Ademhalingsfysiotherapie voor baby's en kinderen

Ademhalingsfysiotherapie omvat een speciaal gebied voor de behandeling van kinderen en baby's die lijden aan aandoeningen van de luchtwegen. Het helpt hen hun levenskwaliteit op korte en lange termijn te verbeteren.
Ademhalingsfysiotherapie voor baby's en kinderen
Maria Elisa Lisotti Luppi

Geschreven en geverifieerd door de fysiotherapeut Maria Elisa Lisotti Luppi.

Laatste update: 22 december, 2022

Ademhalingsfysiotherapie voor baby’s en kinderen is heel nuttig. Tijdens de kindertijd zijn de ademhalingswegen nog volop in ontwikkeling en komen ademhalingsstoornissen namelijk vrij vaak voor.

Sommige kinderen kunnen echter aan ernstiger aandoeningen lijden en gezondheidsproblemen ontwikkelen. Er zijn veel pediatrische longziekten. Daarom moet je de hoest of secreties van je kinderen niet onderschatten. Vroege bezoeken aan de dokter en behandelingen leiden tot een betere prognose.

Het belangrijkste doel van ademhalingsfysiotherapie is om kinderen te helpen de longobstructies te verminderen. Bovendien voorkomt of behandelt deze therapie mogelijke complicaties die het gevolg kunnen zijn van ademhalingsstoornissen en structurele beschadigingen van het lichaam van de kinderen.

Wat is ademhalingsfysiotherapie?

Ademhalingsfysiotherapie is onder te verdelen in twee verschillende gebieden: Ademhalingsfysiotherapie voor volwassenen en ademhalingsfysiotherapie voor baby’s en kinderen. Het omvat passieve therapie (uitgevoerd door de therapeut) en actieve therapie (uitgevoerd door de patiënt zonder de hulp van een ander). Soms moeten de patiënten tijdens de sessie een of ander element gebruiken.

Ademhalingsfysiotherapie voor baby's en kinderen

Deze behandeling helpt afscheidingen uit de ademhalingsluchtwegen te verwijderen en verbetert het ademhalingsproces. Bovendien behandelt het zowel acute aandoeningen van de luchtwegen als chronische aandoeningen van de luchtwegen.

Wanneer en hoe is deze vorm van therapie effectief voor kinderen en baby’s?

Fysiotherapie voor baby’s en kinderen omvat passieve, pijnloze en zeer effectieve technieken. De resultaten zijn onmiddellijk. Tijdens het bezoek aan de arts moeten de ouders bij hun kinderen zijn om ze rustig te houden.

Bovendien moeten de ouders basis verzorgingsmaatregelen leren om thuis te oefenen. Deze omvatten neusspoelingen en bepaalde houdingen die secreties helpen verminderen.

Deze vorm van therapie wordt gebruikt voor kinderen die lijden aan bronchitis, bronchiolitis of astma. Bovendien is het ook heel nuttig bij cystische fibrose, neuromusculaire ziekten, of elke soort ziekte die bronchiale afscheidingen veroorzaakt.

De voordelen van ademhalingsfysiotherapie voor kinderen en baby’s

Fysiotherapie van de luchtwegen heeft veel voordelen. Het bevordert onder andere de eliminatie van afscheidingen in de bovenste en onderste luchtwegen. Door het verminderen van afscheidingen gaan kinderen ook meer eten.

Ademhalingsfysiotherapie is een effectieve behandeling van bacteriële bronchitis

Bij bacteriële bronchitis voert ademhalingsfysiotherapie overvloedige afscheidingen af, waardoor er minder medicijnen nodig zijn. Bovendien worden patiënten die in het ziekenhuis opgenomen moeten worden eerder ontslagen.

Als kinderen thuisblijven, wordt de behandeling ook thuis uitgevoerd. In sommige gevallen leren ouders technieken om hun kinderen te behandelen.

De multidisciplinaire zorg bij taaislijmziekte

Kinderen die aan taaislijmziekte lijden hebben een multidisciplinair deskundig team nodig. Ademhalingsfysiotherapie speelt dan een essentiële rol bij het verbeteren van de ademhaling en de kwaliteit van leven. Daarom is het heel belangrijk dat kinderen zo snel mogelijk door een fysiotherapeut worden geëvalueerd, zodat meteen met de behandeling kan worden begonnen.

