlijk ook voor dat deze tas schoon, stevig en in goede conditie is.

Kinderen op zomerkamp

Lijst met spullen die je in moet pakken voor zomerkamp

Deze lijst is fundamenteel zodat je niks belangrijks vergeet. Hieronder zal je een lijst vinden die je kan gebruiken als richtlijn wanneer je de tas van je kind inpakt voor zomerkamp.

Onthoud dat je misschien de nodige aanpassingen zal moeten maken, afhankelijk van het klimaat en hoe lang je kind op kamp zal zijn. Als er bijvoorbeeld een zwembad of meer is, moet je zwemkleding, een badhanddoek en slippers aan de lijst toevoegen.

 • Een pet die je kind beschermt tegen de zon.
 • Katoenen sokken en schoenen die lekker lopen.
 • Slaapzak en, wanneer nodig, een opvouwbaar matras, lakens, extra dekens en een kussen.
 • Toilettas met basisbenodigdheden (shampoo, zeep, tandenborstel, tandpasta, kam of borstel, zonnebrand, lotion, lippenbalsem en insectenspray.)
 • Handdoek
 • Een pyjama
 • Contactinformatie in geval van nood (inclusief huis-, werk- en telefoonnummers van de ouders.)
 • Informatie van de zorgverzekering.

Als je kind een ziekte of gezondheidsprobleem heeft moet je de volgende informatie meegeven:

 • Medicatie, waaronder instructies met betrekking tot de dosis en administratie.
 • Specifieke behoeftes (dieet restricties, etc.)
 • Activiteiten waar je kind niet aan mee kan doen, of die bepaalde aanpassingen vereisen.
 • Hoe te reageren in geval van nood, wat de symptomen zijn, etc.

Welke kleren moet je in de kind zijn tas voor zomerkamp inpakken?

Alle kleding die je je kind meegeeft moet comfortabel en stevig zijn. Zorg er ook voor dat ze makkelijk uit en aan te doen zijn en dat ze snel drogen.

Jeans en katoenen kledingstukken zijn de beste optie. Pak één kledingpaar in per dag en geef twee extra kledingparen mee.

Vergeet niet de naam van je kind op zijn of haar kleding, schoenen, hygiënische producten en andere persoonlijke voorwerpen te schrijven. Hieronder vallen ook de zaklamp, waterflesjes, zonnebril, etc. Hoewel er begeleiders zullen zijn die kunnen helpen, zullen de spullen van je kind minder snel kwijtraken als je zijn of haar naam er op schrijft.

Een jongen met zijn tas

Wie is er verantwoordelijk voor het inpakken van de tas?

Je moet één of twee dagen voordat kamp begint (afhankelijk van hoe opgewonden je kind is) beginnen met inpakken. Probeer je kind hier zo veel mogelijk bij te betrekken. Laat hem of haar dingen van de lijst afstrepen wanneer hij of zij het in de tas doet.

Daarnaast kan je ook met je kind bespreken hoe jullie het beste alles kunnen inpakken. Denk bijvoorbeeld aan wat je kind het eerst nodig zal hebben. Deze voorwerpen moeten boven in de tas liggen zodat ze makkelijk te pakken zijn. Als je kind meerdere vakken heeft, kan je ook beslissen welke spullen in welk vakje gaan.

Het is belangrijk dat kinderen leren om hun eigen tas in te pakken. Dit helpt ze om een beter idee te krijgen van wat ze mee hebben, welke spullen van hun zijn en waar ze ze kunnen vinden.

Als kinderen oud genoeg zijn om op kamp te gaan, zijn ze ook in staat om hun eigen tas te pakken – of in ieder geval actief te helpen bij het proces. Naarmate de jaren voorbij gaan zal je zonder twijfel zien dat ze er steeds beter in worden.

Helpen bij het inpakken van de tas

Je kan er natuurlijk bij zijn wanneer je kind zijn of haar tas inpakt en helpen wanneer dat nodig is. Je kan bijvoorbeeld suggesties geven over de indeling en checken of je kind niks vergeten is.

Door je kind zelf zijn tas te laten pakken, leer je hem om verantwoordelijk te zijn en voor zijn eigen spullen te zorgen. Daarnaast zal hij ook zelf zijn tas uit kunnen pakken wanneer hij weer thuis komt. Wellicht ook interessant voor jou

8 spellen om kinderen te vermaken op een lange reis
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
8 spellen om kinderen te vermaken op een lange reis

De optie om kinderen te vermaken op lange reizen maakt de ervaring een stuk leuker, of het nou met de auto of het vliegtuig is. • Colin Towell. (2018). Manual de supervivencia: habilidades para la aventura en exteriores. Blume.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.