De huid van kinderen met kanker beschermen

De huid van kinderen met kanker is gevoeliger en moet daarom met meer zorg en aandacht worden behandeld. Lees hier hoe.
De huid van kinderen met kanker beschermen

Laatste update: 01 juni, 2021

Kinderen met kanker kunnen een huid hebben die gevoeliger is voor de zon, als gevolg van de behandelingen die ze ondergaan, zoals bestralingstherapie of chemotherapie.

De huid kan gemakkelijker verbranden en de kans op het ontwikkelen van een soort kwaadaardige laesie, zoals melanoom, neemt toe. Om dezelfde reden zijn er bepaalde voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen als het gaat om de verzorging van de huid van kinderen met kanker. Hier zijn enkele maatregelen die je moet nemen.

Effecten van behandelingen van huidkanker

Chemotherapiemedicijnen veroorzaken roodheid, huiduitslag en verschillende soorten huidirritaties. Stralingstherapie is een andere procedure die vergelijkbare tekenen en symptomen kan veroorzaken, naast ontsteking, afschilfering van het huidoppervlak en blaren in het behandelde gebied.

Verplicht gebruik van zonnebrandcrème op de huid van kinderen met kanker

Kinderen zijn erg afhankelijk van hun ouders wat bescherming tegen de zon betreft, waardoor ze een zeer kwetsbare groep zijn. Er zijn verschillend vormen van zonnefilters: spay, crème, gel en lotion. Als het echter om kinderen gaat, is de spray het beste, vanwege het gemak waarmee het is aan te brengen.

De huid van kinderen met kanker beschermen

Wanneer je een zonnebrandcrème kiest, moet je je concentreren op die met een breed UVA- en UVB-spectrum en een zonbeschermingsfactor (SPF) van minstens 50. Bovendien moet je de vervaldatum van het product verifiëren. Onthoud dat het product, eenmaal geopend, maar een jaar meegaat.

Bevochtig de huid regelmatig

Kinderen die therapeutische ingrepen hebben ondergaan, zoals radiotherapie of chemotherapie, hebben een beschadigd huidoppervlak. Als gevolg is de huidbarrière veranderd en moet deze worden geregenereerd.

Een goede en regelmatige hydratatie is een van de belangrijkste stappen die je moet implementeren bij een kind met kanker. Er zijn zelfs vochtinbrengende crèmes op de markt met zonbescherming om de verschillende stappen van huidbescherming te combineren.

Draag hoeden met brede randen

Het gebruik van hoeden met een brede rand draagt bij aan de bescherming van delen van het lichaam die men kan vergeten bij het aanbrengen van zonnebrandcrème. De achterkant van de nek, oren en hoofdhuid worden allemaal beschermd door dit soort maatregelen.

Bovendien moet je niet alleen zonnebrandcrème aanbrengen op dagen dat de zon zichtbaar is, maar ook op bewolkte dagen. Ultraviolette stralen zijn perfect in staat om door de wolken te komen en je huid te beschadigen.

Kies hypoallergene producten

Van hypoallergene producten is bekend dat ze de kans op irritaties, allergieën of intoleranties verminderen. Dit type product is niet alleen nuttig voor mensen met een gevoelige huid, maar voor iedereen. Niemand is namelijk vrijgesteld van het ontwikkelen van een allergische reactie. Hypoallergene crèmes, zeep of shampoos bevatten geen geur- of kleurstoffen die als allergenen op de huid werken.

Vermijd intense zonnestralen

De huid van kinderen is kwetsbaarder dan die van volwassenen, dus het is belangrijk om meer beschermende maatregelen te nemen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je de uren uit de zon moet blijven wanneer de zon het meest intens is en de straling het hoogst is. Met andere woorden, blijf uit de zon tussen 12.00 en 16.00 uur.

Je moet tijdens deze uren blootstelling aan de zon vermijden of kiezen voor plaatsen in de schaduw. Baby’s jonger dan 6 maanden mag je nooit aan de zon blootstellen, zelfs niet als ze zijn ingesmeerd met zonnebrandcrème.

Wolken of bewolkte dagen geven een vals gevoel dat er geen ultraviolette stralen zijn die de huid kunnen aantasten. Ze gaan echter door de wolken heen en veroorzaken dezelfde schade als op een zonnige dag.

We moeten ook opmerken dat oppervlakken zoals zand, sneeuw en water de effecten van de zonnestralen versterken. Vergeet daarom niet om de zonnebrandcrème om de 2 uur opnieuw aan te brengen.

Een grote hoed kan beschermen tegen de zon

Kies voor optimale kleding voor kinderen met kanker

Voor een huid die kwetsbaarder is of die lijdt aan een verandering van de huidbarrière, is de kledingkeuze een cruciale factor. Het is namelijk beter om kledingstukken van 100% katoen te dragen, met lichte kleuren om huidcontact met kleurstoffen te vermijden.

Er is echter een groeiend assortiment kledingstukken met ingebouwde UV-filters (Engelse link). UPF is de penetratiesnelheid van stralen door kleding. De minimale standaard UPF voor kleding zou 40 tot 50+ moeten zijn.

Een andere beschermende maatregel is om te proberen het aan de zon blootgestelde huidoppervlak met kleding te bedekken.

Belang van het beschermen van de huid van kinderen met kanker

Zoals we zojuist vermeldden, is het essentieel om de richtlijnen te volgen met betrekking tot huidverzorging en beschermingsmaatregelen bij kinderen met kanker. Hoewel de bovenstaande aanbevelingen in het bijzonder voor kinderen met kanker gelden, dienen alle mensen deze aanbevelingen op te volgen om hun huid te beschermen en te verzorgen. Wellicht ook interessant voor jou

Blaren bij kinderen en hoe ze te behandelen
Je bent mamaLees het op Je bent mama
Blaren bij kinderen en hoe ze te behandelen

Blaren bij kinderen komen vaker voor dan je zou denken. In dit artikel vertellen we je hoe je ze kunt behandelen. Lees verder om meer te leren.  • Dadlani C, Orlow SJ. Planning for a brighter future: a review of sun protection and barriers to behavioral change in children and adolescents. Dermatol Online J. 2008 Sep 15;14(9):1. PMID: 19061583.
  • Adam J. Sun-protective clothing. J Cutan Med Surg. 1998 Jul;3(1):50-3. doi: 10.1177/120347549800300115. PMID: 9677262.
  • Thoonen K, Schneider F, Candel M, de Vries H, van Osch L. Childhood sun safety at different ages: relations between parental sun protection behavior towards their child and children’s own sun protection behavior. BMC Public Health. 2019;19(1):1044. Published 2019 Aug 5. doi:10.1186/s12889-019-7382-0