Aambeien bij kinderen: symptomen, oorzaken en behandeling

Aambeien bij kinderen komen niet vaak voor; toch zijn het vervelende aandoeningen die de kwaliteit van leven veranderen. Lees meer.
Aambeien bij kinderen: symptomen, oorzaken en behandeling
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 29 november, 2023

Hoewel aambeien vaker voorkomen bij volwassenen, is het een aandoening die ook bij kinderen kan voorkomen. De symptomen en tekenen kunnen de levenskwaliteit van de kleintjes aanzienlijk veranderen. Daarom moeten aambeien bij kinderen vroegtijdig worden gediagnosticeerd en verholpen. Hier is alles wat je erover moet weten.

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn vaatformaties van het submucosa in het anale kanaal. Ze worden ook wel corpus cavernosum recti genoemd, en een van hun functies is om te helpen bij de defecatie en het voorkomen van het lekken van ontlasting. De aambeienvaten verwijden en tromboseren als gevolg van de uitzetting van het bindweefsel en steken uit het anale kanaal. Als gevolg daarvan worden ze symptomatisch en ontstaat de aandoening.

De classificatie van aambeien bij kinderen

Er zijn verschillende soorten aambeien die worden gekenmerkt door verschillende symptomen en verschijnselen:

 1. Uitwendige aambeien: dit zijn aambeien die zich in het middengebied van de anus bevinden en bedekt zijn met huid.
 2. Inwendige aambeien: deze bevinden zich in het bovenste gebied van het anale kanaal en zijn bedekt met epitheel. Ze worden verder onderverdeeld in graad I (mild en met matige ontsteking, zonder uitsteeksel) tot graad IV (met ernstige ontsteking, uitsteeksel en buiten de anus), volgens een publicatie in de Amerikaanse huisarts (Engelse link).

De symptomen van uitwendige en inwendige aambeien bij kinderen zijn vergelijkbaar met die van volwassenen.

Een jongetje heeft pijn door aambeien
Hoewel aambeien pijnlijk zijn, zijn ze niet levensbedreigend en gaan ze vaak vanzelf over zonder behandeling.

Wat veroorzaakt aambeien bij kinderen?

Aambeien bij kinderen komen vaker voor vanaf de leeftijd van 2 jaar, wanneer ze naar het toilet beginnen te gaan. Enkele risicofactoren die meestal gerelateerd zijn aan het ontstaan ervan zijn de volgende:

 • Constipatie: gerelateerd aan het type dieet, leeftijd en complicaties bij de stoelgang.
 • Type toiletgang: gewoonte om langere tijd op een toilet te zitten.
 • Familiegeschiedenis.
 • Zwaarlijvigheid en ziekten: de meestvoorkomende oorzaak van aambeien bij kinderen is chronisch leverfalen

Ontspanning van de structuren bij het ouder worden verhoogt de incidentie van aambeien. Dit verklaart waarom het niet zo vaak voorkomt bij kinderen jonger dan 10 jaar.

Klinische verschijnselen van aambeien bij kinderen

Symptomatische aambeien worden extern of intern genoemd, afhankelijk van hun locatie. Ze vertonen onder andere de volgende symptomen en verschijnselen:

 • Perianale zwelling of bobbeligheid.
 • Rectale pijn of moeite met zitten.
 • Slijmafscheiding.
 • Bloeden.
 • Jeuk.

De signalen van het lichaam van kinderen zijn van fundamenteel belang voor het stellen van een nauwkeurige en snelle diagnose van aambeienziekte. Met andere woorden, minderjarigen kunnen of weten niet hoe ze hun ongemak over het ziektebeeld moeten uiten, dus uiten ze dat met huilen op momenten die samenhangen met naar het toilet gaan.

Therapeutische opties voor aambeien bij kinderen

Conservatieve behandeling (Engelse link) is voldoende om uitwendige aambeien bij kinderen te behandelen omdat ze zelden terugkeren. In feite is de behandeling gebaseerd op twee fundamentele pijlers:

 1. De oorzaak herkennen en behandelen.
 2. Zorg in eerste instantie voor conservatieve, niet-chirurgische behandeling, waaronder dieetmaatregelen.

