Wat kan een kind met gastritis eten?

Als je je afvraagt wat een kind met gastritis kan eten, is hier een gedetailleerde lijst met voedingsmiddelen die kunnen helpen. Lees verder!
Wat kan een kind met gastritis eten?

Laatste update: 20 september, 2023

Gastritis is een ontsteking van de maag en is de belangrijkste oorzaak van buikpijn bij kinderen. Er zijn verschillende redenen die tot deze aandoening kunnen leiden en, wat het ook is, veranderingen in de voeding maken deel uit van de te volgen behandeling. Als je wilt weten wat een kind met gastritis kan eten, geven we je in dit artikel het antwoord.

Let op, zodat je weet wat de belangrijkste voedingsmiddelen zijn die je moet opnemen, hun consistentie, de verdeling over de dag, en welke voedingsmiddelen je moet vermijden. Vergeet ook niet je kinderarts of gastro-enteroloog te bezoeken.

Wat veroorzaakt gastritis?

Gastritis ontstaat wanneer de buitenste laag van de maag ontstoken raakt als reactie op verschillende factoren. Maar welke factoren komen het meest voor bij kinderen? We leggen het hieronder uit:

  • Stress: kinderen voelen zich, net als volwassenen, om verschillende redenen overweldigd en angstig. Onder andere interpersoonlijke relaties, de gezinsomgeving en huiswerk kunnen emotionele spanningen opwekken die hun spijsverteringsstelsel aantasten.
  • Slechte eetgewoonten: ontbijt overslaan, junkfood kiezen, chaotische eetschema’s hebben, of zich te buiten gaan aan zoetigheid met toevoegingen en kleurstoffen zijn enkele voorbeelden die kunnen leiden tot gastritis.
  • Bacteriële infecties: soms kan voedsel dat besmet is met bacteriën worden geconsumeerd en uiteindelijk leiden tot gastritis. Dit is het geval bij Helicobacter pylori, een bacterie die eerst onopgemerkt kan blijven, maar uiteindelijk de symptomen van gastritis ontwikkelt.

Hoe identificeer je gastritis bij kinderen?

Een kind met gastritis kan een gevoel van leegte in de maag hebben, misselijkheid, braken, voedselweigering, zure adem, zure reflux en buikpijn.

Weet wat een kind met gastritis kan eten

Allereerst moet de kinderarts de aandoening vaststellen en de farmacologische behandeling aangeven. Daarnaast moet het dieet worden aanbevolen door de voedingsdeskundige. Het is essentieel om voedingsmiddelen te kiezen die het maagslijmvlies beschermen en die te vermijden die het kunnen verergeren. Het idee is om de voedingsbehoeften te dekken met weinig maagprikkeling en het ongemak te verlichten.

Een kind met gastritis kan eieren eten
Eieren, vlees en vis zijn goede opties om op te nemen in het dieet van kinderen met gastritis, hoewel er rekening moet worden gehouden met de manier waarop ze worden bereid.

Vlees, vis en eieren

Eiwit zal altijd deel uitmaken van het dieetplan voor kinderen met gastritis. Het is echter raadzaam om een goede selectie van voedingsmiddelen te maken.

  • Eieren: ze moeten worden gekookt, nooit gebakken, ongekruid, en niet worden bereid met volle melk of vette ingrediënten. Bovendien moeten peper of andere irriterende kruiden worden vermeden.
  • Vleeswaren: het is belangrijk om te kiezen voor vlees dat gemakkelijk te verteren is, zoals gevogeltevlees zonder huid. Aan de andere kant, als de pijn acuut is, moet vlees versnipperd worden om het verteringsproces te bevorderen.
  • Vis: magere vis is een goede optie. In het geval van zeevruchten zijn geroosterde of gegrilde opties aan te bevelen, maar nooit in een beslag.

