7 Voordelen van shiatsu voor baby's

Ken je de voordelen van shiatsu massage voor baby's? We vertellen je hoe deze massage verder gaat dan de hechting tussen ouders en kinderen.
7 Voordelen van shiatsu voor baby's

Laatste update: 19 oktober, 2022

Wat is er lekkerder dan je baby masseren? Misschien ken je niet alle voordelen van deze eenvoudige daad van liefde, die je met je handen doet om bij elke stap de maximale genegenheid vast te stellen. Daarom willen we het vandaag op Je bent mama hebben over de voordelen van shiatsu massage voor baby’s.

Bovendien geven we je enkele basistips en trucs om van dit heerlijke proces te genieten. Het is een perfecte oefening om de band tussen ouders en kinderen te versterken. Laten we beginnen!

Shiatsu voor baby’s

Shiatsu is een massagevorm die zijn oorsprong vindt in de oosterse geneeskunde. Het is gebaseerd op het populaire geloof dat het lichaam 12 meridianen of punten heeft waar alle energie die met verschillende delen verbonden is, samenkomt. In deze zin is het een methode van acupressuur die de kleintjes in verschillende opzichten kan helpen, naast het versterken van de liefdesband.

Deze massage wordt al eeuwenlang met zachtheid en tederheid toegepast, waarbij van elk moment genoten wordt. In die zin hebben generaties van vroeger het gebruikt als een instrument van lichamelijk en psychisch welzijn voor hun kleintjes.

Overwegingen vóór de toepassing

Het boek Baby-Shiatsu: hoe hou je je baby gezond? van psychotherapeute Karin Kalbantner-Wernick en journaliste Tina Haase legt in vier delen elke soort oefening uit en de effecten ervan op onze kleintjes. Bovendien biedt het boek liedjes en rijmpjes aan die de perfecte sfeer scheppen terwijl je in dit moment bent.

Hun advies opvolgend, is het eerste wat je moet doen je kleintje observeren. Als je ziet dat ze moe zijn, lusteloos, koortsig, of een vaccinatie hebben gehad, kun je het beter niet proberen. Het is mogelijk dat sommige kinderen zich niet op hun gemak voelen bij deze praktijk. Het is dan belangrijk te wachten tot ze kalm en er klaar voor zijn.

Als de baby er klaar voor is, trek je hem comfortabele kleren aan (bij voorkeur een katoenen rompertje) en zoek je een rustige plek in huis. Verwarm je handen een beetje op de juiste temperatuur zodat je kind je aanraking niet afwijst en gebruik geen geparfumeerde kaarsen of oliën van welke soort dan ook. Als dit alles klaar is, leg je je handen op de aangedane plek en oefen je zachtjes wat druk uit om de energie om te leiden.

Shiatsu voor baby's

7 Voordelen van shiatsu voor baby’s

De voordelen van shiatsu voor baby’s kunnen gevarieerd zijn, zoals gebleken is uit onderzoek aan de Universiteit van Trujillo (Spaanse link). Daarom stellen we je er enkele voor die je bijzonder interessant zult vinden. Hoe werken massages op kleintjes en hoe kunnen ze hen helpen in hun ontwikkeling?

1. Het helpt baby’s zich kalm te voelen

Net als bij volwassenen, dient massage om kleintjes te ontspannen en te kalmeren. De kalmte die ze met deze oefening krijgen is perfect om angst te verlichten. Maar het is ook een prima alternatief om hun centrale zenuwstelsel te stimuleren. Daarom dient shiatsu ook om de concentratie te verbeteren, en is het een ideaal middel om zenuwstoornissen of hyperactiviteit te bestrijden door stress te helpen verminderen.

Om dit doel te bereiken en de spieren te ontspannen, volg je de onderstaande stappen:

  • Leg je baby eerst zachtjes op zijn buik en masseer langzaam zijn rug met beide handen.
  • Probeer vanaf de schouders te beginnen, met langzame en zachte bewegingen naar de heupen.
  • Bedenk ook dat je handen heel dicht bij elkaar moeten zijn en elkaar lichtjes overlappen.

2. Shiatsu bevordert evenwicht en tastzin

Met massages lukt het je de ontwikkeling van de zintuigen, de neurale verbindingen en dus ook de psychomotorische vaardigheden te stimuleren. Daarom zijn ze een perfect alternatief om het evenwicht te verbeteren en de tastzin te ontwikkelen, twee heel nuttige aspecten als het kind wil gaan zitten, kruipen of zelfs lopen.

Bovendien verbetert dit ook de spierspanning en de doorbloeding.

3. Versterkt de vertrouwensrelatie

Zoals we hierboven al gezegd hebben, omdat shiatsu massage thuis in een comfortabele omgeving geleerd kan worden, zal zacht strelen in combinatie met deze factoren het kind een gevoel van ontspanning geven dat uitnodigt om dit moment met jou te waarderen.

