Dieet voor malabsorptie bij baby's

Malabsorptie bij baby's is een aandoening die optreedt wanneer er een onvermogen is om voedingsstoffen op te nemen. Leer er meer over.
Dieet voor malabsorptie bij baby's

Laatste update: 19 november, 2023

Er zijn verschillende oorzaken van malabsorptie bij baby’s en kinderen in het algemeen. Een van de belangrijkste symptomen ervan is chronische diarree en in ernstigere gevallen kan het verschillende gradaties van ondervoeding bereiken.

Omdat de stoornis verband houdt met het proces van vertering en absorptie, is voeding de sleutel tot de ondersteuning en behandeling van de aandoening. Blijf lezen om erachter te komen wat het meest geschikte dieet is voor baby’s met deze stoornis.

Wat is malabsorptie bij baby’s en hoe kun je het onderscheiden?

Malabsorptie is het onvermogen van het spijsverteringsstelsel om verschillende voedingsstoffen zoals suikers, vetten, eiwitten of vitaminen uit voedsel op te nemen. Tijdens deze stoornis is er een afwezigheid van enzymen die voedingsstoffen helpen omzetten voor opname of problemen in het transportsysteem, vooral in de dunne darm.

Er zijn verschillende ziekten die het kunnen veroorzaken. We kunnen onder andere lactosemalabsorptie vinden, allergie voor koemelkeiwit, of malabsorptie van vet, vitamine B12, ijzer, calcium en glutenintolerantie.

Symptomen

Symptomen van malabsorptie bij baby’s zijn de volgende:

  • Diarree. De ontlasting is los, constant en heeft een sterke geur. Niet-geabsorbeerde voedingsstoffen verhogen namelijk de osmotische belasting in de darm en trekken water en elektrolyten aan om ze te verdunnen. Ook buikzwelling en winderigheid zijn typisch.
  • Infecties, verzwakte huid en breuken. Dit komt vooral voor als de diarree lang duurt. In deze gevallen wordt de afweer van het lichaam aangetast.
  • Prikkelbaarheid, verzwakking, sufheid en apathie.
  • Gewichtsverlies, bloedarmoede en osteoporose, naast andere symptomen van ondervoeding. Het hangt allemaal af van het type voedingsstof dat niet wordt opgenomen.
Dieet voor malabsorptie bij baby's
Ondervoeding bij baby’s kan gepaard gaan met onder andere infecties, diarree, prikkelbaarheid en gewichtsverlies. Het is een stoornis van het spijsverteringsstelsel.

Behandeling met voeding

Ongeacht de oorzaak is behandeling met voeding vanaf het begin van het ziektebeeld essentieel om ondervoeding te voorkomen. Terwijl de kinderarts de oorsprong van de malabsorptie achterhaalt, moet de patiënt worden geëvalueerd en een voedingsactieplan worden beheerd.

De belangrijkste doelstellingen zijn het verminderen van diarree, het helpen beheersen van tekorten aan voedingsstoffen, en het verbeteren van de voedingstoestand. Voedingsbeoordeling omvat het meten van gewicht, lengte en body mass index, en het beoordelen van de panniculus adiposus en spiermassa.

Artsen zullen ook de kleur van de huid en slijmvliezen bekijken en of het haar dun en broos is. Met deze en andere tests wordt gekeken naar ondervoeding door een tekort aan voedingsstoffen.

Ontdek het dieet voor malabsorptie bij baby’s

Het is heel belangrijk om caloriearme of onevenwichtige diëten te vermijden, want die kunnen een vicieuze cirkel tussen diarree en ondervoeding in de hand werken. Dit staat in het tijdschrift Pediatria Integrale (Spaanse link). Daarom moeten de volgende aanbevelingen worden opgevolgd.

Onder de 6 maanden

Borstvoeding moet niet worden gestopt bij kinderen onder de 6 maanden. In gevallen van gemengde borstvoeding moet de flesvoeding geleidelijk worden vervangen totdat exclusieve borstvoeding is bereikt.

Na 6 maanden

Na 6 maanden moeten nieuwe voedingsmiddelen niet worden geïntroduceerd en moet het dieet exclusief zijn. Men kan bijvoorbeeld overschakelen van lactosevrije voeding naar eiwithydrolysaten en vervolgens naar formules op basis van aminozuren. Voor zuigelingen die flesvoeding krijgen, moeten deze worden aangepast aan de diagnose.

