Intermitterend vasten: is het veilig voor adolescenten?

Intermitterend vasten is een aan te raden manier voor adolescenten om gewicht te verliezen, zolang ze voldoen aan de voorwaarden van hun gezondheidsprofessional.
Intermitterend vasten: is het veilig voor adolescenten?

Laatste update: 21 november, 2023

Intermitterend vasten is populair geworden als effectieve afslanktechniek. Maar is het veilig voor tieners? Dit is iets om bij stil te staan, want de wetenschap heeft niet genoeg bewijs om het ene of het andere antwoord te ondersteunen. Daarom zal ik ook mijn professionele mening geven.

Het is normaal dat een tiener meer voedingsstoffen nodig heeft om de versnelde toename in omvang en gewicht op te vangen, naast andere lichaamsveranderingen. Daarom moet je eten wat goed is en niet heel lang voedingsstoffen beperken. Maar wat als je wilt afvallen, kun je dan veilig intermitterend vasten toepassen? Blijf lezen en je vindt het antwoord.

Wat is intermitterend vasten?

Vasten is door de geschiedenis heen beoefend voor religieuze doeleinden. Maar voor dieetdoeleinden wordt intermitterend vasten (of intermittent fasting – IF) gedefinieerd als een eetpatroon dat bestaat uit het verlengen van bepaalde gedeeltes van onze dag waarin we niet eten. Daarom zijn de maaltijden geconcentreerd in minder uren per dag.

Je kunt bijvoorbeeld 12 uur vasten en in de daaropvolgende 12 uur eten; 16 uur vasten en dan in de 8 uur daarna eten; en zelfs 20 uur vasten en 4 uur eten. Je kunt ook 24 uur of 48 uur vasten.

Zoals je ziet is intermitterend vasten geen dieet op zich, maar een protocol voor het eten gedurende de dag. Het is een schema dat de vorm van de stofwisseling in ons lichaam verandert.

Tijdens de vastenuren verlaagt de insuline, die verantwoordelijk is voor het vervoeren van suiker als energiebron naar de cellen, zijn niveaus in het bloed. Daarom gebruikt het lichaam vetafzettingen om de benodigde energie te verkrijgen. Dit leidt tot gewichtsverlies. Daarnaast wordt intermitterend vasten ook in verband gebracht met het voorkomen van bepaalde ziekten. Alles zal echter afhangen van de kenmerken van de persoon en zijn of haar algemene omstandigheden.

Zijn er risico’s verbonden aan intermitterend vasten?

“Niet alles wat blinkt is goud,” want ondanks de voordelen van dit eetpatroon kun je ook enkele risico’s lopen. Wat dat betreft zijn er twijfels of het een veilige en effectieve methode is voor gewichtsbeheersing op lange termijn. Zo staat in een overzicht (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Behavioral Science.

De risico’s op korte en middellange termijn die tot nu toe bekend zijn, zijn als volgt:

  • Spanning: als er vele uren voorbijgaan zonder te eten, kunnen spanning en stress ontstaan. Als gevolg daarvan kunnen eetbuien ontstaan. Vervolgens ontstaat een schuldgevoel en stopt men met eten tijdens de voedingsvensters. Dat wil zeggen dat het protocol volledig verloren gaat.
  • Spijsverteringsstoornissen: gastritis of maagzuur verschijnen als het vastenvenster erg lang is.
  • Onevenwichtige inname van voedingsstoffen: intermitterend vasten geeft niet aan wat je moet eten, maar wanneer. Daardoor kunnen voedingsmiddelen worden opgenomen die geen vitaminen of mineralen leveren, wat kan leiden tot onevenwichtigheden in de voedingsstoffen.
Intermitterend vasten
Bij het uitvoeren van intermitterend vasten is het essentieel om goede begeleiding te hebben van een professional. Anders loop je het risico dat je voedingsmiddelen opneemt die schadelijk zijn voor je gezondheid.

Is intermitterend vasten veilig voor tieners?

De populariteit van intermitterend vasten voor gewichtsverlies heeft de sociale netwerken en de oren bereikt van tieners die zich zorgen maken over hun lichaamsbeeld. Daarom adopteren velen het als eetstijl om er beter uit te zien. Tot nu toe zijn er echter enkele tegenstrijdigheden over de veiligheid ervan. Hieronder vertellen we je de verschillende standpunten over deze kwestie.

Degenen die geen voorstander zijn van intermitterend vasten door tieners

De wetenschap toont een studie (Engelse link) opgenomen in het tijdschrift Eating Behavior, in 2022, die de opkomst benadrukt van een gevaarlijk gedrag dat al bekend is bij adolescenten. Intermitterend vasten zou eetstoornissen kunnen versterken, zoals eetbuien, braken en dwangmatig sporten.

In deze studie zit ook een reflexmatige oproep aan professionals om intermitterend vasten niet aan te raden aan adolescenten om af te vallen. In dit verband is een andere reden de komst van de puberteit, omdat biologische, emotionele en cognitieve veranderingen optreden met een versnelde lichamelijke groei. En om die op een gezonde manier te laten plaatsvinden, zijn veel energie en voedingsstoffen nodig.

Degenen die het ondersteunen

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies die intermitterend vasten bij adolescenten met obesitas ondersteunen. Eén studie (Engelse link) die de haalbaarheid, werkzaamheid en aanvaardbaarheid ervan evalueerde vond een significante vermindering van de lichaamssamenstelling en het risico op hart- en vaatziekten. Tegelijkertijd werd in een onderzoeksproject (Engelse link) intermitterend vasten voorgesteld als de dieetinterventie bij uitstek bij adolescenten met obesitas.