Dit versterkt het gevoel van bescherming en bevordert de vertrouwensrelatie tussen ouders en hun baby.

4. Verlicht sommige gezondheidsproblemen van de luchtwegen

Hoewel het geen definitieve oplossing is, is shiatsu massage ook een techniek die kan helpen sommige gezondheidsproblemen van de luchtwegen te verlichten die met allergieën of astma te maken hebben (zelfs verkoudheid).

Omdat het een massage is die ontspanning bij het kind bevordert, is het in die zin mogelijk zijn ademhaling te reguleren terwijl het tot rust komt. Bedenk natuurlijk dat dit hulpmiddel geen medische behandeling vervangt en vooraf met een vertrouwde kinderarts moet worden overlegd.

5. Het werkt tegen slaapproblemen, een van de nuttigste voordelen van shiatsu voor baby’s

In dezelfde lijn is bewezen dat deze vorm van massage het kind helpt om meer uren te kunnen slapen zonder onderbrekingen. Het is vooral aan te bevelen bij baby’s die last hebben van moeilijk en pijnlijk doorkomen van tandjes.

Een baby geniet van een massage

6. Shiatsu helpt de spijsvertering

Als je te maken hebt met constipatie en pijnlijke buikkrampen, leg je de baby op zijn rug. Neem vervolgens één been en til het op. Masseer dan met de vingers van de andere hand van de billen tot de enkel tot vijf maal toe en herhaal met het andere been, van de billen tot de enkel. Herhaal vijfmaal en schakel dan weer over op het andere been.

Wil je daarentegen de maag ontspannen en de eetlust stimuleren, probeer dan de baby met het gezicht naar beneden te leggen en neem een enkel met je hand, til het been op en masseer zachtjes de voorkant, beginnend bij de lies en naar de enkel toe.

Wil je een opgeblazen gevoel en een slechte spijsvertering verlichten, leg dan de baby met zijn buikje omhoog. Masseer de buik dan gedurende tien minuten, waarbij je kleine cirkels maakt in de richting van de klok.

7. Draagt bij tot het loslaten van verstopping

Zoals de resultaten van het volgende onderzoek, gepubliceerd in het XVIII Congres van de Cubaanse Vereniging voor Verpleegkunde 2019 (Spaanse link) bevestigen, zijn massages doeltreffend als pasgeborenen een verstopte neus hebben. Daarom kunnen ze helpen de symptomen van ongemak te verlichten.

Dus, om een verstopte neus te bevrijden als je kleintje verkouden is, raden we je aan deze drie stappen uit te voeren:

  • Plaats om te beginnen je duimen op het voorhoofd van je kleintje, net boven de neus. Oefen dan zachte druk uit op het voorhoofd.
  • Glijd vervolgens met je vingers langs de lijn van de zijkanten van de neus.
  • Ga met dezelfde beweging verder, maar dan naar buiten (langs de jukbeenderen en de oren). Doe dit tot drie of vier keer toe.

Groeps- of individuele shiatsu-sessies voor baby’s, een hele ervaring

Een shiatsu-sessie duurt tussen de 20-30 minuten (ook afhankelijk van de aanleg van het kind zoals je het observeert). Het kan individueel of in groepsverband (met meerdere kinderen tot 5 jaar). Een goede manier om dit moment leuker te maken is dan ook om het samen met andere mama’s te doen.

Anderzijds, hoewel ze vanaf de geboorte gedaan kunnen worden, zijn ze vooral aan te bevelen voor het kind begint te lopen of te kruipen. Onthoud echter dat als je twijfels hebt, je niet moet aarzelen om naar je kinderarts te gaan. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe geef je een gezichtsmassage aan je baby?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe geef je een gezichtsmassage aan je baby?

Help je baby ontspannen door gezichtsmassage. Hier vertellen we je hoe je dat doet en met welke voorzorgsmaatregelen je rekening moet houden.  • Kalbantner-Wernicke, K. (2014). Shiatsu para bebes. Urano.
  • Pérez, G., Palacios, S., Calas, Á., & Ferrer, F. (s. f.). Efectividad del masaje como tratamiento de la obstrucción nasal en recién nacidos Effectiveness of massage as a treatment for nasal obstruction in newborns. Recuperado 27 de diciembre de 2021, de Sld.cu website: http://www.enfermeria2019.sld.cu/index.php/enfermeria/2019/paper/viewFile/318/107
  • Sánchez Sánchez, M. J. (2019). Los masajes y el desarrollo integral de los infantes de 0 a 12 meses de edad, año 2018. Recuperado de https://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/13788
  • Zenz, G., & Wagner, E. (1996). Masaje Para Bebes y Niños Pequeños (5.a ed.). Edaf Antillas.