Tandplakverklikkers voor kinderen

Plaque verklikkers of disclosers zijn een hulpmiddel om de tandhygiëne bij kinderen te verbeteren. Ze zijn ideaal voor het verbeteren van hygiënetechnieken.
Tandplakverklikkers voor kinderen
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 10 mei, 2023

Tandplakverklikkers zijn producten die ons helpen de biofilm die zich op de tanden van kinderen ophoopt zichtbaar te maken. Deze tandplak verklikkers maken namelijk tijdelijk vlekken op het vuil in de mond om het beter te kunnen identificeren. Lees verder voor meer informatie.

Bacteriële plaque, of biofilm, is een dunne, doorschijnende, kleverige film gevormd door bacteriën en suikers uit de voeding. Het wordt afgezet en hecht zich aan tandoppervlakken en kan moeilijk met het blote oog te zien zijn. Als het niet verwijderd wordt door tandenpoetsen, hoopt het zich op en krijgt het een geelwitte kleur en een ruwe textuur.

Het is vooral zichtbaar op de overgang van tand en tandvlees en rond orthodontische apparatuur, twee plekken die moeilijk te reinigen zijn.

Als deze resten in de mond achterblijven, veroorzaken ze cariës, gingivitis en een slechte adem. Daarom zijn plakverklikkers een grote hulp voor kinderen om bacteriële plaque te herkennen en een goede mondhygiëne te oefenen.

Wat zijn tandplakverklikkers voor kinderen?

Zodra plaque zich vormt, ziet het er transparant uit. Dit maakt het dus moeilijk te zien en geeft de tand een valse schijn van schoon zijn. Tandplakverklikkers daarentegen zijn stoffen die de biofilm kleuren en zichtbaar maken. Hierdoor is de biofilm beter te zien, is hij gemakkelijker te verwijderen, en verbetert de poetstechniek.

De kenmerken van tandplakverklikkers

Tandplakverklikkers die bij kinderen worden gebruikt bevatten speciale kleurstoffen die de biofilm blauw, rood, roze of paars kleuren en zichtbaar maken. Om ze veilig in de mond te kunnen gebruiken, moeten ze echter aan de volgende kenmerken voldoen:

  • Gemakkelijk te gebruiken zijn.
  • Niet hinderlijk zijn bij contact met de mond.
  • Een aangename smaak hebben.
  • Ze moeten biocompatibel zijn en oplosbaar in water.
  • Ze mogen de slijmvliezen niet irriteren of allergieën veroorzaken.
  • Zorgen voor kleurcontrast: de kleurintensiteit moet veranderen tussen nieuwe en oude bacteriële plaque.
  • Voldoende duurzaam zijn.
  • Na gebruik gemakkelijk te verwijderen zijn.
Bacteriële plaque bij kinderen is goed op te sporen met zogenaamde tandplakverklikkers
Bacteriële plaque verklikkers kun je aanbieden als mondspoeling, kauwtabletten, vloeistoffen of gels. Ze bevatten allemaal kleurstoffen om de biofilm zichtbaar te maken.

Presentaties van tandplakverklikkers

Bij het kiezen van tandplakverklikkers voor je kinderen kun je kiezen uit verschillende presentaties. We vertellen je welke de meest gebruikte zijn, zodat je de meest geschikte voor je kind kunt kiezen.

Mondspoelingen

Tandplakverklikkers in de vorm van mondspoelingen zijn het gemakkelijkst te gebruiken bij kinderen die kunnen spugen. Ze worden op dezelfde manier gebruikt als een mondspoeling: De vloeistof wordt in de mond gedaan en 30 seconden rondgespoeld. Daarna moet je de vloeistof uitspugen en kan het kind de bevlekte bacteriële plak in de mond bekijken.

Kauwtabletten

Dit zijn tabletten die je moet kauwen tot ze helemaal oplossen. Dan wordt het geproduceerde speeksel door de mond verspreid, met water gespoeld, en dan worden de tanden bekeken.

Deze kunnen een enkele kleur hebben, die alle bacteriële plaque rood kleurt, of een dubbele kleur, die de oude plaque blauw en de nieuwere plaque violet of rood kleurt. Hoewel het voor kinderen leuk kan zijn om op deze tandpasta’s te kauwen, blijven ze wel lang in hun mond aanwezig.

