Tanderosie bij kinderen: oorzaken en behandelingen

Als kinderen pittige tanden hebben, beïnvloedt dat de functie van hun mond en hun kwaliteit van leven. Ontdek de oorzaken en de behandeling.
Tanderosie bij kinderen: oorzaken en behandelingen
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 19 oktober, 2022

Tanderosie is een vrij veel voorkomende situatie bij kinderen. We hebben het over de verkleuring en afbraak van tanden en kiezen door tandbederf, een van de meest voorkomende te voorkomen aandoeningen in de wereld.

Als de tanden van kinderen door tandbederf donkerder worden of afbreken, hebben de negatieve gevolgen invloed op hun dagelijks leven. Ze beïnvloeden het kauwen, eten, spreken, zelfvertrouwen en sociale relaties. Kinderen voelen zich namelijk vaak in verlegenheid gebracht of geplaagd vanwege het uiterlijk van hun glimlach.

Lees verder en ontdek wat de oorzaken zijn van tanderosie en gaatjes bij kinderen en hoe dit probleem te behandelen.

De oorzaken van tanderosie bij kinderen

Zoals al gezegd, hebben we het over tanderosie als het tandglazuur is aangetast en er gaatjes aanwezig zijn in kindertanden. Deze aandoening kan zowel in melktanden als in blijvende tanden ontstaan.

Gaatjes worden veroorzaakt door het verlies van de minerale bestanddelen van de tanden. Dit is het gevolg van de inwerking van zuren die bacteriën in de mond produceren bij de metabolisatie van koolhydraten uit de voeding.

Als het verlies van harde tandweefsels zonder behandeling voortschrijdt, worden de oppervlakken van de tanden donkerder en breken ze af. En dit resulteert bij kinderen in het ontstaan van kuiltjes in de tanden, wat niets anders is dan een gevorderd stadium van tandbederf.

Om deze afbraak te laten plaatsvinden moeten er in de mond van het kind bepaalde omstandigheden (Spaanse link) bestaan, die bijdragen tot het verlies van mineralen uit de tanden:

  1. Bacteriële tandplak is een heldere of witachtige kleverige film die zich op tand- en mondoppervlakken vastzet. Het bestaat uit bacteriën en voedselresten. Als je het niet goed verwijdert door middel van goede mondhygiëne, hoopt het zich op.
  2. Cariogene voeding: overmatige consumptie van suikerhoudende, ultrabewerkte voedingsmiddelen en koolzuurhoudende dranken verhoogt het aantal bacteriën in de mond en verhoogt de zuurgraad in de mond.
  3. Condities van het kind: de anatomie van het gebit, de opstelling van de tanden, of de lagere speekselproductie zijn enkele van de individuele factoren die de ophoping van bacteriën en het ontstaan van gaatjes kunnen bevorderen.
  4. Gebrek aan kennis: gebrek aan informatie (Spaanse link) van de ouders over de oorzaken van deze aandoening, goede hygiënische gewoonten, en manieren om ze te voorkomen zijn heel belangrijke aspecten voor het ontstaan van het probleem.
Snoepjes tasten het glazuur van de tanden aan
Snoep is heerlijk, maar je moet het met mate aanbieden en je moet zorgen voor een goede mondhygiëne na consumptie.

Symptomen die gepaard gaan met doorgebeten tanden

We hebben je al verteld dat, als we het over aangetaste tanden bij kinderen hebben, we het hebben over de vlekken en spleten die door gaatjes ontstaan. Als dit verlies van mineralen op het tandoppervlak onbehandeld blijft, breidt het zich uit naar diepere plekken.

Daarom kun je tanderosie zien als bruine of zwarte vlekken op de tanden en vervolgens als openingen of gaatjes. Deze houden meer bacteriën en voedselresten vast, wat het destructieve proces versnelt.

Als gaatjes het tandbeen en de pulpa aantasten, kan het kind pijn ervaren of gevoeligheid bij het kauwen of eten van koud, heet of zoet voedsel.

Als je het proces niet stopt, kunnen ook complicaties ontstaan, zoals tandinfecties en gedeeltelijk of geheel verlies van de tand.

Behandelingen voor tanderosie

Om tanderosie bij kinderen op te sporen en te behandelen, is het heel belangrijk regelmatig een kindertandarts te bezoeken. Tijdens regelmatige controles kan de vakman het probleem op tijd diagnosticeren, de voortgang ervan vertragen en de hierboven genoemde complicaties voorkomen.

Als gaatjes de tanden aantasten, kiest de tandarts de beste behandeling om de voortgang ervan te vertragen en de schade te keren, afhankelijk van elk geval. De strategie hangt af van het soort aangetast gebit, de omvang van de laesie, en de bijzonderheden van de zuigeling.

  • Als er gaatjes op het glazuur en het tandbeen zitten, verwijdert de tandarts de beschadigde weefsels mechanisch. Daarna vult hij de holte met een speciaal materiaal, zoals een vulling. In gevallen van ernstige vernieling kan een kroon nodig zijn.
  • Als de vernietiging de binnenkant van de tand heeft aangetast, er infectie is, of de vernietiging zeer ernstig is, beoordeelt de tandarts het gemak van het behouden of wegnemen van het aangetaste stuk.
  • Als het een melktand is, wordt gekeken naar de tijd die nog rest voor tandvervanging. Daarom kan gekozen worden voor endodontie of extractie en plaatsing van een plaatshouder tot de definitieve tand tevoorschijn komt.
  • Bij blijvende tanden wordt meestal de voorkeur gegeven aan het behoud van het element. In deze gevallen wordt endodontische behandeling toegepast, met verschillende materialen, afhankelijk van de graad van wortelvorming.

