Waarom moet mijn baby overgeven?

Als baby's overgeven, maken hun ouders zich vaak zorgen. Overgeven is echter niet altijd een teken van iets ernstigs. Hieronder zullen we enkele van de meest voorkomende oorzaken van overgeven bij baby's bespreken.
Waarom moet mijn baby overgeven?

Laatste update: 28 juli, 2018

Als je jezelf afvraagt: “Waarom moet mijn baby overgeven?” dan moet je weten dat er een aantal mogelijke oorzaken zijn.

Het komt vaak voor dat baby’s overgeven tijdens hun eerste levensweek. Dit is een normale aandoening, omdat je kleine eraan gewend moet raken dat hij borst- of flesvoeding krijgt. Natuurlijk is het lichaam van je baby ook nog aan het ontwikkelen.

Hieronder zullen we enkele van de meest voorkomende oorzaken van overgeven bij baby’s bespreken. Ze variëren van indigestie tot lange perioden van huilen, hoesten en duizelig worden na lange autoritjes.

“Omdat veel voorkomende kinderziektes overgeven kunnen veroorzaken, dan kan je verwachten dat dit probleem meerdere keren tijdens deze eerste jaren optreedt. Meestal stopt het snel zonder behandeling.”

– Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskunde (AAP) –

Waarom moet mijn baby overgeven? De meest voorkomende oorzaken

Voedingsproblemen

Tijdens de eerste maanden van het leven is overgeven meestal gerelateerd aan voedingsproblemen. Wanneer je baby te veel melk binnenkrijgt, veroorzaakt dit overgeven.

Een andere veel minder voorkomende factor is een mogelijke allergie voor de eiwitten die aanwezig zijn in moedermelk of flesvoeding.

Virale of bacteriële infecties

Verstopping en aandoeningen van de luchtwegen kunnen in veel gevallen overgeven veroorzaken, vooral als er wordt gehoest.

Het slijm dat zich ophoopt wanneer je baby verkouden is, kan ook een obstakel in de luchtpijp van je baby veroorzaken en een overgeef-reflex teweegbrengen.

Zieke huilende baby

Overmatig huilen

Langdurige perioden van huilen zijn vaak een veelvoorkomende oorzaak van overgeven bij kinderen. Wanneer dit gebeurt en je baby geen andere symptomen vertoont, dan hoef je je geen zorgen te maken.

Reisziekte

Als je een lange autorit maakt, kan bewegingsziekte de oorzaak zijn van het overgeven van je baby.

Dit gebeurt, omdat er geen verband is tussen wat je baby ziet en de manier waarop haar lichaam beweegt.

Giftige stoffen

Een andere mogelijke reden achter het overgeven van een baby is het inslikken van een giftige stof. De meest voorkomende stoffen zijn medicatie, planten en cosmetica.

Bepaalde voedingsmiddelen en onrein water kunnen vergiftiging veroorzaken in het lichaam van een baby.

Darmobstructie

Plotseling en aanhoudend overgeven kan een teken zijn van veel ziekten, waaronder constipatie en een darmobstructie.

Als je baby grote hoeveelheden overgeeft, niet goed eet en ook andere symptomen heeft, dan moet je naar een vertrouwde kinderarts gaan.

Perioden van overgeven duren meestal niet erg lang. Meestal zijn ze geen teken van een ernstige ziekte en hebben ze geen behandeling nodig.

Zorg er echter voor dat je kind goed gehydrateerd blijft. Als je baby er gezond uitziet en haar gewicht binnen een acceptabel bereik ligt, dan hoef je je geen zorgen te maken.

Wanneer is het tijd om naar een dokter te gaan als mijn baby overgeven moet?

In zeldzame gevallen kan overgeven een teken zijn van een ernstige ziekte. Je moet je kind meenemen om een ​​arts te raadplegen als je een van deze symptomen samen met overgeven waarneemt:

  • Tekenen van uitdroging: droge mond, geen tranen bij het huilen, minder urine dan normaal.
  • Koorts.
  • Verminderde eetlust.
  • Aanhoudend overgeven dat meer dan 12 uur duurt of zeer overvloedig is.
  • Vreemde uitslag.
  • Slaperigheid of prikkelbaarheid.
  • Gezwollen buik.
  • Abnormale stoffen in het braaksel, zoals bloed of gal, die het braaksel een groenachtige tint geven.
Baby huilt bij moeder

Wat moet ik doen als mijn baby overgeven moet?

  • Houd je baby gehydrateerd. Wanneer je baby overgeeft, verliest hij de broodnodige vloeistoffen. Daarom is het belangrijk om hem gehydrateerd te houden om de verloren gegane vloeistoffen te vervangen. Vermijd kunstmatige sappen en frisdranken. Als je baby uitgedroogd is, raadpleeg dan je kinderarts om te weten welke methode het beste is om je kleintje weer gehydrateerd te krijgen.
  • Wees voorzichtig met wat je baby eet. Als je baby al vast voedsel eet, moet je zoetigheid en andere voedingsmiddelen vermijden die haar kunnen irriteren. Geef langzaam meer vloeistoffen, ontbijtgranen en ander voedsel dat gemakkelijk te verteren is.
  • Zorg ervoor dat je kind voldoende rust krijgt. Slaap is het beste medicijn om je baby te kalmeren. Terwijl je baby slaapt, raken haar ingewanden leeg, waardoor overgeven automatisch wordt verminderd. Blijf altijd in de buurt om te helpen in het geval dat je baby in haar slaap overgeeft.

Hoewel overgeven een eng iets kan zijn voor elke moeder of vader, is er meestal geen reden tot paniek. Neem de nodige maatregelen om het lichaam van je kleintje weer normaal te krijgen.

Als de symptomen van je baby aanhouden of als je baby zich vreemd gedraagt, dan moet je een professional raadplegen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Meyer R. Nutritional disorders resulting from food allergy in children. Pediatr Allergy Immunol. 2018 Nov;29(7):689-704
  • Kim D, Park J, Kim YM, Tchah H. Acute intoxication due to Wisteria floribunda seed in seven young children. Pediatr Int. 2017 May;59(5):600-603.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.