Aceton bij kinderen: oorzaken en behandeling

De stof aceton geeft verschillende symptomen. De belangrijkste zijn urine met een sterke geur en braken.
Aceton bij kinderen: oorzaken en behandeling

Laatste update: 02 februari, 2020

Bij kinderen zorgt een zeer laag glucosegehalte ervoor dat het lichaam vet als alternatief energiemiddel verbrandt. Dit produceert een stof in het lichaam van kinderen die aceton wordt genoemd. Weet je wat de symptomen en behandeling zijn?

Oorzaken van aceton bij kinderen

Aceton kan bij zowel gezonde kinderen als kinderen met bepaalde aandoeningen voorkomen. De oorzaak is daardoor afhankelijk van de gezondheidstoestand van het kind.

Bij gezonde kinderen

  • Uren vasten. Als je niet ontbijt of te laat bent tijdens de lunch, nemen de suikers in het lichaam af.
  • Onjuiste voedingsstoffen. Dit kan gebeuren als het kind te veel vet of dierlijke eiwitten consumeert of onvoldoende suiker heeft.

Bij kinderen met bepaalde ziekten

  • Hoge koorts. Als het kind langdurig koorts heeft gehad, dan heeft het lichaam heel hard gewerkt.
  • Braken. Als het kind meerdere keren heeft gebraakt, dan heeft hij overtollige suikers geëlimineerd.
  • Faryngitis (ontsteking van de keelholte). Door het ongemak dat het veroorzaakt, voorkomt het dat het kind voedsel eet, of dat het gebrek aan eetlust heeft waardoor langdurig vasten ontstaat.
  • Jeugddiabetes. Lage bloedglucose kan optreden als gevolg van gebruikelijke vertragingen tijdens de maaltijd. Aan de andere kant, voor diabetes type 1, kan bloedglucose stijgen door het gebrek aan insuline in het lichaam.

Symptomen van aceton bij kinderen

Jongen doet zelf een bloed controle
  • Adem ruikt naar rijpe appels. Aceton komt vrij wanneer je uitademt. Als je kind namelijk aceton produceert, ruikt zijn adem naar rijpe appels.
  • Urine met een zeer sterke geur. Wanneer aceton via urine ontsnapt, dan geeft het een sterke geur af.
  • Slaperigheid, gebrek aan eetlust, misselijkheid, bleekheid en braken. Dit komt door een zeer lage bloedglucosespiegel (hypoglykemie), zowel bij gezonde als diabetische kinderen.
  • Plakkerige mond, droge tong, spijsverteringsstoornissen en prikkelbaarheid. Dit komt door zeer hoge bloedglucosewaarden (hyperglykemie). Het komt uitsluitend voor bij kinderen met diabetes, vooral bij kinderen met type 1 die insuline-afhankelijk zijn. Dit komt door hun gebrek aan insuline, of ze krijgen minder dan de hoeveelheid die ze nodig hebben.

Aceton behandelen

Jongen met een glas sap

Voordat deze symptomen verschijnen, is het essentieel om een specialist te raadplegen om de juiste behandeling te bepalen. Over het algemeen omvat het de onderstaande tips.

  • Dieet. Vermijd bij gezonde kinderen vet voedsel en probeer vruchtensappen te maken. Geef kinderen met diabetes met hyperglykemie suikervrije vloeistoffen en vermijd koolhydraten. Voor hypoglycemische kinderen, geef ze vloeistoffen met suiker.

Vruchtensap wordt sterk aanbevolen wanneer de bloedsuikerspiegel van kinderen laag is. Dit komt door het hoge suikergehalte.

  • Insuline. Voor kinderen met type 1 diabetes (insuline-afhankelijk), moet je de juiste dosis injecteren.
  • Rust. Vermijd bij zowel gezonde als diabetische kinderen veel bewegingen als er aceton in hun lichaam zit. Dit is, omdat hun lichaam gedwongen wordt energie uit vetten te halen, omdat er geen glucosevoorraden zijn. Ze zullen daarom de productie van aceton verhogen.
  • Controles. Meet voor gezonde kinderen de ketolichamen met urinetests. Voor diabetici meet je echter zowel de bloedsuikerspiegel als aceton via een glucometer.

Een aantal aanbevelingen

Aceton houdt geen ziekte in, maar we raden ouders aan om te weten of het aanwezig is in het lichaam van hun kinderen. Het verschijnen van aceton is niet ernstig als je op tijd handelt, maar het is gevaarlijk als het in grote hoeveelheden of voor een lange tijd aanwezig is.

Dit komt, omdat het symptomen kan veroorzaken die de gezondheid van gezonde kinderen kunnen bedreigen. Voor kinderen met ziekten kan het de controle over hen en hun behandeling overnemen.

Het is belangrijk dat je je kinderarts raadpleegt als er symptomen optreden. Op die manier kan hij de gezondheidstoestand van je kind analyseren en een behandelplan opstellen zodat het in de toekomst geen problemen veroorzaakt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Asociación Americana de la Diabetes. (2015). Hiperglucemia. Artículo perteneciente a la Asociación Americana de la Diabetes.
  • Martínez Ariza, Leticia. (2016). Cetoacidosis Diabética en niños. Artículo perteneciente a la Asociación Colombiana de Endocrinología, Diabetes y Metabolismo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.