Bijvoorbeeld, in het geval van een allergie voor koemelkeiwit zullen gehydrolyseerde formules (Spaanse link), waarin de voedingsstoffen worden voorverteerd om de absorptie te vergemakkelijken, aangewezen zijn.

Bij een goede tolerantie voor aanvullende voeding kunnen ze in het dieet worden gehandhaafd. Hiervoor worden de meest samentrekkende voedingsmiddelen geselecteerd, zoals rijst. Anderzijds zijn de meest geschikte vruchten appelmoes of zoete aardappelpuree, terwijl verpakte vruchtensappen met een hoog suikergehalte moeten worden beperkt. Bovendien werd in een studie (Spaanse link) de werkzaamheid vastgesteld van het gebruik van probiotica bij de behandeling van lactosemalabsorptie.

Een baby drinkt een flesje melk
Het dieet moet voor zuigelingen vanaf 6 maanden exclusief zijn. Als bijvoorbeeld malabsorptie door lactose-intolerantie wordt vastgesteld, worden lactosevrije formules aanbevolen.

Ernstiger gevallen van malabsorptie bij baby’s

Bij ernstige diarree en voedingsstoornissen kan de zuigeling enterale voeding nodig hebben. Dit gebeurt via een buisje dat rechtstreeks in de maag of een deel van de dunne darm gaat. Op die manier worden voedingsstoffen ononderbroken via een mechanisch proces toegediend. In andere gevallen moeten voedingsstoffen rechtstreeks aan de darm worden toegediend en worden speciale formules (Spaanse link) gebruikt die rechtstreeks op de ader aansluiten.

Andere belangrijke aanbevelingen

Andere belangrijke aanbevelingen bij malabsorptie zijn de volgende:

  • Voor kinderen in de peuter- en schoolleeftijd worden minder overvloedige en frequentere innames voorgesteld.
  • Vermijd voedingsmiddelen en specerijen die het darmslijmvlies irriteren. Bijvoorbeeld gekruid voedsel, koffie, chocolade, snacks met overmatige kleuren, en voedsel dat winderigheid veroorzaakt, zoals kool en peulvruchten.
  • Bereid gekookt of gestoomd voedsel. Andere kooktechnieken kunnen later pas worden toegevoegd.
  • Vermijd suikerhoudende producten, zoals onder andere frisdrank, geïndustrialiseerde sappen, snoep en snoep.
  • Volg een progressief dieet. Het moet beetje bij beetje worden uitgebreid tot een gevarieerd dieet is bereikt. Je moet 2 of 3 dagen wachten om een nieuw voedingsmiddel te proberen. Afhankelijk van de tolerantie en hoe de darm zich aanpast, kunnen andere voedingsmiddelen vervolgens worden geïntroduceerd.

De behandeling moet worden begeleid door de kinderarts

We hebben een reeks algemene aanbevelingen genoemd die je kunt toepassen volgens de individualiteit van elk geval. Je moet echter niet vergeten dat de behandeling van malabsorptie door een kinderarts moet worden voorgeschreven, terwijl het voedingsgedeelte door een voedingsdeskundige moet worden geleid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  •  Castro, María, Arias, Idabelis, Barboza, Fabiola, Duque, Darfel Lorena, & Villalobos, D«aniel. (2016). Usos clínicos de los probióticos: malabsorción de lactosa, cólico del lactante, enfermedad inflamatoria intestinal, enterocolitis necrotizante, Helycobacter pylori. Archivos Venezolanos de Puericultura y Pediatría79(1), 022-028. Recuperado en 13 de febrero de 2023, de http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06492016000100006&lng=es&tlng=es.
  • Feferbaum, R, Miuki Abe Jacob, C,  Zamberlan P, Fuchs Tarlovky V. (2010). Fórmulas elementales y semi-elementales en pediatría. Revista Mexicana de Pediatría, 77, 4, 164-171.
  • Guarino A, De Marco G. Persistent diarrea. En:Walker WA, Goulet O, Kleinman RE, Sherman PM, Shneider BL, Sanderson IR, eds. Pediatric Gastrointestinal Disease. 4th ed. Hamilton: BC Decker; 2004. p. 180-93
  • Sociedad Española de Pediatría Extrahospitalaria y Atención Primaria.  (2011). Programa de Formación Continuada en Pediatría Extrahospitalaria. Pediatría Integral. Volumen XV, 2, Curso V. Disponible en: https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2012/03/Pediatria-Integral-XV-2.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.