Het vermindert longinfecties

Kinderen zijn hun ademhalingsstelsel nog aan het ontwikkelen. Dit, gevoegd bij hun genetische invloeden, kan ertoe leiden dat ze chronische of acute, bacteriële of virale longinfecties krijgen. Bovendien kunnen deze infecties plaatselijk of verspreid zijn.

Vroege ademhalingsfysiotherapie werkt om bronchiale obstructie en longuitzetting te verminderen. Daardoor vermindert het symptomen zoals hoesten en geluiden die bij inspiratie of uitademing worden geproduceerd.

Ademhalingsfysiotherapie voor baby’s en kinderen bevordert een betere kwaliteit van leven als de patiënt aan neurologische ziekten lijdt

Bij kinderen die aan chronische pathologieën lijden, zoals hersenbeschadiging of chronische ziekten, is een gespecialiseerd team voor ademhalingsfysiotherapie betrokken. Deze groep kinderen vertoont lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke, of intellectuele stoornissen, die hun dagelijks leven beïnvloeden. In dit geval zijn de positieve effecten van ademhalingsfysiotherapie vrij onmiddellijk na elke sessie merkbaar. Bovendien biedt het voordelen op korte en lange termijn.

Een meisje krijgt een ademhalingsbehandeling

Preventieve maatregelen om rekening mee te houden bij ademhalingsfysiotherapie voor baby’s en kinderen

Als je kinderen ademhalingssymptomen vertonen, moet je meteen naar de dokter gaan. Bij deze symptomen moet je denken aan hoesten, ademhalingsmoeilijkheden, neusuitscheidingen en geluiden die je kinderen bij het ademen kunnen maken.

Er zijn bepaalde beperkingen wat betreft ademhalingsfysiotherapie bij kinderen en baby’s. Dat is in het geval van tumoren in het ademhalingsstelsel en als kinderen aan bepaalde ziekten lijden, zoals epiglottitis (Engelse link). Dit is ook het geval in meer specifieke gevallen, zoals belangrijke ziekten van de bloedsomloop of na een hersenoperatie. In al deze gevallen moet de kinderarts deze vorm van therapie goedkeuren.

Daarom is het belangrijk op de symptomen te letten, om op tijd met ademhalingsfysiotherapie te beginnen. Je moet het echter niet zien als een laatste hulpmiddel na het gebruik van medicijnen.

Ademhalingsfysiotherapie vervangt of compenseert mogelijke storingen van het ademhalingssysteem. Uitval van de ademhaling kan tijdelijk zijn of niet. Bedenk dat de meest voorkomende soorten gericht zijn op het verplaatsen of opheffen van secreties.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pírez, Catalina, et al. “Fisioterapia respiratoria en el tratamiento de niños con infecciones respiratorias agudas bajas.” Archivos de Pediatría del Uruguay 91 (2020): 38-39. http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?pid=S1688-12492020000700038&script=sci_arttext
  • Bermejo, Mª Inmaculada Moreno. TESIS DOCTORAL Fisioterapia respiratoria combinada con higiene postural en niños con afectación neurológica crónica. Diss. Universidad Complutense de Madrid, 2017. https://core.ac.uk/download/pdf/154286788.pdf
  • Conesa Segura, Enrique. “Evaluación clínica de la respuesta a la fisioterapia respiratoria en los niños con diagnóstico de bronquiolitis aguda.” (2019). http://repositorio.ucam.edu/handle/10952/4136
  • Le Bras, Lucie Rosanna. “Adherencia a la fisioterapia respiratoria con juegos lúdicos en niños con fibrosis quística: estudio transversal.” (2019). https://repositorio.usj.es/handle/123456789/210
  • Rezabala Farfan, Alan José, and Jamil Antonio Tocto Tapia. Eficacia de la fisioterapia respiratoria en la bronquitis en niños del área de pediatría del Hospital General Rodríguez Zambrano, Manta–Manabí, periodo octubre 2019–marzo 2020. BS thesis. Babahoyo: UTB-FCS, 2020, 2020. http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/8116
  • Álvarez Santillán, Julaisa De Los Ángeles, and Daniel Humberto Ordoñez Bajaña. Técnicas de fisioterapia respiratoria y su influencia en la calidad de vida de los niños con asma de 2 a 5 años en la ciudadela la ventura en el periodo mayo–septiembre del 2019. BS thesis. Babahoyo: UTB-FCS, 2019, 2019. http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/6958

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.