Vloeibare tandplakverklikkers

Dit is een andere gemakkelijk te gebruiken huishoudelijke methode. Het bestaat uit 2 of 3 druppels van het product in de mond te doen en het speeksel een minuut lang over alle tanden te laten circuleren, alvorens te spoelen om het teveel te verwijderen. Op dat moment zul je de bevlekte tandplak kunnen zien.

Behalve dat het de tanden vlekt, kleurt het ook het tandvlees en de tong, dus je kunt het het beste gebruiken voordat het kind naar bed gaat. In deze presentatie is er ook een lichtgevoelige vloeistof die in tandartspraktijken wordt gebruikt.

Het heeft de bijzonderheid dat het zichtbaar is wanneer een speciaal blauw licht wordt toegepast, zodat er geen sporen zichtbaar zijn bij het verlaten van de praktijk.

Tandplakverklikkers in gelvorm

Gels zijn een soort tandplakverklikker voor professioneel gebruik. In dit geval wordt het op de tanden aangebracht door een kindertandarts in de tandartspraktijk met behulp van kleine borsteltjes of sponsjes. Deze procedure maakt het mogelijk om het risico op gaatjes te bepalen, omdat het product de verschillende vormen van bacteriële plaque in drie verschillende tinten kleurt.

Een meisje poetst goed haar tanden
Deze gel kan gebruikt worden vóór het tandenpoetsen om de plekken zichtbaar te maken die met meer nadruk ontsmet moeten worden.

Wanneer gebruik je tandplakverklikkers bij kinderen?

Het doel van tandplakverklikkers is het zichtbaar maken van deze film van resten die zich op de tanden van kinderen afzet en die niet zichtbaar is met het blote oog. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken vóór het tandenpoetsen om te laten zien op welke plekken je je moet concentreren.

Ze zijn een handig hulpmiddel om kinderen de juiste technieken (Engelse link) te leren en te oefenen. Het kan ook gebruikt worden nadat de mondhygiëne op de gebruikelijke manier is uitgevoerd. Dit helpt om de effectiviteit van de gebruikte techniek te evalueren en te ontdekken welke gebieden meer nadruk nodig hebben.

Tandplakverklikkers kunnen ook een product zijn dat kinderen motiveert (Spaanse link) om aandacht te besteden aan hun poetsgedrag. Het zien van het residu op hun tanden helpt hen het belang te begrijpen van het poetsen van een gebied dat op het eerste gezicht schoon lijkt.

Voor kinderen die een beugel dragen zijn tandplakverklikkers ook een geweldige aanvulling op de mondhygiëne. Door de plekken waar biofilm zich ophoopt zichtbaar te maken, kunnen kinderen moeilijk schoon te maken plekken aanpakken.

Zie wat er gereinigd wordt

Tandplakverklikkers zijn een nuttig hulpmiddel voor het oefenen en verbeteren van mondhygiënetechnieken bij kinderen. Je kindertandarts kan je adviseren hoe je ze bij je kind kunt gebruiken en op welke momenten.

Hoewel je ze niet elke dag hoeft te gebruiken, kun je door de plekken waar bacteriën zich ophopen te identificeren de noodzaak van deze hygiënische gewoonte beoordelen en het steeds beter doen.

Het verzorgen van de mondgezondheid voorkomt veel ziekten. Dus je toevlucht nemen tot dit middel dat helpt de mond van je kinderen gezond en stralend te houden is zeker de moeite waard.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Changoluisa Venegas, A. D. (2022). Técnicas de cepillado dental en pre escolares, revisión de literatura entre 2010 al 2020.
  • Acosta-Andrade, A., David-Solórzano, J., Pico-Sornoza, A., Sinchiguano-Quinto, K., & Zambrano-Torres, J. (2021). Correcto cepillado dental en niños: Artículo de revisión bibliográfica. Revista Científica Arbitrada en Investigaciones de la Salud GESTAR. ISSN: 2737-6273.4(7), 2-22.
  • Mensi, M., Scotti, E., Sordillo, A., Agosti, R., & Calza, S. (2020). Plaque disclosing agent as a guide for professional biofilm removal: A randomized controlled clinical trial. International journal of dental hygiene18(3), 285-294.
  • Soto Echavarria, L. (2021). Influencia del uso del revelador de placa en el seguimiento de las instrucciones de higiene oral en pacientes de 6 a 15 años de edad: estudio caso control. Estudio piloto.
  • Chiliquinga Macias, J. A. (2020). Efectividad del cepillado escolar supervisado en el control de placa bacteriana (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • de Sousa, R. S. H. M. (2019). Comparação da eficácia do revelador de placa com método físico de descolamento.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.