De gevolgen van niet goed slapen in de puberteit

Slaap is een belangrijk deel van de ontwikkeling tijdens de puberteit. In het artikel van vandaag zullen we de gevolgen van niet voldoende slapen bespreken.
De gevolgen van niet goed slapen in de puberteit
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

Slapen is een actie die we elke dag automatisch uitvoeren. Het is erg belangrijk als het gaat om het regenereren van de geest en het lichaam. Slaap is voor elk mens belangrijk, maar vooral voor degenen die nog volop aan het ontwikkelen zijn. Daarom hebben we het volgende artikel geschreven waarin we de gevolgen van niet goed slapen in de puberteit noemen.

In deze periode gaan kinderen door veel fysieke, psychologische, emotionele en sociale veranderingen. Deze veranderingen kunnen ook invloed hebben op hun slaapkwaliteit.

Waarom hebben tieners problemen met slapen?

Wanneer we ‘s nachts slapen gaan we door 2 afwisselende slaapcycli.

  • Non-remslaap: Non-remslaap bestaat uit 4 fases, wat bestaat uit een overgangsfase tussen de waak- en slaaptoestand.
  • Remslaap: Ook bekend als droomslaap. In deze cyclus bewegen de ogen erg snel.

In die zin is trage-golf-slaap (de derde fase van non-remslaap) de belangrijkste fase. De basisfunctie van deze slaapfase is het verminderen van hersenmetabolisme en de hersenen te laten te rusten. Daarnaast geloven experts dat de remslaap gerelateerd is aan hersenontwikkeling en leren.

Mobielgebruik voor het slapen

Deze fases kunnen snel veranderen bij tieners. De redenen hiervoor zijn slechte slaapgewoontes en de sociale druk die jonge studenten tegenwoordig ervaren.

Niet goed slapen in de puberteit

Juiste slaapgewoontes omvatten een aantal noodzakelijke praktijken. Deze praktijken stellen tieners in staat om een normale toestand te behouden tijdens de nachtelijke slaap en tijdens de waakzaamheid overdag.

Wanneer tieners moeite hebben met goed slapen, kunnen de redenen hiervoor te maken hebben met het volgende:

  • Ongezonde eetgewoontes, voornamelijk ‘s avonds.
  • Het uitvoeren van fysieke oefeningen voor het slapen.
  • Het consumeren van bepaalde dranken zoals koffie, energiedrank, alcohol en cafeïnehoudende frisdranken of tabak of drugs.
  • Tot laat in de avond series of films kijken.
  • Mobielgebruik voor het slapen.
  • Het spelen van videospellen in de avond.

William Charles Dement, een Amerikaanse slaaponderzoeker, zei over dit onderwerp het volgende: “Adolescentie is de grote en beangstigende overgang van de kindertijd naar volwassenheid. Het is in het belang van de geciviliseerde samenleving dat een kind er uit deze overgang volwassen, verantwoordelijk en goed opgevoed komt.

Samen met mentale en fysieke rijping moet preventieve gezondheid als driemanschap worden ingeprent tijdens de adolescentie als een permanente levensfilosofie.

De praktijk van gezonde voeding zal zorgen voor de best mogelijke uitkomst tijdens het ouder worden. Lichaamsbeweging en fysieke fitheid zullen ook de gezondheid en kwaliteit van leven bevorderen.

Gezonde en voldoende slaap bevordert de levensduur en met name het optimale gebruik van onze uren die we wakker zijn. We zijn alleen gezond als onze slaap gezond is. Helaas is de opdringing van dit derde lid van het driemanschap van preventieve gezondheid afwezig.

Sociale verplichtingen

Als je er over nadenkt, heeft onze moderne samenleving veel verwachtingen en verplichtingen. Het is dus goed mogelijk dat academische en sociale eisen invloed hebben op de slaap van een tiener.

Veel tieners nemen deel in verschillende activiteiten of spenderen hun middagen met vrienden. Dit weerhoudt hen ervan om hun academische verplichtingen bij te houden.

In feite spenderen veel jongeren hun nachten wakker, zodat ze huiswerk kunnen maken of zich voor kunnen bereiden op een toets. Te weinig slaap staat echter in verband met slechte prestaties op schoolDit komt omdat tieners genoeg slaap nodig hebben om informatie goed op te kunnen slaan en te verwerken. Dit is erg belangrijk in het verbeteren van het leerproces.

Gamen voor het slapen

De gevolgen van niet goed slapen in de puberteit

Tijdens het schooljaar moeten tieners elke dag veel uren op school zitten. Als ze de nacht ervoor niet goed hebben geslapen, zal dit zonder twijfel negatieve impact hebben op hun dag.

De negatieve gevolgen zijn bijvoorbeeld:

  • Moeite met opletten tijdens een uitleg.
  • Problemen tijdens het concentreren op schoolwerk.
  • Vermoeidheid.
  • Geheugenverlies.
  • Moeite met aantekeningen maken zonder afgeleid te worden.
  • Sociale problemen.
  • Slechte schoolprestaties.
  • Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.
  • Minder motivatie en energie.
  • Geen problemen kunnen oplossen en geen keuzes kunnen maken.

De gevolgen van niet goed slapen in de puberteit zijn dus erg serieus. Het belemmert namelijk het goed functioneren van hun lichaam en hersenen, wat zorgt voor cognitieve en motorische problemen.

Het heeft ook invloed op hun humeur en hun dagelijks leven in het algemeen. Daarom is het belangrijk om slaapproblemen in de puberteit op te lossen. Anders zullen ze alleen maar erger worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Andreu, M. M. y Arboledas, G. P. (2013). Trastornos del sueño durante la adolescencia. Revista de3, 29-66.
  • Carlson, N.R. (2006). Fisiología de la conducta. Madrid: Pearson Educación.
  • Sierra, J.C., Jiménez-Navarro, C. y Martín-Ortiz, J.D. (2002). Calidad del sueño en estudiantes universitarios: importancia de la higiene del sueño. Salud Mental25(6), 35-43.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.