Adequate voeding en hydratatie

Het is essentieel dat kinderen een dieet hebben met veel vezels, groenten en water. Ook al vinden ze fruit en groenten niet lekker, de opname ervan is essentieel voor een goede spijsvertering, volgens de aanbevelingen (Engelse link) van de American Academy of Pediatrics. Daarnaast helpt lichaamsbeweging om de darm gezond te houden en kan het verschijnen van aambeien voorkomen.

Aambeien bij kinderen kun je helpen voorkomen door de juiste voeding te geven
De consumptie van fruit en groenten helpt het spijsverteringsstelsel goed te functioneren en helpt aambeien te voorkomen.

Orale medicatie

Bij kinderen jonger dan 12 jaar worden een dieet dat constipatie niet bevordert, veel water, lokale pijnstillers en warme zitbaden aanbevolen. Bij patiënten ouder dan 12 jaar kunnen venotonische geneesmiddelen gedurende 14 dagen worden toegevoegd, op indicatie van een arts.

Zorgmaatregelen en topische crèmes

Soms kunnen topische therapeutische opties met crèmes op basis van corticosteroïden erg nuttig zijn. Het gebruik hiervan wordt echter alleen aanbevolen voor korte kuren van minder dan 7 dagen. Zelfs lidocaïne verdovende crèmes zijn vaak geïndiceerd, die de tekenen en symptomen van aambeien slechts tijdelijk verlichten.

Chirurgische interventie

Bij getromboseerde aambeien is ziekenhuisopname en chirurgische behandeling binnen de eerste 72 uur noodzakelijk. Als het om inwendige aambeien gaat, kunnen ligatie, cryotherapie, sclerotherapie (Engelse link) of elektrocoagulatie worden uitgevoerd. Hemorrhoidectomie of het operatief verwijderen van aambeien is pijnlijk voor volwassenen en wordt meestal veel minder goed verdragen door pediatrische patiënten.

Aambeien bij kinderen en kwaliteit van leven

Aambeien komen niet zo vaak voor bij kinderen, maar hun aanwezigheid kan verband houden met andere ziekten. In de meeste gevallen zijn er geen andere symptomen, dus ze vereisen geen andere maatregelen dan het veranderen van het dieet en het vermijden van constipatie. Je moet weten dat kinderen met aambeien een lagere levenskwaliteit hebben, dus het is cruciaal dat ze de juiste behandeling krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Grossmann O, Soccorso G, Murthi G. LigaSure Hemorrhoidectomy for Symptomatic Hemorrhoids: First Pediatric Experience. Eur J Pediatr Surg. 2015 Aug;25(4):377-80. doi: 10.1055/s-0034-1382258. Epub 2014 Jun 11. PMID: 24918403.
 • Jacobs DO. Hemorrhoids: what are the options in 2018? Curr Opin Gastroenterol. 2018 Jan;34(1):46-49. doi: 10.1097/MOG.0000000000000408. PMID: 29076869.
 • Watanabe T, Ohno M, Tahara K, Tomonaga K, Ogawa K, Takezoe T, Fuchimoto Y, Fujino A, Kanamori Y. Efficacy and safety of sclerotherapy with polidocanol in children with internal hemorrhoids. Pediatr Int. 2021 Jul;63(7):813-817. doi: 10.1111/ped.14506. Epub 2021 May 26. PMID: 33045763.
 • https://www.researchgate.net/publication/326711016_HEMORRHOIDS_IN_CHILDHOOD_A_WELL-KNOWN_AND_OFT-NEGLECTED_PATHOLOGY
 • Mott T, Latimer K, Edwards C. Hemorrhoids: Diagnosis and Treatment Options. Am Fam Physician. 2018 Feb 1;97(3):172-179. PMID: 29431977.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.