Het probleem voor zij

In al die gevallen waarin nog geen gaatjes zijn ontstaan, is een bezoek aan de tandarts ook belangrijk. De tandarts kan de factoren opsporen die het ontstaan ervan bevorderen. Vervolgens kan hij de ouders de nodige raad geven om het probleem te voorkomen.

“Gaatjes in het gebit bij kinderen zijn te voorkomen en bijna alle risicofactoren kunnen veranderd worden.
-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)-.

Bovendien kan de specialist ook enkele preventieve behandelingen aanbieden, zoals sealen, fluoridebehandelingen, of gebitsafwijkingen aanpakken die bacteriën vasthouden.

Goed de tanden poetsen om erosie te voorkomen
Je kind motiveren om gezonde gewoonten aan te houden, zoals gezond eten en een goede mondhygiëne, is altijd de beste verzorgingsstrategie.

Wat gebeurt er als je rotte tanden bij kinderen niet behandelt?

Rotte tanden bij kinderen stoppen niet vanzelf en herstellen zich niet op natuurlijke wijze. Als gaatjes onbehandeld blijven, vordert het besmettelijke proces en vernietigt steeds meer het tandelement. Maar het tast ook nabijgelegen weefsels aan en verhoogt het risico dat de situatie met andere, ernstiger ziekten wordt gecompliceerd.

Pijn is een heel vervelende situatie die meestal optreedt als er diepe gaatjes zijn en kinderen verhindert goed te eten en te rusten. Bovendien worden hun spel en dagelijkse bezigheden onderbroken door het ongemak en ze hebben de neiging vaak school te missen vanwege dit probleem.

Infectie is een andere veel voorkomende complicatie die kan ontstaan door doorgebeten tanden bij kinderen. Dit kan leiden tot ernstiger aandoeningen, zoals cellulitis of de verspreiding van de infectie naar andere delen van het lichaam. Evenzo kan, wanneer gaatjes de melktanden aantasten, het beeld de juiste ontwikkeling van de blijvende elementen in wording belemmeren.

En natuurlijk leidt massale vernietiging van de tanden tot het verlies van de aangetaste stukken. Dit verslechtert het uiterlijk van de glimlach en belemmert de functies van de mond. Bovendien veroorzaakt het de beweging van andere gebitselementen die deze verloren ruimte zullen innemen en gebitsmisstanden in de hand werken.

Om al deze redenen is het behandelen van aangetaste tanden en tanderosie bij kinderen zodra dit ontdekt wordt een prioriteit in de mondgezondheid van kinderen. Hoe eerder je de situatie terugdraait, hoe eenvoudiger de behandeling is en hoe meer complicaties je kunt helpen voorkomen.

Het voorkomen van tanderosie bij kinderen

Gaatjes zijn een aandoening die te voorkomen is met eenvoudige maar consequente praktijken. Een gezonde voeding combineren met een goede mondhygiëne van jongs af aan is de sleutel tot het voorkomen ervan.

Het eten van gevarieerde en gezonde voeding, en het vermijden van voedsel dat rijk is aan suiker, helpt bij de verzorging van het gebit. Minstens tweemaal per dag de tanden van kinderen poetsen met fluoride tandpasta en flossen voorkomt de ophoping van schadelijke bacteriën.

Om de 6 maanden een bezoek brengen aan de kindertandarts maakt de mondverzorging compleet, want zij zijn een bondgenoot die helpt de mondgezondheid van de kleintjes op peil te houden.

Onthoud: aangetaste tanden bij kinderen kun je vermijden. Als je je kleintjes helpt gezonde gewoonten in te bouwen, krijgen ze een gezonde glimlach. En ook een levenswijze waar ze voor altijd profijt van zullen hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Echeverria-López, S., Henríquez-D’Aquino, E., Werlinger-Cruces, F., Villarroel-Díaz, T., & Lanas-Soza, M. (2020). Determinantes de caries temprana de la infancia en niños en riesgo social. International journal of interdisciplinary dentistry13(1), 26-29.
  • Cabrera Escobar, D., López García, F., Ferrer Hurtado, O., Tellería Castellanos, A. M., & Calá Domínguez, T. (2018). Factores de riesgo de caries dental en niños de la infancia temprana. Paulo VI. Venezuela. 2012. Revista Médica Electrónica40(4), 958-967.
  • Cruz Maldonado, D. M. (2022). Hábitos alimenticios y su relación con la caries dental en niños de 0 a 14 años. Revisión de la literatura (Doctoral dissertation, Quito: Universidad de Los Hemisferios 2022).
  • Nasco Hidal, N., Gispert Abreu, E. D. L. A., Roche Martinez, A., Alfaro Mon, M., & Pupo Tiguero, R. J. (2013). Factores de riesgo en lesiones incipientes de caries dental en niños. Revista Cubana de estomatología50(2), 0-0.
  • Pitts, N., Baez, R., & Diaz-Guallory, C. (2020). Caries de la primera infancia: La Declaración de Bangkok del IAPD. REVISTA ODONTOLOGÍA PEDIÁTRICA19(1), 45-48.
  • Sánchez-Pérez, L., Sáenz Martínez, L. P., Molina-Frechero, N., Irigoyen-Camacho, M. E., & Alfaro-Moctezuma, P. (2018). Riesgo a caries. Diagnóstico y sugerencias de tratamiento. Revista ADM75(6).
  • Zambrano Hidalgo, M. J. (2021). Caries de la infancia temprana: prevención y tratamientos: Revisión sistemática.
  • Córdova Aguilera, D. N. (2021). Caries de biberón, prevención y tratamiento (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.