Zuivelproducten kan een kind met gastritis eten

Het gebruik van magere melk en daarvan afgeleide producten wordt aanbevolen, omdat melkvet, net als andere, het maagslijmvlies meer kan irriteren. Magere kazen zoals kwark zijn toegestaan, en yoghurt is, ondanks zijn zuurgraad, ook een goede optie.

Granen

Een overzicht uit 2019 (Spaanse link) wijst erop dat vezelbronnen met enige voorzichtigheid moeten worden gekozen. Zo moet de voorkeur worden gegeven aan oplosbare vezels, zoals slijmstoffen en bèta-glucanen, die de spijsvertering gezond houden. Granen bevatten veel van deze vezels, zoals haver, gerst, quinoa en amarant. Andere bronnen zijn pectines uit fruit en koolhydraten uit peulvruchten.

Volkorenrijst en -pasta zijn opties die kunnen worden opgenomen na het overwinnen van acute pijn en zolang het kind ze kan verdragen. Er moeten kleine porties van worden geserveerd.

Peulvruchten

Peulvruchten, zoals linzen, erwten of bonen, bevatten ook oplosbare en onoplosbare vezels, evenals eiwitten en andere voedingseigenschappen. Deze geven ze een bevoorrechte plaats in het dieet van het kind. Het is echter belangrijk ze 8 tot 12 uur te laten weken. Daarna vervang je het water, zodat er geen gassen ontstaan en ze worden gekookt tot ze heel zacht zijn.

Ze moeten worden geserveerd in roomsoepen of als begeleiding bij pureeachtige bereidingen, zonder specerijen of sterke kruiden. Zo kun je beetje bij beetje de tolerantie van je kind testen.

Groenten en fruit

Volgens het tijdschrift Nutrients (Engelse link) worden in 2022 sommige groenten en fruit in verband gebracht met een verminderd risico op maagziekten, vanwege hun ontstekingsremmende kracht. De meest aanbevolen zijn appels , peren, wortels, komkommer en pompoen.

Deze zijn een goede bron van oplosbare vezels, maar je moet die kiezen die weinig zuur bevatten. Volgens de auteurs dient deze vezel als tussencomponent die de concentraties maagsap verlaagt en erosie van het maagslijmvlies voorkomt.

Groenten en fruit moeten goed gekookt zijn en zonder schil geserveerd worden. Zo kunnen natuurlijke jam of compote worden bereid of geserveerd met niet-gearomatiseerde gelatine.

Een peuter eet een peer
Bij het kiezen van fruit en groenten moet je kiezen voor diegenen die niet erg zuur zijn. Peren zijn bijvoorbeeld een goede keuze.

Probiotica

Uit een overzicht (Engelse link) blijkt dat er verschillende studies zijn die het gunstige effect van probiotica bij door Helicobacter pylori veroorzaakte gastritis benadrukken. Enkele van deze voedingsmiddelen die bacteriën dragen die de spijsvertering verbeteren zijn onder andere stevige of opgeklopte yoghurt, zuurkool en kombucha.

Wat een kind met gastritis niet mag eten

Sommige voedingsmiddelen moeten tijdens gastritis vermeden worden. In gevallen waarin het chronisch wordt, moeten ze lange tijd uit het dieet worden weggelaten en moet de tolerantie worden getest naarmate het kind beter wordt.

  • Vetrijke voedingsmiddelen: o.a. worst, mayonaise, sauzen, boter, margarine, patat, fastfood en ijs. Ook noten moeten met voorzichtigheid worden gebruikt. Bij consumptie van veel vet is er namelijk een grotere productie van galzouten (Engelse link), wat het ontstekingsproces verergert.
  • Koolzuurhoudende en andere suikerhoudende dranken: volgens een studie (Engelse link) vermindert de suiker in koolzuurhoudende dranken de ingang tussen de slokdarm en de maag, waardoor de druk in het gebied toeneemt. Dit veroorzaakt meer irritatie van het maagslijmvlies.
  • Sterk gekruid voedsel: kruiden veroorzaken irritatie van het slijmvlies en verhogen de maagsecretie (Engelse link) en het ontstekingsproces. Hiertoe behoren peper, paprika, azijn, hete peper en mosterd.
  • Stimulerende producten: koffie, thee, chocolade en energiedrankjes moeten worden geëlimineerd.
  • Sterk zure voedingsmiddelen: sommige citrusvruchten en andere vruchten worden afgeraden. Gefermenteerd voedsel is toegestaan, maar alleen als de kinderarts dat aangeeft.
  • Tomaten en afgeleiden daarvan, zoals sappen, saus en pasta.
  • Knoflook en ui.
  • Rood vlees, gans of eend.

