Waarom moeten kinderen niet in een W-zit zitten?

Kinderen moeten niet in een W-zit zitten vanwege de problemen die deze houding kan veroorzaken in de psychomotorische ontwikkeling. Leer meer in het volgende artikel.
Waarom moeten kinderen niet in een W-zit zitten?

Laatste update: 19 december, 2021

Kinderen horen niet in W-zit te zitten en we gaan je vertellen waarom. Om te beginnen, ben je bekend met de W-zithouding? Gebruiken je kinderen deze houding vaak? Welnu, je moet weten dat deze gewoonte hen een reeks problemen op structureel niveau kan brengen, en daarom is deze houding af te raden.

In het algemeen hebben kleintjes de neiging op verschillende manieren met de grond om te gaan en zelfs te gaan zitten op de manier die voor hen het meest comfortabel is. Op dat punt valt de W-zithouding op. Een nogal merkwaardige manier van zitten, met de benen van het kind naar opzij gespreid. In feite is dit niet exclusief voor zuigelingen, want veel volwassenen blijven dit doen naarmate ze ouder worden.

Ondanks het comfort dat het voor kinderen oplevert, zijn er toch enkele risico’s verbonden aan deze houdingsgewoonte. Lees verder om te ontdekken welke dat zijn.

Kinderen moeten niet in de W-zit zitten

Ondanks dat het een comfortabele houding is, kunnen kinderen beter niet op deze manier zitten. Zoals we hierboven al zeiden, kan deze houding op lichamelijk niveau problemen veroorzaken waar je je bewust van moet zijn.

In de W-zit zitten vertraagt de posturale controle

Een van de belangrijkste redenen waarom kinderen deze houding gebruiken is gericht op de steunbasis, omdat ze zo gemakkelijker hun evenwicht kunnen bewaren.

In de W-zithouding blijven zowel de heup als de romp van het kind statisch en dit bevordert een grotere stabiliteit. De structuren die met houdingsregulatie te maken hebben worden echter onvoldoende gestimuleerd en hun ontwikkeling is vrijwel nihil.

In principe blijven de spieren van de romp (Engelse link) onbeweeglijk en noch de reactie, noch de buiging, noch de rotatie van de heup worden gestimuleerd.

Waarom mogen kinderen niet in een W-zit zitten

Spier-skeletale problemen

De W-zit vermindert niet alleen de beweeglijkheid (Spaanse link) van het kind, maar kan ook de spier-, bot-, en gewrichtsstructuren aantasten. Vooral als het kind deze houding lang aanhoudt.

In deze houding worden de heupen inwendig gedraaid en de knieën uitwendig gedraaid. Daardoor neemt de kans op een heupdislocatie sterk toe, vooral als het kind een geschiedenis van heupdysplasie heeft.

Een ander ernstig probleem dat gezien wordt bij kinderen die deze houding vaak aanhouden is een verkorting van de achillespees, een ligament dat de kuiten met de voet verbindt.

Wat de spieren betreft, wordt de zwakte van de spiergroepen van de romp, de abductoren, de hamstrings en de heupstrekkers steeds duidelijker.

Moeite met de fijne motoriek

Ongelooflijk is dat het onvermogen om de romp te bewegen, vooral in rotatie, het moeilijk maakt een dominante hand te ontwikkelen. Door de romp statisch te houden, houden kinderen voorwerpen vast met de hand die het dichtst bij is, de linker of de rechter.

De invloed van het bovenstaande blijkt niet alleen uit de grove motorische ontwikkeling, maar ook uit de fijne motoriek. Op dit punt kunnen kinderen meer moeite hebben met het uitvoeren van bepaalde taken, zoals kleuren, schrijven, of een muziekinstrument bespelen.

De W-zit beïnvloedt basale bewegingspatronen

Kinderen moeten niet in de W-zit zitten, want deze houding beïnvloedt basale bewegingspatronen, zoals het lopen op twee voeten. Dit probleem is te wijten aan de grote invloed op de ontwikkeling van spieren en botten.

Ook bepaalde bewegingen zoals rennen en springen worden na verloop van tijd belemmerd. Stel je maar eens voor dat je kind probeert te bewegen als het slecht ontwikkelde of onderontwikkelde lichamelijke structuren heeft.

Hoe moeten kinderen dan zitten?

Zitten in de W-zit beïnvloedt de motorische ontwikkeling van kinderen en daarom moet je voorkomen dat ze deze houding aannemen. We raden je echter aan kalm en tactvol te zijn. Kinderen hebben namelijk de neiging gemakkelijk gefrustreerd te raken als men ze corrigeert. Idealiter vermijd je dat je ze uitscheldt of abrupt corrigeert. Probeer ze andere houdingen te laten zien die ze kunnen aannemen om comfortabel te zitten.

Leer je kinderen te zitten met hun benen naar voren gestrekt of naar voren gekruist. Het belangrijkste is dat de houding die ze aannemen de beweging van het bovenlichaam mogelijk maakt en overbelasting van botten en spieren voorkomt.

We raden ook aan dat kinderen niet te lang zitten. Voortdurende beweging brengt namelijk grote voordelen voor de psychomotorische ontwikkeling van de kleintjes.

Kind is aan het mediteren

Is professionele medische hulp nodig?

Allereerst moet je als moeder voldoende steun hebben om de zithoudingen van kinderen te corrigeren. Natuurlijk is dat een taak waaraan andere gezinsleden, zoals de vader, grootouders of verzorgers, actief moeten deelnemen.

Maar als er problemen in de lichamelijke ontwikkeling van kinderen worden waargenomen, is de meest aangewezen reactie om medische hulp te vragen. Zelfs medische hulp zal waarschijnlijk verleend worden door een specialist in orthopedie of soortgelijke gebieden.

Op deze manier kan men de kinderen beoordelen en diagnosticeren naar gelang het probleem of de toestand. En op basis daarvan moet de specialist voor elk geval de juiste oplossingen zoeken. Al is het gewoon beter om deze omstandigheden te voorkomen. This might interest you...

Kinderen die met hun voeten naar binnen wijzend lopen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Kinderen die met hun voeten naar binnen wijzend lopen

Totdat kinderen 8 jaar oud zijn, is de hoek van de voeten en benen van kinderen nog niet gedefinieerd. Daarom hoef je je nog geen zorgen te maken.