Nog een review uit 2023 (Engelse link), verschenen in het Journal of Yeugnam Medical Science, benadrukt de effectiviteit en aanvaardbaarheid van intermitterend vasten bij adolescenten met obesitas.

De professionele mening

Intermitterend vasten kan veilig zijn bij oudere adolescenten, mits gecontroleerd en gepland door een arts of voedingsdeskundige. Op zijn beurt is ook de steun van de psycholoog belangrijk.

Daarnaast zijn andere factoren om rekening mee te houden dat het alleen geïndiceerd is bij obesitas en overgewicht. Ook als de jongere de puberteit voorbij is, dus tussen 16 en 18 jaar. Een andere factor om op te letten is het dieet.

Hiervoor is het belangrijk dat de tijd dat er gegeten wordt gezond, bewust, evenwichtig en gevarieerd is. Gedurende het hele proces moeten gezonde veranderingen in levensstijl worden aangemoedigd, waaronder regelmatige lichaamsbeweging, goede slaap en stressmanagement.

Een tiener voelt zich duizelig daar ze niet genoeg heeft gegeten
In het algemeen zijn adolescenten wat gevoeliger voor vasten. Vasten kan bijvoorbeeld overmatige vermoeidheid, zwakte, gebrek aan concentratie, groeistoornissen en onderbreking van de menstruatie bij vrouwen veroorzaken.

Wanneer niet aan te bevelen?

Intermitterend vasten wordt niet aanbevolen voor adolescenten in de volgende gevallen:

  • De arts raadt het niet aan.
  • Het kind heeft een geschiedenis van eetstoornissen.
  • Als ze te weinig eten en maaltijden overslaan.
  • Ze zijn zich niet bewust van de voordelen en gevolgen van intermitterend vasten.
  • Ze hebben andere bijbehorende gezondheidsproblemen.
  • Ze hebben ondergewicht voor hun leeftijd en lengte.
  • Het kind gebruikt medicijnen.

Als geen van bovenstaande van toepassing is, dan heeft de 16/8 methode de voorkeur, omdat die een ruim eet-venster heeft. In de eerste week is het echter mogelijk om te beginnen met het 12- of 10-uurs maaltijdplan. Tegelijkertijd past het lichaam zich aan en beoordeelt de specialist of de methode geschikt is voor de jongere. Fruit, volle granen, olijfolie, noten, gedroogd fruit, peulvruchten, groenten en magere dierlijke eiwitten moeten deel uitmaken van het dieet.

Hoe zit het met kinderen, wordt het aanbevolen?

Ongetwijfeld wordt intermitterend vasten niet aanbevolen voor kinderen. Daar zijn genoeg redenen voor. Vooral vanwege de grote behoefte aan energie en voedingsstoffen die nodig zijn voor de vorming van de weefsels en moleculen die betrokken zijn bij de fysieke, neurologische en fysiologische groei, en de ontwikkeling in het algemeen.

Kortom, is intermitterend vasten aan te bevelen voor adolescenten?

Ja, zolang het voor gewichtsverlies is en aan de door gezondheidswerkers gestelde voorwaarden wordt voldaan. Met name wat betreft de leeftijd en de afwezigheid van eetstoornissen en andere ziekten. Het hele protocol moet strikt gecontroleerd worden door de behandelend arts, voedingsdeskundige en psycholoog.

Die adolescenten die nog in het proces van de puberteit zitten, moeten niet aan intermitterend vasten voor gewichtsverlies doen. Voor oudere tieners is het aanbevolen protocol 16:8, omdat het nodig is om het dieetvenster te verruimen. Het moet worden ingekaderd binnen een gezond, bewust, evenwichtig en gevarieerd plan. Een verandering in eetstijl, lichaamsbeweging, stressbeheersing en goede slaap zijn essentieel voor het succes van het plan.

Daarnaast is voedseleducatie thuis en op school een krachtig middel om gewichtstoename bij adolescenten te voorkomen. Het is essentieel om goede eetgewoonten en een gezondere levensstijl aan te moedigen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ganson, K. T., Cuccolo, K., Hallward, L., & Nagata, J. M. (2022). Intermittent fasting: Describing engagement and associations with eating disorder behaviors and psychopathology among Canadian adolescents and young adults. Eating behaviors47, 101681. https://doi.org/10.1016/j.eatbeh.2022.101681
  • Harvie, M., & Howell, A. (2017). Potential Benefits and Harms of Intermittent Energy Restriction and Intermittent Fasting Amongst Obese, Overweight and Normal Weight Subjects-A Narrative Review of Human and Animal Evidence. Behavioral sciences (Basel, Switzerland)7(1), 4. https://doi.org/10.3390/bs7010004
  • Jebeile, H., Gow, M. L., Lister, N. B., Mosalman Haghighi, M., Ayer, J., Cowell, C. T., Baur, L. A., & Garnett, S. P. (2019). Intermittent Energy Restriction Is a Feasible, Effective, and Acceptable Intervention to Treat Adolescents with Obesity. The Journal of nutrition149(7), 1189–1197. https://doi.org/10.1093/jn/nxz049
  • Song, D. K., & Kim, Y. W. (2023). Beneficial effects of intermittent fasting: a narrative review. Journal of Yeungnam medical science40(1), 4–11. https://doi.org/10.12701/jyms.2022.00010
  • Vidmar, A. P., Goran, M. I., Naguib, M., Fink, C., Wee, C. P., Hegedus, E., Lopez, K., Gonzalez, J., & Raymond, J. K. (2020). Time limited eating in adolescents with obesity (time LEAd): Study protocol. Contemporary clinical trials95, 106082. https://doi.org/10.1016/j.cct.2020.106082

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.