Het is belangrijk te overleggen met specialisten

Het dieet voor gastritis blijkt heel flexibel te zijn, want kinderen kunnen verschillend reageren op voedingsmiddelen. Wat voor de een goed is, is voor de ander misschien niet goed.

Daarom is het niet verwonderlijk dat sommige te vermijden voedingsmiddelen in kleine porties worden verdragen, terwijl de aanbevolen voedingsmiddelen misschien niet iedereen aanspreken. In dit verband moet elk voedsel dat het kind een slecht gevoel geeft onmiddellijk uit het dieet worden verwijderd.

Het voedsel dat het kind wel eet moet zacht van consistentie zijn, gemakkelijk te verteren, en op een geschikte temperatuur. Bovendien moeten kinderen met gastritis meerdere keren per dag eten.

Het is belangrijk te onthouden dat het kind elk voedsel goed en langzaam moet kauwen. Tot slot moet een kinderarts of gastro-enteroloog, evenals een voedingsdeskundige, op de hoogte zijn van de ontwikkeling van het kind.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • He, C.; Cheng, D.; Peng, C.; Li, Y.; Zhu, Y.; Lu, N. (2018) High-fat diet induces dysbiosis of gastric microbiota prior to gut microbiota in association with metabolic disorders in mice. Front. Microbiol, 9, 639.
  •  Johnson, T.; Gerson, L.; Hershcovici, T.; Stave, C.; Fass, R. (2010) Systematic review: The effects of carbonated beverages on gastro-oesophageal reflux disease. Aliment. Pharmacol. 31, 607–614.
  • Khoder G, Al-Menhali AA, Al-Yassir F, Karam SM. Potential role of probiotics in the management of gastric ulcer. Exp Ther Med. 2016 Jul;12(1):3-17. doi: 10.3892/etm.2016.3293. Epub 2016 Apr 26. PMID: 27347010; PMCID: PMC4906699.
  • Li, Y.; Su, Z.; Li, P.; Li, Y.; Johnson, N.; Zhang, Q.; Du, S.; Zhao, H.; Li, K.; Zhang, C. (2020) Association of Symptoms with Eating Habits and Food Preferences in Chronic Gastritis Patients: A Cross-Sectional Study. Evid.-Based Complement. Altern. Med. 2020, 5197201.
  • Pérez Rodríguez L; Espinosa Sánchez N ; López Contreras N ; Pesantes Merchán D. (2019) Nutrición: Tratamiento para la gastritis. Vol. 3, núm. 2, pp. 120-137. : http://www.recimundo.com/index.php/es/article/view/439
  • Pérez Rodríguez L; Espinosa Sánchez N; López Contreras N; Pesantes Merchán D. (2019). Nutrición: Tratamiento para la gastritis. Revista Científica Mundo de la Investigación y el Conocimiento. 3 (2). pp. 120-137 .
  • Sreeja, Sundara Raj, Trong-Dat Le, Bang Wool Eom, Seung Hyun Oh, Nitin Shivappa, James R. Hebert, and Mi Kyung Kim. 2022. “Association between the Dietary Inflammatory Index and Gastric Disease Risk: Findings from a Korean Population-Based Cohort Study” Nutrients 14, no. 13: 2662. https://doi.org/10.3390/nu14132662

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.