5 Activiteiten om de lenigheid bij kinderen te vergroten

Wil je dat je kleintjes leniger worden? Lees dan deze aanbevelingen over activiteiten om de lenigheid bij kinderen te vergroten.
5 Activiteiten om de lenigheid bij kinderen te vergroten

Laatste update: 16 september, 2021

Activiteiten om de lenigheid bij kinderen te vergroten dragen bij tot het behoud en de verbetering van deze belangrijke menselijke fysieke capaciteit.

Lenigheid stelt ons in staat bewegingen van grotere amplitude uit te voeren, waarbij spieren, gewrichten en andere structuren van het lichaam betrokken zijn. Helaas verliezen we dit vermogen na verloop van tijd en vaak abrupt. Daarom is het een goed idee om van jongs af aan aan deze vaardigheid te werken.

Lenigheidsoefeningen voor kinderen

Het voornaamste doel van deze oefeningen is het behoud van deze lichamelijke capaciteit in de loop van de tijd. Maar omdat we het over kinderen hebben, is het van essentieel belang dat we hun aandacht trekken en hen motiveren om mee te doen. De activiteiten moeten dus aantrekkelijk en onderhoudend zijn. Neem nota van de activiteiten die wij aanbevelen.

1. Yoga voor kinderen om lenigheid bij kinderen te bevorderen

Onder de lenigheidsactiviteiten voor kinderen valt yoga op als een van de oudste disciplines (Engelse link) ter wereld.

Bij yoga voor kinderen ligt de nadruk op het werken aan verschillende lichaamshoudingen, waaronder statisch strekken eruit springt. Behalve het werken aan lenigheid bij kinderen, biedt deze discipline nog een groot aantal andere voordelen. Denk bijvoorbeeld aan ontspanning, concentratie en lichaamsbalans.

Deze activiteit wordt aanbevolen voor kinderen tussen 4 en 12 jaar, maar jongere kinderen kunnen er ook aan meedoen, met een minder strenge aanpak.

2. Dansen

Children in a dance class.

Hoewel veel dansen geen grote beweeglijkheid vereisen, is lenigheid fundamenteel voor het bewegen van gewrichten. Daarom is het goed om verschillende genres van dans te oefenen om het meeste uit deze activiteit te halen.

Behalve lenigheid worden ook andere lichamelijke vermogens zoals kracht, uithoudingsvermogen en behendigheid door dans gestimuleerd.

3. Groepsspelletjes om lenigheid bij kinderen te bevorderen

De stimulering van lenigheid bij kinderen gebeurt op drie manieren: statisch, dynamisch en passief. Door middel van groepsspelletjes kan aan deze capaciteit in al zijn vormen gewerkt worden.

Passief strekken moet de fundamentele as van het groepswerk zijn. De hulp van een ander is aan te bevelen, en daarom moeten deze spelletjes in tweetallen gedaan worden. In de eerste ronde heeft een van de kinderen de leiding over het helpen van de partner. In de volgende ronde wisselen de rollen.

De leerkracht, ouder of volwassene die met het toezicht op de activiteit belast is, moet erop toezien dat het strekwerk op de juiste manier gedaan wordt, om te voorkomen dat er blessures ontstaan.

4. Zwemmen

Is het je opgevallen dat zwemmen gunstig is voor elk aspect van de psychofysieke ontwikkeling van een kind? Lenigheid is zeker geen uitzondering.

Kinderen die regelmatig zwemmen versterken de vier belangrijkste lichamelijke vermogens, waaronder lenigheid.

Lichaamsbeweging wordt versterkt in het water, omdat de weerstand die het water biedt groter is dan die van de lucht. Tegelijk vereist zwemmen de beweging van verschillende lichaamssegmenten tegelijk, zodat de fysieke inspanning groter is.

Een ander voordeel van deze activiteit is dat ze tegelijk de versterking en ontspanning van de spieren mogelijk maakt. Bovendien bevordert het de bewegingsmogelijkheden van de gewrichten.

5. Specifieke rekoefeningen

Om de lenigheid bij kinderen te vergroten moeten ze ook specifieke rekoefeningen doen, dat wil zeggen oefeningen die op één of meer spiersegmenten gericht zijn. Voor kinderen worden onder andere oefeningen aanbevolen die de armen, de romp, de rug en de benen betreffen.

Probeer vóór elke rekoefening kort op te warmen om de spieren te activeren en het risico op blessures te verminderen. Je moet ook voorkomen dat kinderen opspringen of plotselinge bewegingen maken, zodat ze de spiervezels niet beschadigen.

Children stretching on a track.

Lenigheid hangt af van de individualiteit van de kinderen

Hoewel er meerdere alternatieven zijn om aan de lenigheid van kinderen te werken, moet je altijd in gedachten houden dat elk kind een ander ontwikkelingsproces heeft. Leeftijd is niet altijd een goede determinant van het psychofysieke niveau van kinderen, dus moeten we rekening houden met andere individuele aspecten.

Probeer je kinderen te vergezellen naar routine medische controles en bevorder een verscheidenheid aan lichamelijke activiteiten om de fysieke mogelijkheden van je kinderen te verbeteren. Daaronder ook lenigheid.